• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Minister Elmer Wilsoe (Justitie) spreekt zij eigen instructie aan het Openbaar Ministerie over vervolging van strafbare feiten onder de inkeerregeling tegen”, vindt Omayra Leeflang (PAR). Volgens Leeflang is de stelling van Wilsoe tegenstrijdig met de instructie op de beleidsnota inkeerregeling.

De stelling werd op 21 december 2011 door Wilsoe en premier Gerrit Schotte  (als interim minister van Financiën) verstuurd aan de gouverneur. “Deze brief stelt dat het OM te allen tijde haar bevoegdheden behoudt om te vervolgen”, kaart Leeflang aan.

Instructies
“De minister van Financiën en de minister van Justitie vaardigen in dit kader de volgende instructies:
– De Inspecteur der Belastingen heeft een meldingsplicht in die gevallen waar er een gerede vermoeden bestaat van een strafbaar feit.
– Het Openbaar Ministerie behoudt te allen tijde haar bevoegdheden om bij vermoeden van een strafbaar feit, strafvervolging conform het strafrecht in te stellen.” Volgens Leeflang had het OM naar aanleiding van deze brief van 21 december een ‘algemene instructie’ tot vervolging. “In geval van zelfs vermoeden van strafbare feiten in het kader van de Inkeerregeling.”

Onder druk
“Volgens ingewijden is de brief van 21 december 2011, gericht aan de Gouverneur, onder druk opgesteld, omdat anders de afkondiging van de wet niet zou worden getekend”, gaat Leeflang verder. “Het is dan ook ongelooflijk dat Wilsoe nu in de brief aan de Staten een tegenstrijdig standpunt inneemt. Wilsoe stelt: ‘door de publicatie van deze wet is deze inkeerregeling deel geworden van het fiscaal- en strafrecht van Curaçao. Deze publicatie houdt in dat burgers het recht hebben en erop kunnen rekenen dat de Curaçaose overheid, inclusief de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie, deze regeling accepteert en respecteert'”, aldus Leeflang.

Zorgen
De oud-minister van Onderwijs is van mening dat het OM zich hier niets van aan hoeft te trekken, van de dreigingen van Wilsoe om de Bientu zaak. “De vraag is wat de minister van Justitie bezielt? Waarom hij zich zo tegenstrijdig en volledig ongeloofwaardig opstelt? Zou de minister van Justitie onder druk staan van Bientu zaak verdachten? Immers zijn collega minister van financiën is ook verdachte. Zou Wilsoe onder druk brieven opgesteld door advocaten van de verdachten tekenen? Is regering Schotte werkelijk in de greep van georganiseerde missdaad?”, zijn vragen die Leeflang bezighouden. “Ik maak me als oud-minister, zelfs gefunctioneerd als interim minister van Justitie, in ieder geval zorgen dat de minister van Justitie alle signalen geeft van iemand die volledig de regie over zijn eigen handelen en zijn ministerie kwijt is.”

20 reacties op “‘Wilsoe spreekt zijn eigen instructie tegen’”

 1. @Kaurari.

  Extreme problems often require extreme solutions

  For peace to reign, be ready for war

 2. “The first lesson a revolutionary must learn is that he is a doomed man”
  Huey P. Newton

 3. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt !

 4. ……….Curacaose lente zie ik niet als een werkelijk uitvoerbare optie voor de Curacaose burger. In ieder geval blijf daardoort de geponeerde stelling van een domme en krankzinnige. Bedankt voor de suggesties maar we hebben er niets aan.

 5. @ WGDENT en Kwame K. Alleen een Curacaose lente is inderdaad een mogelijkheid, maar is niet aan de oppositie, maar aan het volk. De andere suggesties behoren niet tot de srieuze mogelijkheden. Een

 6. Het is nu wel duidelijk wie de eigenlijke bestuurders van dit eiland zijn. En het is na de brief van Monk, bij afwezigheid van Wilsoe, ook duidelijk dat de persoon die het lukt het geld van Dos Santos los te krijgen voor de rest van zijn leven financieel onafhankelijk is. Wat laat de PS, inclusief Wiels, zich ongelovelijk kennen…

 7. @Zorro, Wie niet luisteren wil die moet voelen. Neem een voorbeeld aan Syrie, Tunisie, Egypte en LIbie. Daar zaten de dictators ook veilig in de zadel maar het volk is in opstand gekomen.. Daar is je antwoord.

 8. @Zorro
  (1) Wat dacht je van aangifte doen bij het OM
  (2) Oproepen tot een algemene staking
  (3) Harder aandringen bij de RMR dat Nederland ook verantwoordelijkheden heeft in het Koninkrijk

  De tijd van tamtam maken in de Staten en de media volschrijven lijkt me passé. Iedereen kan toch wel zien dat deze clowns gewoon 4 jaar blijven zitten. Vele moeten zich nu rijk stelen, want ze zullen nooit meer aan de bak komen, omdat ze niet meer door de screening komen en ze nergens een baan zullen krijgen of houden.

 9. nA WILSOE NU OOK MONK ALS WAARNEMEND MINISTER EEN BRIEF NAAR DE vs GESTUURD

  ps IDS VOOR KLASSE JUSTITIE ALS JE GELD HEB KUN JE BIJ HUN ALLES KOPEN( OOK (WIELS) WAAR IS NU DEZE PAPIEREN RIDDER TEGEN DE CORUPTIE??/ ALLEEN MAAR CURACAO VERDELEN IN TWEE KAMPEN EN AFGEVEN OP NL MAAR ZELF WEL ZO CORUPT ZIJN ALS EEN ROTTE APPEL

 10. Als ik alleen al naar die man kijk lopen de rillingen mij al over de rug, niet van angst of zo, maar van PURE walging!!

 11. Deze geponeerde stelling moeten we onthouden: als iemand iets/een feit signaleert en er verder niets aan kan doen dan voert zo iemand oppervlakkige oppositie en wordt met de dag ongeloofwaardiger.

  Om iets te kunnen doen is daar het hoogste controle-orgaan van de regering genaamd de Staten. Gezien de onvoorwaardelijke steun van de coalitieleden hebben onze ministers een soort immuniteit tenzij zij iets wettelijk strafbaars uitvreten, maar verder staan de Statenleden van de oppositie buitenspel. Zelfs het goed uitvoeren van de screening bleek onmogelijk af te dwingen. Heeft iemand nu nog wat te zeggen of een suggestie hoe onze ministers aangepakt kunnen worden? Dat zou pas de stelling geloofwaardig maken.

 12. @Sakiwebu
  Doe asjeblieft aangifte bij het OM tegen deze figuren.
  “Ieder, die kennis draagt van een begaan strafbaar feit, is bevoegd daarvan aangifte te doen.”
  Het OM is dan verplicht onderzoek in te stellen.
  Let wel op, het mag geen valse aangifte zijn.

 13. Och gut. Wat men vergeet is dat een groot gedeelte van het volk op deze boevenbende heeft gestemd. We wisten voor 10-10-10 hoe dit zou gaan lopen. En nu het realiteit wordt moet iedereen huilen. Maar men wil onafhankelijk zijn en het zelf doen. Doe het dan zelf.

  Koop maar een paar potjes vaseline en wen er maar aan. Eigen schuld dikke bult.

 14. @G.Gijzen
  De vergelijking was al eerder op dit forum aangegeven. Bedankt voor de aanvulling.

  @Kasuari
  Waar zit de like-knop.

 15. Volgende stap is om in ieder geval het aftreden te eisen van Wilsoe en tegelijk kan het OM hem arresteren.
  We kunnen dan ieder geval weer zien dat ook mensen zoals Eisden, Koeiman, Pisas, Felida etc ook deze corrupte ministers steunen want zij gaan straks weer roepen dat ze er niet achter stonden of niets van wisten.

 16. Wij zijn zo geheim dat we zelf niet weten wat wij doen.

 17. volgende stap is moordenaars die gevlucht zijn amnestie geven.

 18. Wanneer begint er eigenlijk een strafrechtelijk onderzoek naar de heren Wilsoe en Jamaloodin?

 19. Is dit haar manier van oppositie voeren en het land redden van ondergang? Je zou verwachten dat zij dan in staat moet zijn om verdere stappen te ondernemen om deze corrupte bende te stoppen. Nee zij beperkt zich tot dit soort makkelijke oppervlakkige oppositie. Kom eens met echte stappen ipv slechts dingen constateren die willekeurig versgeperst lezer ook al doorheeft.

  “Ik maak me als oud-minister, zelfs gefunctioneerd als interim minister van Justitie, in ieder geval zorgen dat de minister van Justitie alle signalen geeft van iemand die volledig de regie over zijn eigen handelen en zijn ministerie kwijt is.”

  Zelfs in dit geval zou je verwachten dat zij moet weten welke wegen te bewandelen zijn om juist dit aan te pakken! Doe eens iets concreets ipv alleen maar slap politiek gel*l!
  Leeflang wordt op deze manier met de dag ongeloogwaardiger…. en ik hoop van harte dat zij dan ook nooit meer een positie als hierboven omschreven betreedt.

 20. Wat is het toch met Curacao dat we er steeds in slagen vreselijke marionetten tot ministers van justitie te benoemen?

  Wilsoe manifesteert zich als de nieuwe Komproe. Voor hen die minder belezen zijn dan ik de volgende toelichting:

  Benard Komproe (22 October 1942 – 11 October 2004) was Minister of Justice for the Netherlands Antilles. He also served as Prime Minister of the Netherlands Antilles for a few months in 2003.

  Komproe was a member of the local party Frente Obrero Liberashon 30 di Mei (FOL), and was fifth on the ballot for the 5 May 2003 national elections. When party leader Anthony Godett was blocked from being appointed formateur (person responsible for forming the cabinet, see Elections in the Netherlands Antilles) because of a police investigation, Komproe was appointed instead. For the same reason, Komproe was named Prime Minister of the Netherlands Antilles from 22 July until 11 August 2003. After that, he was replaced by Mirna Godett, and became Minister of Justice.

  As Minister of Justice, Komproe attempted to order the local authorities to cease investigating his brother Hedwig Komproe. Additionally, he tried to have Attorney General Dick Piar fired. When word finally got out that he had abused his position to help keep fellow party member Nelson Monte out of prison, the Netherlands Antillean parliament forced Komproe to step down, leading to the fall of the Godett Cabinet.

  After his resignation, a judicial investigation was started on Komproe’s tenure as a minister. The investigation included what went on at an open-air brothel Campo Alegre. Komproe was alleged to have given out signed letters, basically to allow dozens of prostitutes from Colombia and the Dominican Republic to reside on Curaçao. He was said to have plans to process each prostitute’s permit of residence personally, and to have ordered a special stamp just for this purpose. In July 2004, a judge determined that Komproe was not authorized to issue letters of that nature. Additionally, Komproe did favors for Giovanni van Ierland, the incarcerated owner of the brothel.

  In September 2004, Komproe was to be on the Curaçao Island Council for the FOL. However, he was arrested on 6 September 2004, and charged with corruption, fraud, and membership of a criminal organisation. On 24 September his imprisonment was delayed, because he had had a severe stomach operation a few days before. He never regained consciousness after his operation and died at age 61.