• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De rechtbank in Arnhem heeft John Deuss (69) en zijn zus Tineke (66) vandaag veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van zes maanden en boetes van 327.000 euro. De First Curaçao International Bank (FCIB) van Deuss heeft een boete opgelegd gekregen van bijna 1,2 miljoen euro.

De rechtbank acht bewezen dat Deuss en zijn zus zonder vergunning bankierden, maar niet dat zij ook een criminele organisatie vormden.

Vreemde transacties
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) faciliteerden John en Tineke Deuss – met de FCIB als criminele organisatie – vreemde miljoenentransacties en ook btw-fraude waarbij bedrijven steeds ten onrechte btw terugvroegen van overheden. Het OM had daarom celstraffen geëist van achttien en vijftien maanden, waarvan een derde voorwaardelijk, en boetes van 600.000 en 500.000 euro. Tegen de bank eiste het OM 3 miljoen euro boete.

Kasteeltje
Op het kasteeltje van de familie in Berg en Dal stonden systemen waarmee carrouselfraudeurs snel online bedragen konden rondpompen. Ook liepen daar verdachte transacties zoals een miljoenentransactie op de rekening van de dochter van de Russische oligarch Berezovski.

Vergunning
Hoewel de rechtbank – anders dan het OM – het kasteeltje ‘slechts’ als bijkantoor beschouwt en niet als hoofdkantoor van de FCIB, was alsnog een bijkantoorvergunning nodig en hadden dergelijke transacties gemeld moeten worden. “Transacties van miljoenen, die snel worden doorgeboekt en ook nog van ‘politically exposed persons’ zijn, zijn ongebruikelijk genoeg om witwassen te vermoeden”, aldus de rechtbank.

Witwassen
Tegen Deuss en zijn zus volgt nog een strafzaak wegens grootschalig witwassen. Dat wordt door de gedeeltelijke vrijspraak en gedeeltelijke veroordeling niet anders, liet het OM weten. Dat de rechtbank de FCIB in Berg en Dal als bijkantoor beschouwt en de vestiging op Curaçao als hoofdkantoor, betekent wel dat er vermoedelijk minder illegaal verdiend geld terug te plukken valt. Deuss overweegt sterk in hoger beroep te gaan. Het OM bestudeert het vonnis eerst nauwkeuriger.

© ANP, alle rechten voorbehouden

12 reacties op “Voorwaardelijke celstraf en boete voor Deuss”

 1. @Kwame Kilpatrick,

  Ik zeg nergens dat ik het er niet mee eens ben… als jij zo’n opmerking als Zorro gemaakt had, dan had ik niets geschreven. Mijn reactie was een reactie op Zorro en was even volledig off-topic.

 2. @kasuari, nee ik ben het eens. Jan C en zijn mede boberanos zitten alleen maar de aandacht af te leiden van de daadwerkelijke problemen hier met dingen als 16 jaar par en PAR heeft alle fabrieken gesloten en andere one liners. Het is nu tijd dat de boberanos maar gaan vertellen wat precies want voor mij zijn het LEUGENAARS!

  Wie A zegt moet ook B zeggen!

  @Jan C, Nou dan ga JIJ NU TERUG naar het andere bericht waar jij beweert dat de PAR allemaal fabrieken hebben gesloten en als je dat niet doet ben je hier niet welkom!

 3. @Zorro,

  Kom op ga iemand niet verwijten dat hij een aantal vragen nog niet heeft beantwoord. Ik kan me herinneren dat jij ook nog een aantal vragen onbeantwoord hebt gelaten in meerdere discussies, waar jij en ik in verwikkeld waren.

  Ik denk dat het een tactiek is om juist te voorkomen dat men de conclusie kan trekken: “Ik was niet zo slim dit keer” 😉

 4. Jan C/L. Dus graag had ik over de keten van John D gehad.

  Dat is in Nederland uitgezocht en daarvoor is Deuss gedeeltelijk veroordeeld, want ze zijn nog niet klaar met hem. Heb je niet genoeg aan Wilsoe, Constancia, Schotte, El Hakim, Monk, Jamaloodin? Daarvan zou je al gek moeten worden.

 5. @ Jan C/L. Als jij nou antwoord geeft op vragen, die je gesteld worden over je beweringen, kunnen we naar het volgende topic. Zeg anders gewoon: ik was een beetje dom.

 6. Waarom kunnen jullie niet bij de topic houden?
  Dus graag had ik over de keten van John D gehad.

 7. @ Sander. Dan moet je even niet opgelet hebben, want rita was er pas nog. Het is net een kip bij wie steeds de kop afgehakt wordt, maar na een poosje kan ze weer haar veren schudden om de volgende domheid te berde te brengen, waarop wederom haar kop wordt afgehakt. Haar mooiste domheid was om alle gebouwen uit de koloniale tijd neer te halen, zodat een Rotterdam na het bombardement ontstaat. Wanneer de afgehakte kop niet weer aangroeit, kunnen we haar verder slachten voor veevoer.

 8. we kunnen wel allemaal tegen Jan C te keer gaan.
  hij is nog een van de weinig soberanos, die wil vast houden aan zijn heilige geloof in Wiels en consorten.
  Rita is al afgehaakt, want ik hoor haar niet meer.
  zouden die paar niet gehersenspoelde hersencellen toch tot inzicht gekomen zijn?

 9. @ jan c/l. We wachten nog op je antwoord over de bedrijven, die de PAR volgens jou failliet heeft laten gaan of is dat even slap als je onderhavige reactie?

 10. Kijk Jan C, Daar laat de minister van Justitie het OM zijn gang gaan!

 11. @Jan C, zullen we eerst Jamaloodin, El hakim en Schotte aanpakken want daar hoor ik je niet over.. en meteen ook de megafraudeur en witwasser a la DON CORLEONE van Curacao Robbie Dos Santos!

  Hoe ga jij trouwens om met de HOGE benzine prijzen en electra? JOUW regering had verlagign beloofd!

 12. Beetje slap. Staat niet in verhouding van de vele miljarden. Maar jullie zijn blij. Klassenjustitie. Waar blijf facilitator E.T. Tromp? Je weet wel die ene integere meneer van de cbcs