• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) stapt naar de rechter om het besluit van de overheid om maximumprijzen voor medicijnen in te stellen, aan te vechten. Jan Beaujon van VIPP legt aan Versgeperst.com waarom de overheid geen ‘flauw idee’ heeft.

Beaujon heeft het druk de laatste dagen, zijn telefoon staat roodgloeiend. Wanneer Versgeperst.com hem belt, maakt hij zich net klaar voor een tv-interview. “Eigenlijk heb ik hier geen tijd voor, maar de beslissing van de overheid zorgt voor veel problemen”, zegt hij enigszins lachend.

Voorraad
De regering heeft de vereniging op 17 mei een brief gestuurd met de boodschap dat er per 1 juli maximumprijzen voor geneesmiddelen worden ingevoerd. Zo zouden de importeurs twee maanden hebben om hun voorraden te verkopen voor de huidige hogere prijs. “Dat klopt al niet, op dat moment hadden we nog maar anderhalve maand. Daarnaast moeten wij ons al jaren aan de regel houden dat wij een voorraad moeten hebben van minstens drie maanden, waardoor het langer duurt om alles te verkopen.”

Import
Volgens de overheid zijn medicijnen vijf tot vijftig maal duurder op Curaçao dan in Nederland en de Verenigde Staten. Daarom wil de overheid de prijzen aan banden leggen. Maar volgens Beaujon heeft de overheid geen flauw idee hoe het werkt in de farmaceutische wereld op Curaçao. “In Nederland liggen de prijzen voor medicijnen erg laag, maar wij op Curaçao importeren de medicijnen waardoor er importkosten bij komen. Juist omdat de prijzen in Nederland zo laag zijn, proberen ze wat te verdienen op de internationale markt.”

Politiek
Ook noemt Beaujon als reden dat sommige medicijnen strikt op bepaalde temperaturen bewaard moeten worden, wat hoge kosten aan stroomverbruik voor airco’s met zich meebrengt. “Wij houden ons niet bezig met de politiek, maar ik ben nu van mening dat het slim is om elke nieuwe minister van Gezondheid uit te nodigen en te laten zien hoe alles bij ons werkt. Tijdens onze gesprekken met de overheid bleek dat zij echt geen besef hebben van onze branche.”

Mark-up
“Doordat de regering de begrippen ‘mark-up’ en ‘winstmarge’ door elkaar husselt, gaat straks het mes er diep in bij de circa twaalf importeurs van geneesmiddelen die Curaçao kent”, aldus Beaujon. “De mark-up is het verschil tussen inkoop en verkoop. Slechts een deel ervan is de winstmarge, want het overgrote deel is bestemd voor de bedrijfsoperatie, personeelskosten, maar ook opslag, distributie (naar de apotheken), financiën en administratie.”

Kosten
“De verenging heeft verschillende plannen om de kosten te drukken voorgesteld aan de overheid”, aldus Beaujon. “Ze zeiden zelfs dat ze tevreden waren dat wij meedachten. Maar ze hebben al onze voorstellen naast zich neergelegd.” Beaujon vindt dat de overheid te kort door de bocht denkt. “Ze verlagen alle prijzen en denken dat het probleem is opgelost. De maatregel helpt de overheid, maar niet om het probleem op te lossen.”

Teveel medicijnen
Volgens Beaujon worden er op Curaçao teveel medicijnen uitgegeven. “Dit is vooral een probleem bij patiënten die zijn verzekerd bij Bureau Ziektekosten Verzekering (BZV), die grote hoeveelheden medicijnen met zich meenemen naar andere landen, zoals Santo Domingo. Maar ook huisartsen geven te snel teveel medicijnen. Als je verkouden bent, krijg je zo vijf verschillende medicijnen mee naar huis.”

Suikerziekte
Daarnaast moet de bevolking beter voorgelicht worden volgens hem. “Suikerziekte is een groot probleem op het eiland. Ik kende een vrouw die maar alles at en vervolgens flink insuline ging spuiten. Zo dacht ze dat alles kon blijven eten. Zij is dan ook jong overleden.”

8 reacties op “‘De overheid heeft geen flauw idee’”

 1. je krijgt op curacao inderdaad belachelijk veel medicijnen mee, en gratis als je svb verzekerd ben! voor een beetje keelpijn krijg je 5 medicijnen mee waarvan je maar de helft gebruikt. het is goed dat er kritisch wordt gekeken naar de winst die apothekers maken, maar er moet wel naar het hele plaatje gekeken worden. er is meer voor nodig om dit probleem op te lossen dan alleen wat maximumprijzen in te voeren

 2. Laten ze simpelweg de boeken opendoen om te laten zien hoe “beroerd” ze het hebben. Aan praatjes hebben we niks, alleen aan financiele bewijzen.

 3. Los gezien van mijn vorige reactie, ik ben van mening dat ze moeten stoppen met alle medicijnen gratis te verstrekken als je via SVB verzekerd bent. Men heeft namelijk wel geld voor een Blackberry e.d. dus dan moet er ook geld beschikbaar zijn voor een pakje paracetamol en andere goedkopere medicijnen.

 4. @Sjors,

  Kwestie van vraag en aanbod gaat hier niet helemaal op. Er worden namelijk medicijnen voorgeschreven, waarvan jij geen keus hebt qua merk hoeveel etc. De medicijnen branche is een grote kartelvorming en zij proberen door patent aanvragen e.d. de productie te voorkomen door de lage lonen landen. Dus deze pharmaceutische bedrijven produceren niet voor de gesteldheid van de medemens, zij doen het enkel om zoveel mogelijk geld te generen voor de aandeelhouders/ eigenaren.

  Hier gaat het om import, maar doen zij wel genoeg moeite om te kijken waar men elders kwaliteit gelijkwaardige of zelfs betere medicijnen kunnen verkrijgen tegen een goedkopere prijs? Ik vermoed van niet, puur vanwege de eigenschappen van deze branche….

 5. @Willeke, ken je het concept vraag en aanbod? Daarnaast weet je wat de kostprijs per product is?

  Heel simpel. Het is goedkoper om voor 100 mensen wat te maken dan voor 1 persoon.

  Trouwens Willeke hoe komt het dan de benzine hier zo duur is en op andere eilanden niet? Waarom wordt de stroom en water hier zo duur en op andere eilanden niet? Waarom is het fruit hier zo duur en in de regio niet?

 6. De overheid begrijpt inderdaad niet veel, maar de pharmaceutische business is ook niet geheel lekker en maakt misbruik van de onwetendheid van de gebruikers… at the end it is all about the $$$$$

 7. De importeurs van medicijnen hebben jarenlang gigantisch hun zakken gevuld, en gaan nu natuurlijk tot het uiterste om die kip met gouden eieren niet kwijt te raken.

  Laat die meneer van de VIPP maar eens uitleggen waarom de medicijnen hier een veelvoud kosten van elders en waarom wij ervan af moeten zien om elders te gaan kopen in plaats van via de oligopolie die VIPP is.

 8. Nou Beaujon, je kan de huidige minister van volksgezondheid uitleggen wat je wilt maar snappen zal ze het nooit. Je kan beter Dos Santos en Van der Dijs uitnodigen aangezien zij de touwtjes in handen hebben bij deze regering. Cosa Nostra!