• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer van Curaçao is in april met 0,3 procent gestegen ten opzichte van maart. In vergelijking met april vorig jaar zijn de prijzen met 2,9 procent gestegen. De belangrijkste prijswijziging was in de categorie ‘Vervoer en communicatie’, blijkt uit cijfers van het CBS. 

De prijswijziging met de grootste invloed op de prijsontwikkeling van april is het duurder worden van benzine met 5 procent. Hierdoor nam de product- en dienstengroep ‘de kosten van autorijden’ met 2,4 procent in prijs toe. Dit had vervolgens als effect dat de bestedingscategorie ‘Vervoer en communicatie’ 0,9 procent duurder werd.

Voeding goedkoper
De bestedingscategorie ‘Voeding’ werd 0,1 procent goedkoper. De prijsontwikkeling van de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ werd vooral beïnvloed door enerzijds de prijsstijging van wortel- en knolgewassen en tomaten en anderzijds de prijsdaling van sinaasappelen druiven en pruimen, koolgewassen en bolgewassen. De lichte prijsdaling van de voedingsgroep ‘vlees en vis’ werd vooral veroorzaakt doordat runderlappen, geitenvlees en spareribs goedkoper werden, terwijl karbonades duurder werden.

Lange-termijn inflatie
Het consumentenprijsindexcijfer nam tussen april 2011 en april 2012 toe van 115,5 naar 120,2, een stijging van 4,1 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand april van dit jaar was ten opzichte van de maand april vorig jaar. In april 2012 lag het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen 2,9 procent hoger dan in april 2011, dus een stijging van het twaalfmaandsgemiddelde consumentenprijsindexcijfer van 115,1  naar 118,3. De 2,9 procent geeft volgens het CBS een goed beeld van de lange-termijn inflatie en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. Hiermee wordt de inflatie berekend.

www.versgeperst.com