• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Deborah van der Woude liet zaterdag na een duikongeluk het leven. Haar vriend werd naar Bonaire gebracht voor behandeling. Paradise FM sprak met Debby’s moeder, duikinstructeur Mark Brown die te hulp schoot en decompressiespecialist Michiel van der Hulst.

Duikinstructeur Mark Brown van Twindivers was ter plaatse toen Debby uit het water kwam. Hij heeft haar samen met zijn broer Kurt gereanimeerd. “Ook toen het ambulancepersoneel er was, zijn we doorgegaan met reanimeren”, vertelt Brown. Volgens Brown en ook Debby’s moeder Monique Middelbeek-Eilander, die arts is, was het ambulancepersoneel niet erg kundig. “Ik heb één dame een duw gegeven zodat ze harder ging lopen”, vertelt Middelbeek-Eilander aan Paradise FM. “Ze sjokte het strand over en elke seconde telt op zo’n moment.”

Gered
Ook de benodigde spullen waren niet binnen handbereik. Of Debby het wel had gered als het personeel anders had gehandeld, weet Middelbeek-Eilander niet. “We voelden een pols, we kregen haar hart aan de gang, er was alleen geen ritme. We weten natuurlijk niet hoe haar longen eruitzagen op dat moment.”

Decompressie
Decompressieziekte is al een tijd niet te behandelen op Curaçao, omdat de decompressietank niet in werking is. Vandaag werd bekend dat de tank die door Venezuela is geschonken, zaterdag in gebruik wordt genomen. Specialist op het gebied van decompressie Michiel Hulst heeft jaren gewerkt met decompressietanks en kwam naar Curaçao om dit werk te doen. Volgens Van der Hulst mocht hij echter van minister van Gezondheid Jacinta Constancia-Schoop niet aan het werk en is hij daarom weer naar Nederland vertrokken.

Gesprek Paradise FM met Monique Middelbeek-Eilander,
Mark Brown en Michiel van der Huls

20 reacties op “‘Debby had weer een pols’”

 1. @Vito, je bent appels met peren aan het vergelijken. De maas in rotterdam is geen toeristisch gebied voor zwemmen toch? De regering dient gewoon haar verantwoording te nemen naar wanbeleid en het wegpesten van goed personeel. Dat is waar het om gaat!

 2. Vito, wat een ongelofelijk OH verhaal!! Je snapt dat dramatische verhaal van die moeder niet? heb jij kinderen? Als één van mijn zoons dit was overkomen had ik exact zo gereageerd! En onze ambulance verpleegkundige laat de hartmassage graag aan omstanders over? Welja joh, als je verkeerd masseert kan dat ook de dood tot gevolg hebben. Maar ja, that’s all in the game zeker?

 3. Mensen laten wij ophouden Curacao weer in een negatieve daglicht te stellen doordat er een Hollandse meisje is verdronken en haar vriend in de decompressietank ligt op Banaire. Vorige week was een Curacaonaar verdronken toen hij een jongetje wou redden die in nood verkeerde tijdens zwemmen en om hulp riep. Zonder erna bij te denken sprong hij in het water om de jongetje te redden en is zelf verdronken. Gecondoleerd aan de achter gebleven familieleden vrouw en kind van Rudsel Kwidama. Dat jongetje die in nood was heeft het wel overleefd. Dit is ook een trieste verhaal een ongeluk. Hij laat zijn Hollandse vrouw en zoon achter. Is dat niet erg. Hij zal zijn plaats in de hem,el wel bemachtigen. Kwidama rust in vrede. Daar op Curacao maken ze van een mier een olifant. Verder ondersteun ik het verhaal van ” Ambulance verpleegkundigen” door dit soort verhalen te verspreiden heeft men hier in Nederland geen respect voor een ambulancepersoneel. Ik probeer het niet goed te praten ten gunste het ambulance personeel. maar men moet niet vergeten dat men op een eiland bevind met andere normen en waarde en ander soort mentaliteit en andere temperament en temperatuur. Dat als je, je teveel gaat stressen net als in Nederland dat je binnen de kortste keren in het Ziekenhuis gaat liggen voor je hart en dan ben je nog verder van huis. Mensen laten wij ophouden met de pot verwijt de ketel. Daar wordt niemand beter van. Men moet gewoon blij zijn dat een seedoo de twee duikers aan de kant heeft gereden anders waren ze voor weken zoek totdat het lichaam na een paar dagen vanzelf naar boven komt. Met zuurstof-flessen ben ik benieuwd of ze wel naar boven zouden komen of onder water zouden blijven. Eigenlijk snap ik dat gehele dramatisch verhaal van de moeder niet. Hoe zit het met de relatie moeder en kind vaak vluchten de kinderen zelf de ouders doordat die ouders als stoorzenders worden ervaren rond zo’n leeftijd. In de praktijk is het meestal het geval dat je in dat soort situaties na 3 a 7 klinisch dood bent. Laten wij het verhaal niet vergeten van prins Friso in Oostenrijk. Hij was klinisch dood doordat hij telang onder het ijs heeft gelegen. Hier kon je ook met honderden decompressietanken zijn gekomen helaas het was telaat. Laten al onze verhalen een beetje nuanceren en Curacao nu een beetje met rust laten. Hoeveel mensen sterven hier in de Nederlandse goed gerenomeerde ziekenhuizen door medische missers? Wij weten allemaal dat er vele dingen niet goed lopen op ons geliefde eiland Curacao, maar wat kunnen wij eraan doen, ermee leren leven toch met het risico dat niets je overkomt. Op Curacao leven wij zelf ons eigen leventje, wij bemoeien ons niet met de politiek, wij genieten van het leven en leven op ons manier, dak boven ons hoofd zorgen dat je ieder dag kan eten, niet stressen, zorgen dat je niets ernstig overkomt, hopen op betere tijden en onze uiterste grens is de zee.

 4. Ik herken die lakse houding van het ambulancepersoneel wel. Het is geen gebrek aan scholing, maar puur een mentaliteitsprobleem, die in deze sector helaas ten koste gaat van mensenlevens. Aan de andere kant: ik zou het absoluut niet op prijs stellen als een wildvreemde mij gaat lopen duwen. Dat werkt snel averechts.
  Ik snap helemaal dat het enorm frustrerend is als je midden in zo’n situatie zit en het ambulancepersoneel gaat lopen rondhangen met een attitude van “doe maar rustig aan”. Het is gewoon harstikke fout. Maar aan de andere kant: als je uit Europa naar de Antillen gaat, Afrika, Zuid Amerika, of waar dan ook, dan moet je beseffen dat de dingen niet gaan zoals ze in Nederland gaan. Toen niet, nu niet, en nooit niet. Oh en, over dat ze de hartmassage niet hebben overgenomen klopt. Dat laten we graag aan omstanders over. Er moeten immers nog tal van andere zaken worden gedaan in korte tijd.

 5. Helaas,, Femke”, schuurt jouw betoog en commentaar voor 90 % tegen de waarheid aan !!!

  Helaas,, Femke “, is dat een absolute doodzonde op het hypocriete Curacao, zeer zeker als de YdK het vermoeden krijgt dat deze kritiek afkomstig is van een macamba !!

 6. @Mooi. Constancia vind hem een makamba en hij krijgt geen vergunning. Tja zo zie je maar weer wie echt om het eiland geeft.

 7. @ Linda. Hoewel ik zeer twijfel aan je stelling over ondeskundig personeel, zal de situatie bij eenzelfde beleid met een nieuw ziekenhuis niet veranderen, als het ziekenhuis er uberhaupt komt. Het Sehos is zelf doodziek en zieker dan alle patienten bij elkaar, maar probeer dat Jacinta maar eens wijs te maken. Het benodigde geld maakt ze op aan snoepreisjes maar niet aan de gezondheidszorg.

 8. Het zou wel verstandig zijn sectie te verrichten om aan alle vermeende doodsoorzaken een einde te maken en Debby’s moeder precies weet of de gevolgen in het water reeds fataal waren of niet. De schade aan de organen in dergelijke gevallen is zoals bekend enorm en vaak dodelijk.

 9. Verschrikkelijk dit geval. Maar als je een verhaal van een kant hoort moet je dan meteen oordelen? De moeder maakt een drama mee maar haar verhaal meteen verkopen aan de media? Is dat een goed idee? En dan nog melden dat ze een Arts is? Is dat wel waar? Een duikongeluk dat plaatsvindt op grote diepte en het vervoeren van een onbewust iemand naar de kant met een seadoo(was deze terplaatse?) Dan is er helaas al veel tijd verstreken. Binnen 3 tot 7 minuten moet je toch echt wel handelen. Er zijn veel vragen en kanttekeningen bij dit verhaal. Het feit blijft dat er iets verschrikkelijk is gebeurt en de moeder het heel moeilijk heeft. Het is logisch dat in haar ogen alles mis gaat want dat is ook gebeurt ze is haar dochter verloren! Maar mensen blijf bij de feiten en ga niet discrimineren. Denk je dat de zorg in Nederland zo goed is?

 10. Inderdaad schande ! En ik zeg het al zo vaak in mijn omgeving dat ik niet graag ziek wilt wordenof geopereerd moet gaan worden hier op Curacao,want je heb kans dat je niet meer levend uit het ziekenhuis komt!!!! Zoveel fouten,zoveel onkundige personeel,zoveel dingen die het niet doen ,zoals de compressietank,geen tetanus injectie aanwezig,medicijnen die niet verkrijgbaar zijn,enz….Gezonheid en goede medische voorzieningen zijn het allerbelangrijkste,,,,

 11. @ Femke,

  Het Ambulance personeel maakt geen onderscheid in huidskleur… het is gewoon onkunde… Het is te makkelijk om alles af te schuiven op “Het is maar een Makamba”… als jij dat gevoel hebt, dan ben je hier niet op je plek.

  @Zorro,

  Ik denk dat een verpleegkundige beter in staat is te reanimeren dan willekeurig zorgmedewerker hier op dit eiland inclusief ambulancepersoneel. Het is niet de enige keer dat zij verzaken in dergelijke cruciale momenten.

  Het zou me benieuwen hoe zij te werk gaan als het om een naast familielid gaat…

 12. EEN woord; SCHANDE!!

 13. Ik zie even geen reactie over de labbekak houding van het ambulancepersoneel. Je zou ze soms een trap onder de r**t willen geven om dit slome volk aan de gang te krijgen. Alles poko poko, zelfs als het om een mensenleven gaat. Fijn als je leven daar vanaf hangt. Wellicht had het leven van Debby gered kunnen worden – maar dat is een hypothese -als er hier eens werd méégedacht!! Maar nee, je slentert eens die kant op, kan jou het schelen. Het gaat maar om een makamba.

 14. Shame on de onkundigen. Shame on Constancia die er niets van bakt tezamen met de rest van die figuren. Het land zakt langzaamaan naard e afhrond.

 15. En dan te bedenken dat de marine ook nog een mobiele tank heeft, waarmee regelmatig (in het verleden) slachtoffers uit Bonaire en Aruba werden gehaald om op Curacao in de decompressietank van het Sehos te kunnen worden behandeld.
  Nu is zo’n tank niet zo gecompliceerd, dus welke idioot heeft het onderhoud zo laten verslonzen dat het ding niet meer bruikbaar was ?

 16. dit incident vraagt wel veel media aandacht. En het is heel raar dat nu onverwachts de decompressietank binnen een week geinstalleerrd is EN dat er een deskundige is die ermee kan werken. Als de kalf verdonken is……………………..

 17. Dit is dezelfde regering die nu in Nederland is om mensen terug naar Curacao te halen?

 18. Michiel vd Hulst is een yu di Korsou die dus geen vergunning krijg om zijn beroep uit te voeren op Korsou.

 19. Volgens een betrouwbare bron is Debby’s moeder geen arts maar verpleegkundige.

 20. SHAME on Constancia dat deze Yu di Korsow (van der HULS) terug kon gaan naar Nederland omdat hij tegengewerkt werd door deze onbekwame vrouw (en regering)..

  TRISTU.