• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Nasser El Hakim van Economische Ontwikkeling zegt dat goedkoper groenten en fruit haalbaar is in Curaçao. Supermarkten en parlementariërs uitte hierover echter hun twijfels. Toch is er een bedrijf in geslaagd om groenten en vruchten voor dertig procent goedkoper aan te bieden.
“Bedrijven moeten de interne ‘red tape’ doorsnijden die verhindert dat zij betere prijzen kunnen bieden aan onze samenleving en bedrijven moeten pro-actief zoeken naar alternatieven om dit doel te bereiken”, aldus Hakim. De minister heeft wetswijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgden dat bijvoorbeeld TwentyOne N.V. wel lagere prijzen aan kan bieden.

Tula bevrijden
TwentyOne is een import- en exportbedrijf dat de afgelopen maanden op de Feria Tula fruit en groenten verkoopt. Claudia Dominguez, de jonge ondernemer en directeur van TwentyOne N.V. gaf aan dat het idee voor de import van groenten en fruit geboren werd tijdens een vakantie op Curaçao. Zij hoorde mensen praten over hoe eerste levensbehoeften zoals voedingmiddelen tegenwoordig zo duur is, dat ze luxeproducten zijn geworden. “Ik hoorde een vrouw zeggen dat Tula de prijs van voeding moest komen bevrijden”, aldus Claudia Dominguez.

Invoerrechten
In januari 2012 begreep Dominguez dat Minister Hakim de invoerrechten op een aantal vruchten en groenten had opgeheven. Vandaag geeft Dominguez aan dat haar bedrijf groeit en dat hun uitbreiding zal betekenen dat er meer groenten en fruit zullen komen voor de gemeenschap. Ook biedt TwentyOne lokale landbouwers een platform aan om hun kwaliteitsproducten op de markt te verkopen.

Initiatieven
Het bedrijf had contact opgenomen met het minsterie van Economische Ontwikkeling om te praten over mogelijkheden om de producten op meer locaties aan te bieden. Tijdens de vergadering legde Dominguez uit dat het project niet in het leven is geroepen om te concurreren met supermarkten, maar om de consument tegemoet te komen. Volgen minister Hakim staat de regering achter dit soort initiatieven. “Dit platform, waarbij fruit en groenten van goede kwaliteit en prijs zijn, moet deze producten op een constante basis kunnen blijven aanbieden. Hiermee kunnen wij bewustwording blijven stimuleren bij de supermarkten en betere prijzen voor groenten en fruit, iets dat in het voordeel van iedere Curaçaoënaar is”, aldus minister Hakim.

8 reacties op “‘Groenten en fruit kunnen goedkoper’”

 1. Vreemde zaken en daar moet iemand meer onderzoek naar gaan doen,want inderdaad “”dit zaakje stinkt!!!!!!!!!!!!!!

 2. Is er ook iemand die controle houdt op het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Goedkoop alleen is niet alles, de kwaliteit is belangrijker dan mooie goedkope groenten en fruit.

  In Suriname is er bijna geen controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen, een hap groenten en fruit geeft maandenlang zere keel en mond, om maar niet te spreken aan de schade die dit aan de organen aanricht.
  Controle gaat voor goedkope massaproductie a.u.b.

 3. Aan de ene kant geven ze je een gulden (goedkoper fruit) en aan de andere kant halen ze het met tientjes weer terug (aqualectra tarieven, verhoging OB, etc.)…allemaal voor het volk!

 4. De minister heeft wetswijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgden dat bijvoorbeeld TwentyOne N.V. wel lagere prijzen aan kan bieden.

  Waarom deze voorkeursbehandeling?

 5. Groenten en fruit mogen goedkoper worden maar men moet wel uitkijken hoe deze goedkope groeten en fruit verbouwd worden. Dus, de maximale toegestaan chemicaliën / bestrijdingsmiddelen die erop gespoten worden mogen de grenswaarden niet overschrijden.
  Wat wat heeft men aan goedkope ziekmakende groenten en fruit?
  Het beste is om op Curacao zelf plantages van groeten en fruit te starten zodat we zelf het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de gaten kunnen houden.
  Vroeger verbouwde men op Curacao van alles, zelfs voor de export.
  Het is ook heel belangrijk dat de overheid een systeem gaat bedenken om regenwater op te slaan, dit heeft ook met milieu te maken.
  Als Curacao HET milieu-eiland in de regio wil worden dan moet dat, op alle gebieden ook zijn.
  Maar het gaat de goede kant op, eindelijk!

 6. @Marie Montreux,
  Ik vraag me af waarom de minister de wet gaat wijzigen ten gunste van 1 bedrijf (net als de Minister van Justitie gaat interveren voor 1 bepaalde zaak). zodat zij dan goedkoper kunnen leveren? Waarom mogen niet alle bedrijven die fruit leveren hiervan profiteren? Of geef bv lokale boeren belastingontheffing op groenten en fruit?

  Dit bedrijfje heeft trouwens wel 8 directeuren. Dat is meer van Aqualectra heeft en daar werken volgens wij heel wat meer mensen. De dames zijn ook nog vrij jong dus ik weet niet of zij wellicht in hun vrije tijd met Schotte en El Hakim het gezellig hebben..

 7. Het zit hem allemaal in deze zin Juny

  “De minister heeft wetswijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgden dat bijvoorbeeld TwentyOne N.V. wel lagere prijzen aan kan bieden” (januari 2012)

  De eerste feria de Tula 14 maart 2012

  Er waren niet voor niets al in de Staten vragen gesteld over de import van deze producten.

  Dit zaakje riekt. Onder het mom van ‘goedkoper gezond eten naar het volk brengen’, profiteerd er iemand enorm van deze feria, ten kosten van allerlei andere bedrijven. voor dit bedrijf feria de tula officieel Twenty One N.V. snijdt Hakim wel erg door de red tape.: wetaanpassingen, markt opgericht.

  In de Kvk draagt dit bedrijf ook de naam Feria de Tula. Is er sprake van kartelvorming en mogen zij alleen leveren??

 8. Hmm er kloppen een paar dingen niet. Het bedrijf is al in 1997 opgericht.. als koeriersbedrijf.. Deze mw Rodriguez is 29 dus was 14 toen het bedrijf was opgericht. Alle directueren zijn Dominikaans of Venezuelonaas? Hoe komen zij aan werk en verblijfsvergunningen? En hoe zit het met de 80-20 regeling?

  het bedrijf verkoopt haar producten op overheids terrein terwijl supermarkten moeten investeren in terreinen, grondbelasting moeten betalen, zorgen voor gebouwen en koelruimten? Bovendien gebruikt de regering geld van het volk om te betalen voor reclame voor deze privé onderneming