• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De maximumprijzen voor medicijnen wordt per 1 juli ingevoerd. De importeurs zien dit als een nekslag voor hun branche. De overheid zegt dat de prijzen gebaseerd zijn op advies van experts en dat de importeurs waren uitgenodigd bij het traject. “Maar zij hebben deze kans niet gegrepen.”

“De overheid heeft er juist voor gekozen om met de huidige importeurs te werken. De mark-up, van 20 procent, die nu opgenomen is, is nog steeds fors te noemen vergeleken met andere sectoren in onze gemeenschap. De importeurs bepalen zelf hoe ze hun zaak draaien en ook hoe ze de gevolgen van deze beslissing van de overheid verwerken”, zegt de overheid in het persbericht.

Plannen
Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) is van mening dat de overheid wel met hun om tafel heeft gezeten, maar toch hun eigen plannen doorvoert. “Wij hebben zelf verschillende strategieën om geld te besparen geopperd aan de regering, maar hier is niets van terug te vinden in de regeling.” De vereniging vreest dat de maximumprijzen importeurs de kop gaat kosten.

Opslag
Maar de overheid zegt te garanderen dat de maatregel geen schaarste aan geneesmiddelen zal veroorzaken. “De importeurs blijven verantwoordelijk voor een geneesmiddelenopslag dat drie maanden van de vraag aan de geneesmiddelen dekt. Bij tekortschieten hieraan kan hun licentie ingetrokken worden en kunnen andere importeurs worden aangetrokken of gaat de overheid zelf over tot importeren van de noodzakkelijke geneesmiddelen voor het volk.”

Kwaliteit
Voor het vaststellen welke geneesmiddelen op Curaçao mogen worden gebruikt, heeft de Inspectie van Geneesmiddelende lijsten (register) van Nederland en de Verenigde Staten gebruikt. “In deze landen wordt zeer streng toegezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen door onder meer de Nederlandse C.B.G. en de Amerikaanse F.D.A. Dus het gaat om dezelfde kwalitatieve medicijnen maar tegen lagere prijzen”, meldt de regering.

Lijst
Bij een prijsvergelijking van de verpakte geneesmiddelen op Curaçao die voorkomen op ‘the International Drug Price Indicator’, is volgens de overheid gebleken dat de prijzen op Curaçao vijf tot 50 maal hoger zijn. Ook zijn de prijzen van vele geneesmiddelen op Curaçao hoger dan de prijzen in Nederland. Om te komen tot betaalbare geneesmiddelen met behoud van kwaliteit, zullen er maximale prijzen worden bepaald voor alle geneesmiddelen op Curacao. Deze lijst zal ieder zes maanden weer bijgewerkt worden en de effecten van de maatregelen zullen geëvalueerd worden.

2 reacties op “‘Importeurs hebben kans niet gegrepen’”

  1. Als de overheid zijn rekeningen op tijd betaalt kan dit systeem werken. Ik denk namelijk niet dat je van wie dan ook kan verwachten een voorraad van 3 maanden aan te houden en vervolgens 12 maanden of langer op je geld moeten wachten van de overheid.

  2. Goede zet. Importeurs verdienen goud geld aan deze medicijnen over de rug van de zieken en de premiebetalers.

    Natuurlijk doen ze er daarom alles aan om deze situatie zo lang mogelijk te laten voortbestaan.