• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Hoge Raad heeft de straf voor Julien C. voor de dood van de achtjarige scholier Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide in 2006 dinsdag met vijf maanden verlaagd. Vanwege de jarenlange duur van de strafzaak blijft er van de straf definitief elf jaar en zeven maanden celstraf plus tbs over.

Het hof in Arnhem legde een jaar geleden nog twaalf jaar celstraf en tbs op voor doodslag. Julien C. sneed het willekeurige slachtoffer in zijn schoolklas de keel door. Een motief heeft hij nooit gegeven. De verdachte ging in cassatie omdat hij het niet eens was met tbs. Omdat hij niet heeft meegewerkt aan een onderzoek meent hij dat er dus geen stoornis kan worden vastgesteld.

Uitkomst
De Hoge Raad overweegt dat de tactische keuze om niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek de verdachte nog niet de macht geeft om de uitkomst van een beslissing van de rechter te bepalen. Het hof heeft terecht de eigen verantwoordelijkheid gebruikt om op basis van een oud rapport en alle aanwijzingen uit het dossier te oordelen dat Julien C. verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest ten tijde van de gruweldaad, aldus de beslissing die vandaag is genomen.

Strafzaak
De strafzaak tegen Julien C. heeft in totaal vijfenhalf jaar geduurd. Het Openbaar Ministerie eiste consequent twintig jaar celstraf en tbs voor moord.

Oordeel
De rechtbank in Breda veroordeelde hem in 2007 voor doodslag tot twaalf jaar cel en tbs. Het gerechtshof in Den Bosch veranderde dat later in levenslang voor moord. De Hoge Raad heropende de zaak in 2009 omdat het hof de verdachte onvoldoende had gewezen op het risico dat hij liep omdat hij zijn eigen verdediging voerde. De zaak werd daarop terugverwezen naar het hof, dit keer in Arnhem. Het vonnis van dit hof in 2011 was vrijwel identiek aan de eerste uitspraak van de rechtbank in 2007.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Straf Julien C. lager voor moord scholier”

 1. @henki, maar dat is ook niet helemaal eerlijk. Want die Julien C. heeft een Curacaouse vader, maar een moeder die in Suriname is geboren. Zijn ouders hebben elkaar in Nederland ontmoet. Zij werkte in een soort sportschool, misschien was ze medeeigenaar van die trainingsschool. Dat weet ik niet zeker. Je kunt ook zeggen dat het humaan is om Julien C. in Suriname zijn straf te laten uitzitten. of de helft in Curacao en d helft in Suriname, dat is wel eerlijk.

 2. humaan is om hem zijn straf uit te laten zitten op curacao zo dat zijn familie hem kan bezoeken.

 3. Deze moord was een weerzinwekkende daad. Jammer dat justitie in Nederland de veroordeelde met fluwelen handschoenen aanpakt, niet zozeer qua strafmaat maar door hem uitgebreid de ruimte te geven om de rechtsgang te traineren.

  Het hof zou hem onvoldoende gewezen hebben op het risico van het voeren van zijn eigen verdediging? Wat een onzin!

  Gaat de belastingdienst mij een korting geven omdat ze me nooit gewezen hebben op het risico van het zelf invullen van mijn aangiftebiljet?