• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Federashon Otrobanda hun kritiek op de locatie van bevolkingsregister Kranshi.

De huidige locatie van de Burgerlijke Stand is midden in het centrum, maar de nieuwe locatie niet! Beide locaties zijn te koop. Welke keuze maakt de regering en waarom? Steeds meer mensen benaderen de organisaties die de belangen van Otrobanda behartigen over de op handen zijnde verhuizing van de Burgerlijke Stand (‘Kranshi’) van het centrum naar de rand van Otrobanda. Blijkbaar is er dus een vraag naar informatie en helderheid.

De overheid huurt ‘Casa Blanca’, het door Monumentenzorg gerestaureerde pand aan de Breedestraat, al jaren. De overheid wil geen huur meer betalen, maar meer gebruik maken van eigendomslokaties. Case Blanca kan in huurkoop overgenomen worden, compleet met de elektriciteitsinstallatie, airconditioning, computer- en alarmbekabeling, en zelfs met alle balies en meubilair dat ‘Kranshi’ nodig heeft. Echter, de overheid heeft aangekondigd dat men ‘Kranshi’ naar de oude Martinus MAVO aan het L.B. Smithplein in Seru di Otrobanda wil verplaatsen.

Deze locatie is echter niet te koop via huurkoop. Als de overheid geen geld heeft om dit pand te kopen, zal dit via een investeerder moeten, die tevens voor miljoenen aan restauratie, verbouwing, installatie van elektriciteit en airco, alarm- en datakabels zal moeten uitgeven. Bovendien moet de overheid alle balies laten maken en nieuw meubilair aanschaffen, en verhuiskosten betalen. En dan moet er nog een gunstig huurkoopcontract afgesloten worden, dat per saldo goedkoper moet zijn dan die van het huidige gebouw.

En dit is nou juist wat de mensen willen weten. Men is nieuwsgierig hoeveel duurder het is om Casa Blanca in huurkoop aan te schaffen, en of het de moeite van alle investeringen in een nieuwe locatie waard is. En ook of de verhuizing op korte termijn wel gaat lukken. En men wil ook graag weten hoe het parkeerprobleem opgelost wordt, omdat er op de nieuwe locatie nauwelijks genoeg parkeerruimte is voor het personeel. Ook de mensen die met de bus komen vragen zich af, hoe het ongemak van de grotere loopafstand opgelost wordt.

Iedereen krijgt vroeg of laat met het Bevolkingsregister te maken. Of het nu gaat om geboorte, huwelijk, overlijden of om een identiteitsbewijs, paspoort, of bewijs van burgerschap, Kranshi moet bereikbaar zijn voor elke burger. Gezien het feit dat dit gebouw zo’n belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van elke ingezetene, behoort de overheid een uitvoerige en logische verklaring te geven, voordat ‘Kranshi’ één van de vele mysteries wordt waarbij men achteraf met een vieze smaak in de mond blijft zitten.

Wil jij ook iets delen met de wereld? Stuur je ingezonden brief naar redactie@versgeperst.com

20 reacties op “Ingezonden: mysterie van Kranshi”

 1. @Vito, nou ja martinus college valt ook bijna uit elkaar.

  maar idd laat de regering maar uit Forti vertrekken! heel oud gebouw!

 2. @ Vito zo is dat. Wie gaat nu miljoenen investeren in een gebouw gemaakt van modder en koeienstront? Je hebt gelijk slopen die handel en opnieuw bouwen.

  Want na de renovatie vallen de muren na een tijdje toch in, zo kun je doorgaan met die bodemloze put die monumentenzorg heet cq monumenten onzin salarissen enz.

 3. Het is heel slim dat de overheid dit soort monumentale gebouwen niet koopt. Deze gebouwen kunnen na een hevige regenbui zoals wij van oudsher gewent zijn op Curacao, gewoon als een paddestoel in elkaar vallen. Dus overheid doet er slim aan dit soort gebouwen niet te kopen. Deze monumentale gebouwen zijn wel mooi maar duur in onderhoud. De huren zijn veelste te hoog. Het beste wat men doen met die monumentale gebouwen is ze stapsgewijs gelijk te maken met de grond en volgens de autentieke oude bouwplannen weer total opnieuw herbouwen. Want die gebouwen zijn vroeger gebouwd met modder,klei en koeienstront. Dus na een flinke regen bui kunnen ze instorten. Wel moet ik erbij zeggen dat de Kranshi op otrabanda wel mooi is gerestaureert het is wel een prachtig kunstobject, maar voor hoelang.

 4. En toch zou ik willen weten wat het salaris is van de mensen die bij deze Monumentenzorg stichting werken, dus van hoog tot laag.
  Publiceren ze ook de alle bouwkosten die gemaakt worden?

 5. met een rondrit door de stad kan je zien hoe de overheid met zijn eigen monumentale en andere panden omgaat…..

 6. @Peter wil je mij ook eens vertellen wat het oude st.Thomas College ons gaat kosten en als je dan toch bezig bent, kun je ons ook wel even vertellen aan wie wij (onze belastingcenten) die huurpenningen gaan voldoen.
  Wedden dat je op beide vragen het antwoord schuldig blijft, want de mensen achter deze deal willen als het enigszins kan niet bekend worden. Maar don’t worry, de electronische snelweg achterhaald alle geheimen, zie Kadé’s niet gestuurde brief en Jacinta’s niet geschreven brief.

 7. @ Marie M. Hetgeen bij het Martinuscolege niet het geval is. Dat is namelijk zojuist door een anonieme koper overgenomen, net nadat het nieuws naar buiten kwam.

  Via stroman Marius Romer voor Dos Santos a raison van 3 miljoen en een 10 jarig huurcontract voor 100.000 per maand. Reken maar even met me mee.

 8. Hoe kun je geld “stelen” als je in de regering zit:
  1) Consultants mooie rapporten laten opstellen
  2) Nieuwe stichtingen openen en oude sluiten
  3) Overheidsdiensten verhuizen naar gebouwen van bevriende relaties
  4) Als tussen handelaar fungeren voor de overheid
  5) Vergunningen verstrekken
  6) Dienstreisjes maken
  7) Gunsten verlenen
  Even met Gerrit bellen welke ik ben vergeten….

 9. En 3 keer raden wie de anonime koper is….

 10. De huidige lokatie van Kraanshi is erg mooi en functioneel, maar als het elders goedkoper kan moet dat zeker overwogen worden. Waarbij de huidige verhuurder de kans geboden moeten worden een lagere huurprijs vast te stellen, want voor hem is het ook van belang dst de overheid blijft als huurder.
  Mocht er toch verhuisd worden, dan dient er aan de bereikbaarheid met de bus en de parkeergelegenheid gedacht worden. Beiden zijn op de huidige lokatie goed te noemen.

 11. stichting monumentenzorg draagt zorg voor monumenten…waar heel de bevolking uiteindelijk rijker van wordt en geen prive persoon.

 12. Gelukkig ben ik al getrouwd want ik zou echt niet in de gymzaal van dat gebouw willen trouwen.. wat een treurnis.

 13. Het is triest dat de overheid kiest voor het bevoordelen van een klein clubje mensen in plaats van te blijven investeren in het eiland. Casa Blanca is van de Monumenten Zorg. Monumenten Zorg zorgt ervoor dat compleet vervallen gebouwen worden opgeknapt en onderhouden. Hiervan profiteert de lokale bevolking met een leefbaarder binnenstad en de economie van het eiland door groeiend toerisme. Curacao is niet alleen populair dankzij het lekkere weer, maar ook doordat het eiland meer te bieden heeft, zoals een mooie historische binnenstad en cultuur. Bedankt Gerrit om dit ook weer weg te graaien…

 14. De huidige eigenaar van Casa Blanca is Stichting Monumenten Zorg, die met hun inkomsten andere monumtenten opknapt en alle monumenten waar zij eigenaar van zijn onderhoudt.

 15. @Peter, en wat denk je wat dit nieuwe gebouw gaat kosten? Kan je nu al vertellen meer dan 60.000 per maand!

  Trouwens wat vind je ervan dat bv verschillende overheidsdiensten in het WTC zitten? In een slecht gebouw en waar ze veel meer voor betalen. En wie is de eigenaar van WTC. Vitorio de Stefano. De persoon die Schotte een eredoctoraat gaf.. Open your eyes!!!

 16. @peter. het is inderdaad dom dat de overheid niet eerder voor de huurkoop of koopoptie van di t pand gegaan is. dat lag altijd op tafel. Het is naar ik meen van st. Monumentenzorg, dus als het goe dis is er niet een persoon rijk van geworden, maar is het ten goede gekomen van een stichting. Hetgeen bij het Martinuscolege niet het geval is. Dat is namelijk zojuist door een anonieme koper overgenomen, net nadat het nieuws naar buiten kwam dat dat de neiuwe lokatie wordt. eigenlijk had de anonieme koper het daarvoor al willen hebben, maar er ging iets mis met de overdracht. Deze zaak stinkt!!!!

 17. Peter,

  Martinus Mavo, werd het opgedoekt en waar zijn de leerlingen naar toe? Of waren er helemaal geen leerlingen meer!

 18. Ja Peter,

  Eigen gebouwen gebruiken. Volgens mij gaat ze allemaal gebouwen erbij kopen en deze helemaal ombouwen voor miljoenen guldens en dan zal je zien dat het na een aantal jaat toch niet geschikt blijkt en willen ze weer een nieuw gebouw. huurkoop is de oplossing. parkeren

  Dan heb ik het niet eens over de slechte bereikbaarheid en parkeer gelegenheid. De over heid zou eerst goed onderzoek moeten doen voor dat ze een beslissing nemen,

  maar jammer genoeg met politici aan het roer zal er altijd een vriendje rijk worden door een van hun projecten.

 19. Trouwens, er zijn veel meer van die gebouwen die de overheid al jaaaaren huurt voor tienduizenden guldens per maand met een huurcontract van jaren.
  De mensen die deze gebouwen verhuren willen kost wat kost hun vrienden weer aan de macht krijgen om te blijven cashen, helaas pindakaas.
  De overheid gaat eindelijk eigen gebouwen hiervoor gebruiken.

 20. Dat Casa Blanca gebouw kostte de overheid jarenlang bijna 60.00 gulden per maand en het contract was voor 10 jaar. Heel goed dat de overheid niet meer in zulke huurcontracten trapt.

  Er is iemand hier schatrijk van geworden, wie de eigenaar is???