• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een duikongeluk vanmorgen is de 22-jarige Deborah ‘Debby’ van der Woude fataal geworden. De vrouw was samen met haar 34-jarige vriend een duik aan het maken in de zee bij Marie Pampoen toen ze op een flinke diepte bewusteloos raakte. Het duikhorloge van het tweetal stond op 65 meter diepte.

De 34-jarige man had de vrouw naar de wateroppervlakte gebracht waarna zij op het strand gelijk werd gereanimeerd, maar dit mocht niet baten. Het slachtoffer overleed even later in het ziekenhuis. De man is met ernstige decompressieverschijnselen overgebracht naar Bonaire voor behandeling in een decompressietank. Van der Woude had haar Open Water duikbrevet en de man heeft ervaring als duikinstructeur.

Decompressie
Duikers die zich niet aan veiligheidsvoorschriften houden en langer op bepaalde dieptes blijven dan toegestaan, of te snel opstijgen aan het einde van hun duik, kunnen decompressieziekte krijgen. Ze hebben dan teveel stikstof in hun bloed opgebouwd. Door behandeling in een decompressietank kan het stikstof worden uitgewassen.

47 reacties op “Duikongeluk wordt vrouw (22) fataal”

 1. Als de Heer het niet wilde, zou het niet gebeuren.

  Als de Heer het wilde was er geen oorlog.
  Als de Heer het wilde was er geen Wiels.
  Als de Heer het wilde was er geen ziekte.

  Rare Heer als hij dit allemaal niet wil.

 2. Laten we gewoon boven water blijven dan hebben we helemaal geen decompressietanks nodig.

  Als de Heer wilde dat we onder water gaan dan had hij ons wel vinnen gegeven.

  Waarom aanvaarden wij onze menselijke beperkingen niet?

 3. Curacao bezit wel degelijk een goed werkende decompressietank. Deze staat op het terrein nabij Fort Nassau en is eigendom van Miami Divers. Miami Divers een internationaal bedrijf gespecialiseerd in het doen van reparaties en onderhoud bij schepen in open water en. Mijn neef die daar al jaren werkzaam is vertelde aan mij dat ze een decompressietank hebben staan waar iedereen die in problemen is gekomen bij het duiken gebruik van kan maken. Dus ja, er is een decompressietank aanwezig. Misschien dat we iets meer met het bedrijfsleven moeten gaan samenwerken.

 4. nou paar weken later en je hoort er niets meer van… wat is er uit dat onderzoek gekomen?

 5. Graag wil ik mijn reactie kwijt omtrent een dodelijk duikongeval op Curacao.
  Hoe haalt een duikinstructeur (zoals hij zich noemt) het in z’n hoofd om met iemand die net haar open water brevet heeft naar 65 meter te duiken.
  Het verschil tussen 65 ft. en 65 mtr is is wel degelijk te merken. Denk hierbij aan temp. verschil , druk, luchtverbruik en alles is blauw. Het slachtoffer werd op die diepte getroffen door een stikstofnarcose wat kan leiden tot bewusteloosheid. De instructeur die zelf slachtoffer is geworden van zijn falen, moet z’n instruteursbrevet worden ontnomen.
  Volgens de berichten die ik heb gelezen gaat de minister van gezondheid Jacinta Constancia ook niet vrij uit. Curacao staat bekend als duikparadijs(lees flora en fauna onder water) Duizenden mensen die hier komen duiken en er geen decompressietank beschikbaar is. Sehos schijnt een tank te hebben maar buiten gebruik. Schande. Een specialist met decompressietankervaring uit Nederland die op het eiland wil komen werken wordt door de minister weer terug gestuurd. Een nieuwe tank gekregen vanuit Venezuela staat nog steeds werkeloos. Hopelijk dat er aan deze situatie snel verandering komt voordat er nog meer slachtoffers vallen. Vanaf 1968 ben ik een verwoed duiker die mijn opleiding in Nederland hebt gekregen bij de marine en bij de N.O.B Curacao ken ik als mijn broekzak dus….Veel sterkte voor de nabestaande.
  Voor alle duikers zou ik zeggen, gebruik je verstand, een fijne en mooie duik maar gezond weer boven. Paul

  .

 6. Beste@ Churandi 20-05-2012 kom bij e gebruik je verstaand als jij die nog heb. Je moet jezelf wel afvragen “heeft de regering die mensen gestuurd om te gaan duiken op zo’n diepte”. Je moet eerst en beetje goed de verhalen lezen van deskundige duikers om een eigen mening te vormen. Want dit slaat nergens op. Ze schrijven als beginneling mag je niet dieper dan 18 mtr., misschien probeerden ze veelste snel naar boven te komen, dan blaast je alles op in de longen, als de regering een decompressietank had neergezet, dan zou dat ding misschien wel de gehele jaar door voor niks stil blijven staan en maar een expert voor niks lekker veel salaris blijven betalen. Ga maar na hoeveel keren zo iets per jaar voorkomt op Curacao. Dan is het enigste alternatief maar naar Bonaire vliegen. Als jij niet luisterd naar adviezen van ervaren duikers en zelf de sensatie gaat opzoeken, dan ben jijzelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Verder zie ik eerlijk een paar goede verhalen zonder enig oordeel als die van Bram, A.Coen en nog een paar. Dat getuigd van wat deskundigheid, dan anderen die zomaar met losse vlodders schieten om de fout bij een ander neer te leggen en dat is fout. Er wordt gesproken van 65 mtr diepte x 30 cm is precies 19.5 mtr. Je kan ook niet naar de diepte vallen wat dan moet je uitrustig heel erg zwaar zijn als een soort druktank. De ervaring leert dat men bij elke wisse wasje uit is, het eiland in een negatieve daglicht te brengen. Eigenlijk snap ik niet wat deze mensen nog op Curacao zoeken. Heeft dat te maken met jaloezie of wat. Mensen laten wij ophouden met domme opmerkingen te plaatsen want zo breng je alleen schade aan zo’n mooi eiland.

 7. Enorm tragisch. Begin jaren 90 was ik bij een duikschool (Curacao) waar “Willeke van Ammelrooy en Marco Bakker” regelmatige terugkerende klanten waren. De (1) instructeur vroeg me of ik mee kon met een Laatste Duik van een cursist. Ik moest maar wenken wanneer ik me niet goed voelde en op 18 meter diepte keek ik naar boven en realiseerde me dat ik als beginneling totaal afhing van de apparatuur. Te snel naar boven, dagenlang ernstig ziek. Nooit meer begonnen aan duiken. Een marineduiker in NL zei me dat het welhaast crimineel is om in wateren zoals Curacao cursussen te geven; echt duiken en vertrouwen op de instrumenten doe je in je (ondiep) troebel water. DJ

 8. @ Juny. Het verschil is, dat die verplichting van meneer Ecclestone komt en niet van de stad of het land. De branche zelf zou het duiken moeten stopzetten, als bepaalde veiligheidsmaatregelen niet aanwezig zijn, maar dat zullen ze niet willen.

 9. Ga me niet mengen in de discussie over een decotank of de oorzaak van dit tragische ongeval.

  Wil alleen alle nabestaanden en mensen die gevochten hebben voor het leven van Debby sterkte toewensen bij de verwerking van deze tragische gebeurtenis.

  Debby: Elke keer als ik te water ga bij mijn geliefde Pierbaai zal ik naar je groeten.

 10. Vreemd, als er bv een formule 1 race hier zou worden gehouden dan zou het verplicht zijn om allemaal brandweer en EHBO mensen paraat te hebben. Maar voor duikslachtoffers is er niets op het eiland?

 11. In de eerste plaats wil ik de nabestaanden van Debbie condoleren en sterkte wensen met dit trieste verlies.
  Het treft me dat het gros van de commentaren schittert door een gebrek aan kennis van zaken, de goeden niet te na gesproken: Tes en Roques. Zij leverden naar mijn idee de meest waardevolle/plausibele suggesties:

  – een verkeerd afgelezen duikcomputer: geen 65 meter maar 65 voet. Een zeer plausibele veronderstelling van Tes. Ook vanaf 65 voet kun je bij een te snelle opstijging decoproblemen verwachten.

  – de bewustloosheid was al ingetreden voor de diepte van 65 meter was bereikt (Roques). Zeer wel mogelijk.

  Omdat het overvaren zijn in dit geval als oorzaak uitgesloten kan worden, er zouden immers zichtbare sporen zijn, bleef er naar mijn idee nog een andere niet genoemde oorzaak over: een verkeerd (nitrox), of erger nog een vervuild gasmengsel in de flessen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het uitlaatgas van de compressor in de fles zit. Dat zou in ieder geval een niet lichamelijke oorzaak van bewusteloosheid kunnen zijn! Maar ook dit blijft een speculatie als de flessen niet onderzocht zijn.

  Een paar andere dingen weet ik wel zeker:

  Marie Pampoen is een eenvoudige duikstek waar de natuurlijke omstandigheden je niet in de problemen brengen. Niet voor niets komen de duikscholen hierheen met hun nog prille leerlingen (waaronder ooit ook ikzelf). Als er al stroming staat loopt die parallel aan de kust, dus van ZO naar NW, maar zeker geen “downstream” zoals elders wordt gesuggereerd.

  Ik ken geen enkele sportduiker die “voor de lol” vrijwillig naar 65 m. zou duiken. Daar is namelijk geen enkele lol aan: koud, donker, slecht licht, weinig tot geen flora of fauna meer. Het enige dat je daar vindt is een grote portie stress, veroorzaakt door alle onnodige risico’s die je neemt.

  Het eilandbestuur van Curacao mag wat mij betreft voor de rechter: Als je je door je “touristboard” laat profileren als duikersparadijs maar je hebt niet eens een werkende en deskundig bemande decotank beschikbaar dan kan je wat mij betreft op z’n minst grove nalatigheid zo niet (poging tot) doodslag worden verweten.

  Daarmee wordt dit vreselijke duikongeval en het verdriet voor de nabestaanden niet meer ongedaan gemaakt, dat weet ik ook wel. Maar het wordt langzamerhand hoog tijd dat deze bananenrepubliek en haar “gobierno” eens worden aangepakt.

  Dus aan alle sportduikers: wees verstandig en kies de volgende halte, Bonaire. Zeker zo mooi en in ieder geval veiliger!

  – de bewusteloosheid is al opgetreden voor de diepte van 65 meter was bereikt.

 12. Eerst en vooral mijn innige deelneming voor de achterblijvers…..
  Ik las een reactie over het “kopen” van duikbrevetten bij PADI en wou daar zeker op reageren. Ook bij NELOS kan je zeer snel je sterren halen en bij die 2 dodelijke duikongevallen in het Zilvermeer ging het om “Nelosduikers” Wat ik zeggen wil, de opleiding wordt serieus gegeven, bij welke organisatie je ook bent, maar veel heb je als duiker zelf in de hand,de rest is in handen van God, sommigen worden overmoedig, we weten niet wat er gebeurd is, maar elk dodelijk duikongeval is hoe dan ook er eentje teveel.

 13. A.coene,gecondoleerd en veel sterkte,ik kreeg kippevel van je berichtje, en kan me voorstellen hoe onwaarschijnlijk dit is,zo is ze er en zo is ze weg,vreselijk.Veel sterkte en beterschap toegewenst ook aan haar vriend,die zal het ook zeer moeilijk hebben. En ik vind het ONGELOOFELIJK dat de tank nog steeds niet beschikbaar is op een eiland vol duikers!!!

 14. Wat natuurlijk belachelijk is dat de discussie omtrent de decompressie tank op Curaçao al jaren loopt. Verschillende instanties hebben meerdere malen aan de bel getrokken bij de overheid van Curaçao. Ook dit item is aan dovemansoren besteed. De overheid van Curaçao vind het schijnbaar niet noodzakelijk dat er een goedwerkende tank/personeel aanwezig is op het eiland. Terwijl zij wel Curaçao naar buiten uitdragen als een duikparadijs. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de overheid omdat zij ook inkomsten genereren uit de toeristensector. Wanneer je je zo wil profileren dan zal je het ook voor elkaar moeten hebben in geval van ongevallen. Dan is alleen een tank op Bonaire niet afdoende. Bovendien is dit niet het eerste duikongeval!

 15. Er moet besloten worden dat er niet meer gedoken mag worden totdat de decompressie tank weer in bedrijf is.
  Het is simpelweg gewoon te gevaarlijk dat je duikers met caissonziekte eerst naar Bonaire moet vliegen.

 16. Ik geloof gewoon niet dat een instructeur voor de lol naar 65 meter gaat. Er is iets gebeurd buiten de macht om van de jongen of door een zeer noodlottige samenloop van omstandigheden.
  Of degene die op de computer heeft gekeken en heeft gezegd dat ze op 65 meter diepte zaten heeft verkeerd gekeken… MIsschien stond er op de duikcomputer 65 ft. en is er wat anders gebeurd.
  Speculaties…!

  @ Sjors, afzakken naar grote dieptes kan gewoon hoor, ook als je lucht in je vest hebt (hoe dieper, hoe compacter lucht, hoe meer je erbij moet doen..)

 17. Lieve mensen,
  Ik denk dat er twee dingen door elkaar heen lopen.
  Gevoel en Feiten.
  Op de eerste plaats is het natuurlijk te erg voor woorden dat zo’n ongeluk gebeurt. Dat gun je niemand, het verlies, het trauma dat je als direct betrokken persoon, vriend(in) of familie meemaakt. Ik moet er niet aan denken ooit zoiets mee te maken. Verdriet, boosheid en vooral onmacht maken zich meester van je leven. Zelfs ik ( en daarom reageer ik ook ) voel me er kut bij, ook al ken ik de betrokkenen niet persoonlijk. Ik ben een duiker in hart en nieren en heb , zo durf ik wel te zeggen, enige ervaring. Vandaar dat dit mij zo bezig houdt.
  Er word gesproken over “oordeel niet “, begrijpelijk het is pijnlijk en als de wonden vers zijn wil niemand dat horen.
  Ik heb heel veel op Marie Pampoen gedoken, meer dan menigéén in zijn hele duikleven duikt.
  We zijn bij de feiten aangekomen. Let wel: ik wil niemand beschuldigen oid. De feiten geven vervelende dingen weer. De diepte :
  Er staat 65 meter op de computers, als ik de berichtgeving kan en mag geloven.
  Als je een “normale “duik maakt is het gewoon onmogelijk om op 65 meter te belanden.
  Ervaren duikster met Open Water Brevet sinds een paar maanden?
  Haar vriend met “veel “ervaring? Hij heeft wel vaker “te “diep gedoken met mensen die dat niet konden. Wanneer heb je veel ervaring? Bij 1000 duiken of misschien 2000? Ervaring is relatief, en verteld iets over je capaciteit qua handelen in een probleem situatie, of beter het voorkomen ervan!
  Feit is dat mensen moeilijk aan te spreken zijn op hun gedrag. Vaak word er net iets verder of dieper gedoken dan wijs is, op impuls.
  De “basics” van veilig en verantwoord duiken worden heel makkelijk vergeten.
  Met verschrikkelijke gevolgen als je niet voorbereid bent op eventuele onvoorziene gebeurtenissen op diepte: stikstofnarcose, stroming, verhoogd luchtverbruik , kramp, etc……

  Wat kunnen we leren van dit afschuwelijk ongeval?

  Mijn gedachten gaan uit naar familie en vrienden van de betrokkenen.

  En verder wens ik alle duikers op dit prachtige eiland veel wijsheid toe!

 18. Lieve mensen,
  Als jullie niet weten hoe het is gegaan oordeel dan niet!
  Debby had net een paar maanden haar brevet maar ze was gek op duiken en wilde zelfs verdere brevetten gaan halen en ja helaas mocht ze maar tot 18 meter…andy was een vriend van haar en ze ging bijna altijd met hem duiken.Wat er precies is gebeurd is tot op heden nog niet bekent!het enige wat ik weet via de contactpersoon van de familie is dat ze bewusteloos is geraakt dus please hou die gissingen voor je!!!
  Over de toestand van andy is ook niets bekent en hij is de enige die kan vertellen wat er werkelijk gebeurd is!!!!dus tot die tijd laten we de nabestaande steunen en geen reacties geven die nergens op slaan!!!!want als ik sommige dingen lees krijg ik rillingen over mn rug!!!!wij moeten verwerken dat ze er niet meer is!!! Debby we gaan je missen R.I.P

 19. Iemand erover nagedacht dat hij misschien meters en feet door elkaar heeft gehaald? Ik weet niet of hij eigen gear had, maar wellicht had hij een computer gehuurd of geleend die op metric stond ipv imperial… Dus dat hij dacht dat hij op 60 feet zat, maar dus eigenlijk op 60 meter zat…
  Hoe je het ook wendt of keert, erg triest verhaal. Sterkte voor alle vrienden en familie!

 20. please…

  people just don’t know…..

  —-judge not, before you judge yourself—-

 21. Erg trieste gebeurtenis.
  Met enige schaamte lees ik de reacties hier, van mensen die altijd gelijk een oordeel moeten leveren zonder kennis van zaken. Niet beseffend wat voor schade zij aanrichten bij de overlevende… Totaal respectloos.

 22. Schandalig by the way dat de decompreessietank er nog niet is zoals aanvankelijk de bedoeling.

 23. Ik kende Debra al heel wat jaren, zij was een zeer ervaren duikster. Heel treurig. Ik wens haar moeder alle sterkte toe.

 24. Weet iemand al hoe het met andy gesteld is?
  sterkte voor allen!!!

 25. roques, op 20-05-2012 om 14:21 schreef:

  ……..”Duikers onder ons weten ook wel dat 65m op het horloge(computer) niet betekend dat ze daar ook echt naar gedoken heeft”………

  Natuurlijk!!

 26. Als er over slechte reclame voor Curaçao als duikbestemming gesproken moet worden is het wel, het niet hebben van een werkende decompressie tank met het daarbij behorende gekwalificeerd personeel. Hakim met al zijn losse flodders zou eens eerst moeten zorgen dat wat wij hebben, behouden moet worden. Ik begrijp wel dat dat geen preoriteit heeft want dan moet hij hier iets doen en is er geen buitenlands reisje nodig. En ja dan geeft loudmouth “niet thuis”.

 27. Ga er maar eens aan staan, je buddy nota bene je vriendin komt in de problemen en valt in de diepte. En dan moet je de afweging maken ga ik erachteraan met alle risico’s vandien óf laat ik haar gaan en haal ik hulp voor een rescue, Ik moet er niet aan denken zelf ooit een dergelijke afweging te moeten maken.
  Heel veel sterkte voor de betrokkene en nabestaanden.

  Het ontbreken van een operationele DECO-tank is in deze slechts bijzaak. Neemt niet weg dat de verantwoordelijke bestuurders daarover maar eens flink op de vingers worden getikt.

  PADI / NAUI OWSI Karel Arendse.

 28. Zolang niet bekend is wat er gebeurd is moeten we voorzichtig zijn met conclusie trekken. Op de Nederlandse radio werd zelfs een overvarende boot als mogelijkheid genoemd.

  Maar de opmerking wordt hier terecht gemaakt dat het van de gekke is dat een eiland dat zich als duikbestemming profileert geen decompressietank heeft.

  Heeft de marine er zelfs geen?

 29. triest ongeval…. niemand weet wat er gebeurd is. duikers onder ons weten ook wel dat 65m op het horloge(computer) niet betekend dat ze daar ook echt naar gedoken heeft. ze kan ook goed al bewusteloos geweest zijn. en afgezakt zijn naar die diepte……..
  onderzoek afwachten, dat is het enige dat we nu kunnen doen.
  En zelf verantwoord duiken om dit soort ongevallen te voorkomen….

 30. Verschrikkelijk nieuws.. leuke tijden samen gehad als collegas..

 31. @ John, dat slaat werkelijk weer nergens op.
  Ik heb wel degelijk moeten leren èn werken om die papiertjes te halen.
  En jij..? Of ben jij zo’n ‘vrijetijds-duiker’ die zonder licensie alles beter denkt te weten?

 32. Mensen, Graag niet van die domme opmerkingen als reactie geven als je niet weet wat er gebeurt is en geen verstand van duiken hebt. Ik ga er vanuit dat de duikplanning niet de 65 meter was waarop zij uiteindelijk beland is. Zelf vorig jaar een duikvriend verloren in een duikongeval op 50 meter diepte met zeer veel duikervaring en instructeur die veiligheid hoog in het vaandel had staan.
  Veel sterkte toegewenst aan familie en vrienden.

  Een ervaren duikinstructeur.

 33. Beste mensen, wij betreuren heel erg wat er gister is gebeurd. laten we niet gaan oordelen want alleen hun 2 en weten wat er heeft afgespeeld daar beneden. We kunnen gaan gissen en van alles bedenken maar daar helpen wij de familie niet mee. Laten we met zijn allen gaan bedenken wat we beter kunnen doen of hoe te handelen als wij in zo’n situatie verkeren. Vergeet daarbij niet dat als het onze dag is om te gaan dat niks het tegenhoud. Waar we ook zijn hoe het gebeurd weten we allemaal niet……………….. Voor de familie van beiden heel veel sterkte!
  En duikvrienden wij moeten met zijn allen iets gaan doen om die deco tank te gaan laten functioneren. Voorkomen kunnen we, maar genezen niet………………………………

 34. Verschrikkelijk…. Welkom op Curaçao, een eiland dat zich als duikparadijs presenteert, maar waar een stelletje criminelen in de regering er niet in slagen om een decompressietank operationeel te krijkgen.
  Wat een bananenrepubliek. Dit is zeker ook de schuld van de vorige regering??!!!

 35. PADI al jaren twijfelachtig en zeker als je diploma’s kan kopen. Geen wonder.

 36. Oordeel niet te snel mensen, laat eerst een goed gedetailleerd onderzoek doen naar het gebeuren. Als men op het eiland weet dat er geen decotank is, duik dan ZEKER binnen de limieten van de tabellen. Heel veel sterkte voor nabestaanden, vrienden en kennissen.

 37. Heel veel strekte voor alle nabestaande en de vriend. Erg pijnlijk om te zien hoeveel mensen hun oordeel klaar hebben zonder de toedracht te kennen. Triest om te horen dat de decompressie tank die hier met veel poeha naar toegehaald is nog niet werkt. Verontrustend dat deze incompotente figuren zo met zaken als gezond heids zorg kunnen omgaan.

 38. Vreselijk! Veel sterkte voor nabestaanden, vrienden en kennissen van Debby. Jammer dat sommige mensen zich hier zo uitlaten over dingen waarvan ze geeneens weten hoe het werkelijk gegaan is. En triest vind ik het feit dat de deco-tank niet operationeel is….

 39. Op het eiland staan 2 ! deco tanks,1 in t z-huis en 1 bij een com.duikbedrijf,alleen is er blijkbaar geen geclassificeerd personeel die die tanks kunnen bedienen.We hadden een goede geclassificeerde duikarts maar omdat hij hier geen praktijk mocht openen wegens “concurentie” en tegenwerking van div. instanties is deze persoon ,yu di korsou, maar weer naar nl vertrokken .Ga zo door ,ga zo door

 40. Deze ‘vriend’ is een padi duikinstructeur en had beter moeten weten. Hij had dat meisje nooit mee naar 65 meter mogen nemen. 18 meter was haar limiet. Ik hoop dat hij zijn pasje meteen in ma leveren en strafrechtelijk vervolgd word. Slechte reclame voor het duiken op curacao. Sterkte voor de nabestaanden en doe aub aangifte

 41. Heel triest. Laten we niet te snel oordelen mensen, we weten niet wat er zich heeft afgespeeld dat het misschien nodig was om haar van die diepte op te duiken. Ik denk ook dat dit niet de plek is om te klagen over het ontbreken van een deco tank. Ik hoop dt versgeperst hier een apart artikel aan kan besteden. Sterkte voor nabestaanden van het meisje en hopelijk dat de man zonder blijvende handicaps herstelt.

 42. Ik begrijp er ook helemaal niks van! Ik ken de man al jaren, een heel vearntwoordelijke man, die goed kon duiken en die tot over zijn oren verliefd was op dit meisje…. ik kan er met mijn verstand niet bij….. zou ze misschien bewusteloos zijn geworden en omlaag zijn gezakt naar die diepte, dat hij haar niet omhoog heeft kunnen krijgen?

 43. DEBBY R.I.P ik belde omdat je telaat was op werk wat bleek je was 2uur daarvoor al overleden!!!gister bracht ik je nog naar je auto!we kunnen het nogsteeds niet geloven en we gaan je allemaal heel erg missen….R.I.P.

 44. Tja wat kan je zeggen? Het blijkt dat ze geen idee hadden van wat ze aan het doen waren. Ennu een decotank, de kosten ervan en het aansluiten ervan is lang niet zo duur als ik lees in de media. Voor het bedrag van 300.000 nafl heb je een tank en is hij geinstalleerd. Eén grote poppenkast. Ik vind het een “bloody shame” dat er geen werkende tank is op Curacao. Hoe kan dat mogelijk zijn op een eiland waar zoveel gedoken word? Ik denk dat we met z’n allen het antwoord wel weten. En we vinden het wel goed zo, toch?

 45. Dat onze tank hier nog niet werkt/er geen mensen zijn die het apparaat kunnen bedienen, verbaast me eerlijk gezegd niks.
  En ja, 65m…… wat zal ik zeggen? Als je een beetje hebt opgelet bij de cursus weet je dat je niet verder mag dan 20 (Open Water) danwel 40m (Advanced en verder) dus…. gewoon stom, dit!

 46. @Makayu,omdat er geen geld voor is.Het aansluiten en de vebouwing van de kamer?? kost 300.000,00 gulden??,en dat is aan de vele snoepreizen uitgegeven.En weer een rede te meer voor het CFATF om Curaçao het brefet van onvermogen te geven,gaat de goeie kant op de laatste 18 maanden,ga zo door Gerrit & co.

 47. Zeer triest ongeval en sterkte voor alle nabestaanden.
  Wat me wel verbaasd is dat er een tijd geleden met veel ophef de komst van een moderne decompressietank door Schotte en Constancia is gemeld……. MAAR waarom werkt deze nog niet ????