• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vliegen vliegen je de laatste tijd om de oren op verschillende stranden op het eiland. Perry van de Mosselaar van Kokomo Beach was het zat en ging op zoek naar de oorzaak van de vliegenexplosie. “Toen ik aankwam bij landfill wist ik werkelijk niet wat ik zag”, legt hij uit.

De massale vliegenexplosie schijnt te wijten te zijn aan het afval dat niet meer wordt afgedekt, omdat de machines kapot zijn. “Een verantwoordelijke van Selikor vertelde ons dat de machines sinds een maand kapot zijn”, vertelt Van de Mosselaar verder. Eén machine werkte tot een week geleden, maar die schijnt vorige week ook kapot te zijn gegaan. “Sindsdien wordt er helemaal geen afval mee afgedekt. Dit klopt precies. We hebben al een maand heel veel vliegen, maar sinds een week is het extreem geworden.”

Bron
Volgens Van de Mosselaar zullen de machines voorlopig ook niet worden gerepareerd vanwege bezuinigingen. “Zo lang de bron van het probleem niet wordt aangepakt, zullen de stranden van Piscadera tot en met Knip steeds meer overlast krijgen. Iedereen klaagt over het probleem en toeristen hebben er echt geen begrip voor.”

Selikor
Een poging om Selikor te bereiken voor een uitgebreidere reactie is tot nu niet gelukt. Een medewerker binnen Selikor van Malpais landfill liet weten niet bekend te zijn met het probleem. “Ik weet niets over kapotte machines.”

34 reacties op “‘Vliegenplaag door defecte machines’”

 1. @Vito, Mijn support heb je, we moeten geen tunnelvisie krijgen vanwege die ene foto, maar de problematiek waar wij op onze dushi corsow mee te maken krijgen eindelijk structureel aanpakken en op de kaart gaan brengen bij de overheid.
  Afval scheiden en restafval verbranden en van de restwarmte die hierbij ontstaat energie opwekken is volgens mij een van de manieren om van Corsow een duurzaam eiland te maken.

 2. Hallo Angelo niets negatief bedoeld met jou commentaar hoor. Ik heb het juist aangehaald om alleen maar te illustreren hoe het fout kan gaan. Volgens mij heb je mijn verhaal verkeerd begrepen terwijl dat niet mijn bedoeling is. Het was juist goed dat jij je ervaring met ons deelt en ik heb het gedaan doordat ik het persoonlijk heb gezien en ervaren op Curacao. Doordat jij die ervaring naar voren brengt weet men nu hoe fout het kan gaan als men zo’n project gaat initieren op Landfill. Snap je.

  Luchtje@ bedankt voor je commentaar jij snapt precies wat ik bedoel en welke kant ik op wil met mijn reactie. Jij heb het positief opgevat door jezelf de vraag te stellen of het wel mogelijk is op Curacao, zo’n vuil verbrandingsoven. Het is wel een goed idee voor een kleinere versie.

  Silvia@ Jou commentaar ook prima. Als Versgeperst aandacht blijf schenken aan dit problematiek zal dat zeker wel op het agenda komen van het ministerie van Volksgezondheid. Ik geloof niet dat door de ruchtbaarheid de Nederlandse toeristen zal afschrikken. Het is juist goed dat ze op de hoogte zijn van die vliegen en muggen dat ze hun eigen maatregelen kunnen nemen. Nederlandse toeristen zijn echte natuur mensen die midden in de bossen van Suriname en Africa gaan om van het natuur te genieten.

  Gerald@ Bedankt jou verhaal is ook positief. Ik vind het begraven van huisvuil ook achterhaald. Er moet koet ke koet naar andere moderne middelen gezocht worden om dit probleem op te lossen voor de toekomst van onze kinderen. Eigenlijk heb ik nog een ander idee waarom verplaats men de raffinaderij niet naar Bullenbaai en gellijk erbij een vuilverbrandingsoven te installeren,die inergie kan opwekken en door verkoopt aan de raffinaderij en aqualectra. Zo heb je meer vliegen in een klap.

  Mensen laten wij elkaar vinden op een gezamenlijke doel. Niet uitsluitend op een onderwerp focussen als bv. een hondencrematie. Laten wij ons gaan focussen op een Vuilverbrandingsoven c.q. installatie zoals ze overal in Nederland hebben. Stel dat het wel kan, waarmee moet wij rekening houden voor zo’n bedrijf en hoe kunnen wij die problemen oplossen. Wat kan de TU-Delft voor Curacao betekenen op dat gebied. Vroeger werd alles in de zee gedumpt dat was niet goed voor het miliue en vissen. Men is overgestapt op Landfill dit is ook niet goed voor het milieu en de bodemwater. Wat zal er nu volgen, ik geloof stellig in het verbranden van huisvuil en het scheiden van huisvuil. Voordeel hiervan is energie opwekken en hergebruik van grondstoffen. Kom met jullie ideeen op een positieve manier. Er moet toch een oplossing zijn voor dit situatie.

 3. @Vito, wat heeft het ermee te maken wanneer ik wel of niet naar de landfill ben geweest ? Ik haalde de ervaring met een landfill te Tenerife aan. En schrijf jij die brief aan Spies nou maar, die zal bij zichzelf denken, ach het probleem Curaçao lost zich vanzelf op. Zoals ieder probleem zich vanzelf oplost als je maar lang genoeg wacht.

 4. Oke, merk dat alle neuzen nu een zelfde richten zijn gericht. Ik denk dat dit probleem toch dermate zorgwekkend en belangrijk is dat wij niet meer bij Schotte aan de deur moeten gaan kloppen maar richten grootmama onze zorg moeten gaan uiten. Het treft toch ook een hoop pensionados.

  Wat bij Mal Pais gebeurt zal ook zeker een keer bij Koraal Specht gaan plaatsvinden. Kan me niet voorstellen dat daar wel geld is voor reparatie aan de arbeidsmiddelen. Dan zijn de rapen gaar, want het is daar toch wel iets dichter bevolkt dan bij Mal Pais.

  Ruchtbaarheid op NL-niveau zal een dip in de toeristische industrie brengen maar heeft wel het effect die noodzakelijk is om deze crisis het hoofd te bieden. Misschien dat de regering instort kunnen we gelijk schoonschip maken.

  Hoe staat de rest hierin en wat kan Versgeperst betekenen.
  Te beginnen met een journalistieke tour langs de landfill locaties. Ik kijk met spanning uit naar de reacties.

 5. @Marie Montreux
  een verbrandingsoven is helemaal zo gek nog niet hoor, maar dan niet zo’n trommel zoals ze nu hebben maar een kleine versie van bv vuilverbranding Alkmaar.

  kan bijna alles in, zelfs gasflessen alleen moet je dan wel de filters blijven vervangen en ja daar kun je hier wel bang voor zijn dat dat niet gebeurt.

  want eindeloos dumpen kan ook niet

 6. @Beer, dacht je echt dat Asjes al terugbetaald had??

 7. Een verbrandingsoven?! Nog een stinkrookmachine erbij hier op het eiland. Dan gaan ze gerust alle rotzooi erin gooien hor. weet je wat voor ‘n giftige rook dat zal produceren? We hebben al genoeg kankerpatienten en doden door de ISLA. denk aub eerst naar voordat je zulke comments neerzet.
  net alsof een paar vliegen erger zijn dan kankerrook over het strand!

 8. @vito, Vergelijk Curacao en Nederland eens kwa oppervlakte, kwa grenzen en kwa bevolking? Dan weet je dat je die vergelijking kwa diefstallen niet kan maken. Vooral niet hier waar iedereen elkaar kent. Diefstallen zijn hier heel makkelijk op te lossen als het volk het wil en als de politie zijn werk doet. Maar goed onze Minister van Justitie die vind het belangrijker om brieven naar Hillary Clinton te sturen om een crimineel vriendje te helpen.

 9. Beste ex vacantieganger laten wij wel redelijk blijven. Last van Dengue hebben wij van tijd tot altijd last van gehad zelfs voor dat Landfill bestond.Vroeger werden er met speciale rook
  auto’s de denguemuggen bestreden. Hier in Nederland hebben ze 3 keer in mijn auto ingebroken. De eerste keer hebben ze mijn CD speler meegenomen de tweede keer hebben ze mijn VW auto meegenomen en derde keer ook mijn VW meegenomen. Ik heb het geluk gehad ze beide keren terug gevonden. Hier worden er procentueel ook weinig diefstallen opgelost op Curacao worden in ieder geval meer diefstallen opgelost maar probleem is dat er geen einde aan komt wegens de hoge werkloosheid. Van het negatief reisadvies vanuit Nederland heb ik zelf niks van gemerkt toen ik tot eind januari 2012 op Curacao zat. Van die stinkende hondenkadavers langs de weg buiten de steden heb altijd gekent dus niks nieuws. Hiermee bedoel ik niet dat ik feiten probeert te verdoezelen en goed te praten. Het enig probleem wat ik zelf gesignaleerd heb op Landfill is dat er een vuilverbrander moet komen voor Curacao maar dat is toekomstmuziek. Lees dat verhaal van “Angelo” 20-05 over dat geval van Landfill op Tenerife dat wil ik niet hebben op Curacao. Ik will Angelo wel vragen wanneer hij op Curacao is om even vuil te gaan gooien bij Landfill op Curacao.Broeder je gaat daar kotsen van de stank. Ik heb het zelf meegemaakt. Daarom moeten wij aandacht blijven vragen voor de situatie bij Landfill op Curacao. Ik ben zelfs van plan Minister Spies een brief te schrijven hierover, want de situatie is ver van gezond bij landfill. Ik weet niet wat ze daar doen met de restvuilafval van Ziekenhuizen zoals radioactieve stralingen,oude Tv’s, oude batterijen en asbestplaten. Wat zeg je over de mensen die dat stortplaats bezoeken en gevaar voor hun gezondheid. Ik hoop dat de Amigoe di Terra snel werk zullen maken van de situatie dan alleen te proberen het rook van Shell of rafinaderij te bestrijden. Mensen sterkte en sukses. Wel blijven reageren op dit onderwerp.

 10. vandaag naar het strand,en daarna naar het restaurant..en wat nemen wij mee;;een vliegenmepper!!!triest om te bezuinigen op afval verwerking,,gewoon alles verbranden,,uit afval kun je energie halen voor electriciteit,,nu zijn het nog maar vliegen,maar straks de ratten,,en wat gaat dat kosten ,om die te gaan bestryden????ik denk veel,,ziektes en toeristen,die weg blijven..de regering bezuinigd hier op het milieu,,ipv een verbrandingsoven te bouwen,die ook nog eens groene energy opwekt,,,waarom wel windmolens,en geen verbrandings oven???

 11. Gadver de gadver Wat een zootje. Je moet er niet aan denken om op deze manier afscheid te moeten nemen van je huisdier…….En dan al die vliegen…….gewoon smerig. Het zijn ziekteverwekkers 1e klas !!! Laat een paar techneuten los op de machines om ze te repareren.!!! Iedere keer weer dat k.t geld, bezuinigingen hier en dan weer daar. Schotte blijft zijn snoepreisjes gewoon maken en lacht zijn banaan uit zijn broekzak !!! Zo kan het toch niet langer???? Het gaat steeds warmer worden op Curacao, dus ook harder stinken…….ben blij dat ik er al geweest ben toen er nopg geen vliegen waren. Toeristen, veel succes !!!!!

 12. Mijn naam ik nu niet bekend maken maar het is zo dat we al weken niet meer afdekken op landfill door ons kapotte machines.

 13. Mijn naam ik nu niet bekend maken maar het is zo dat we al weken niet meer afdekken op landfill door ons kapotte machines. .

 14. Heb 3 jr op dit eiland gewoond nooit iets raars gehad . 2 jaar geleden denque opgelopen. Vorig jaar geprobeerd auto te stelen. Kom er niet snel weer. negatief reisadvies vanuit Nederland. De politie doet niets ondanks kenteken bekend. Heb langs de weg verschillende rottende en stinkende kadavers zien liggen niet echt iets fris voor de toeristen.
  Hoe werkt men de toeristen weg.

 15. @Abraham Mossel,

  ik denk dat het een leuke bijverdienste kan worden.
  een hoop mensen willen best betalen voor een fatsoenlijke crematie van hun hond/kat.
  een gat in de markt…..
  dus AUB zet door….

 16. Had Schotte het van de week niet over ons milieu ?

 17. Op Tenerife hadden ze ook een landfill, toen het fillen klaar was dacht men, weet je wat wij gaan de volle landfill omtoveren tot een park. Toen dit klaar was mocht het publiek gebruik maken van het park. Maar de parkgebruikers werden ziek van de uit de grond opstijgende gassen. Het park is maar weer gesloten, kosten ?

 18. de foto van de stapel hondenkadavers zegt alles. waarom is hier geen dierencrematorium? ik zou de plannen van de heer mossel wel willen zien en samen met hem een oplossing zoeken.

 19. Vito heeft al een keer hierover geschreven dat Amigoe di Terra er naar toe moet gaan om kennis te nemen van de situatie ter plekke. Tijdens mijn vacantie periode op Curacao werd ik genoodzaak geweest daar vuil te gaan te gaan storten. De situatie ter plekke was “horrible” walgelijk. Het stond vreselijk naar lijkenlucht. Dat is helemaal niet goed voor het milieu van die omgeving. Ik heb in mijn commentaar aan Amigoe di Terra gevraagd om kennis te gaan nemen van de situatie daar, maar ik heb niks terug gelezen in dit blad daarover. Ik heb ook de regring naar middelen te zoeken voor het aanschaf van een vuilverbranding voor Curacao.Ik heb gemerkt dat Curacao in de toekomst problemem hiermee zal gaan krijgen door stank en de broeikast van velerlei bacterieen die in het Milieu terecht zullen komen. Verder hoop ik dat de regering er wat aan doet aan dit onaangename situatie op de vuilstortplaats te Mail Pais. Ik vraag aan het redactie van Versgesperst om aandacht hiervoor te blijven vragen totdat de Regering wat gaan doen aan de situatie. Het volk betaald als ik me niet vergist 20 gulden per maand aan vuilophaldienst. Tel maar je winst om een vuilverbarndingsoven te laten opzetten. Dit kan niet langer zo blijven.

 20. @ Bewoner,ik heb 3 jaar geleden een heel draaiboek in elkaar gezet voor een dierencrematorium,kosten compleet inclusief vilters plusminus 15.000,00 naf, maar het is alleen te doen als ik dit op mijn eigen terein kan doen groot 3500m2 ,toch is het een probleem ? voor wie Selikor? omdat zij dan wat geld mislopen.

 21. En dan is het volbouwen van Wechi een goed idee?

 22. Julianadorp zit ook onder de vliegen….ik probeer te genieten van een ontbijt met familie maar we worden hier gek. Ik eis als burger dat hier wat aan gedaan word!!!! Niet normaal!

 23. ja, inderdaad ik moet er ook niet aan denken om straks mijn honden aan selikot te moeten afgeven.
  waarom is er voor dierenliefhebbers niets geregeld voor hun overleden dieren.
  Natuurlijk wil ik daar dan voor betalen.
  verder was ik altijd heel tevreden over selikor, maar het laatsgte jaar iets minder.
  komt dat door Schotte?, weet ik niet.
  maar wel heel toevallig.
  wij wonen op Grote Berg en hebben sinds een paar dagen ook veel last van vliegen??/

 24. @Silvia, Tja zo begint het.. Je veranderd niet inees in een Haiti maar het gaat langzaam.. 1 voor 1 gaan er dingen kapot en wordt er niets meer aan gedaan.. gelukkig kan Schotte eerste klas de wereld overvliegen

 25. Wat een schande, waarom moet materieel altijd zo lang kapot zijn op ons eiland? wat onderdelen voor je shovel kan echt niet de kosten zijn en lijkt me toch een prioriteit boven elke viering, standbeeld of delegatie die naar nederland moet… Ik vind uberhaubt het begraven van afval al achterhaald kunne we het niet gewoon verbranden? dit zou te duur zijn maar als je 24uur per dag 7 dagen per week die gigantische vlammen uit de rafinaderij ziet komen vind ik dit moeilijk te geloven.

 26. Waarom staat er niet iemand op en begint een dieren crematorium, het is toch ook onmenselijk of liever gezegd ondierlijk om op deze wijze afscheid te moeten nemen van je huisdieren.
  Ik heb twee honden en moet er niet aan denken. Ik en velen willen er graag voor betalen.

 27. De hersens van velen zijn óók op landfill terecht gekomen blijkbaar ………. vliegen vangen lukt dan misschien nog net?

 28. Nou, jullie hebben het maar over Schotte. Volgens mij is de volksgezondheid in gevaar. De vliegen brengen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen over van afval op voedsel. Via de bacteriën die vooral worden meegedragen aan monddelen en poten en via de uitwerpselen worden ziekteverwekkende virussen, bacteriën e.d. verspreid die een gevaar opleveren voor mens en huisdier.
  Wij glijden af in de richting van Afrikaanse landen waar het met de hygienische omstandigheden op sommige plekken zoals tentenkampen barbaars is gesteld.
  Hoop dat deze situatie over 1,5 maand is opgelost.
  Ongehoord!!!!! Dat dit mogelijk is op het eiland.Jacintha neem je VERANTWOORDLIJKHEID.

 29. He, zou het toeval zijn dat dit in napels en palermo ook zo is ? Dit is nu het resultaat van nog geen anderhalf jaar kadaverpolitiek van wiels en schotte. Zelfs voor bodybags is er geen geld meer. Schotte komt met ster in het guiness boek of records omdat hij curacao in een absolute recordtijd naar de kloten heeft geholpen. En nog bestaan er op dit eens zo mooie eiland simpele zielen die de verhaaltjes van deze maffia regering geloven en zich voor het hun karretje laten spannen. Dan moet je toch echt wel een enorm bord voor je kop hebben.

 30. Er staan + 100 tweedehands vuilniswagens te koop In het t’ harde ( NL) voor nog geen 2500 duizend Euro per stuk.En zou Gerrit geen vriendje kunnen vinden om elke dag ff een uurtje een boldozer kunnen inhuren om in iedergeval de kadavers te begraven kosten hooguit 150,00 piek,als er geen onzinnige delegatie voor 10 dagen naar Nederland was gegaan dan haden ze er tien kunnen kopen of tig jaren een buldozer kunnen huren,nee er moet daggeld worden verdient daar gaat het om met die reisjes.

 31. Wat is er over na 18 maanden Schotte van onze gezonde startpositie. Het wagenpark van Selikor is al een kerkhof en nu dit. Er valt voor directeur Wesley Kook, die op de nominatie “einde contract” staat, zo weinig eer te behalen. Vraag Nederland of er nog afgeschreven en toch nog goede vuilniswagens zijn, die aan Curacao gedoneerd kunnen worden. Jacinta mag zich voor de volksgezondheid nog meer zorgen gaan maken.

 32. Redactie, dit lijkt me iets om even na te trekken.
  Als dit zo is heeft Mosselaar goed speurwerk verricht.

  Als we op Curacao mensen de ruimte in kunnen sturen moeten we toch ook een loader op de landfill kunnen repareren zeker? Maar ja we houden hier nogal van rotzooi, dus is op zich weer niet verbazingwekkend.
  Maar als ieder huis zijn 20 naffies elke maand afdraagt dan kan daar toch wel wat mee gedaan worden? Misschien 40.000 huizen en wat extra geld van bedrijven. De uitkering van Asjes terug in de pot.

 33. Lang leve de bezuinigingen

 34. Damn , zo worden we ziek mensen !!!