• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Iedereen die in de periode van 3 tot en met 7 mei geslaagd is voor het rijexamen, zal een brief ontvangen van het departement Rijbewijzen waarmee zij naar de balie toe kunnen om hun rijbewijs om te wisselen. In die periode zijn namelijk foutieve rijbewijzen uitgegeven.

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft onlangs vernomen dat het departement Rijbewijzen, foutieve rijbewijzen heeft uitgegeven aan cliënten. Minister Carlos Monk heeft toen hij hierover hoorde instructie gegeven om dit meteen te verhelpen. Het minsterie biedt haar excuses aan voor het ongemak.

27 reacties op “Foutieve rijbewijzen afgegeven”

 1. @A. Martens, wat is jou probleem? Je vliegt van de hak op de tak.
  Niemand is goed genoeg voor jou. Je zit constant mensen te beledigen en durft nog over ”normen en waarden” te praten. Hoe durf je. Jij bent geen haar beter, verbeter de wereld begin bij jezelf. Kijk in de spiegel.
  Ben je soms teleurgesteld omdat men je niet geeft waar je op gehoopt had? Bevalt het jou niet, laga lastra, makkelijk, toch.

 2. Beste Jelle, het doet mij goed dat u nu wat duidelijker bepaald verkeersgedrag op Curacao afkeurt, al had dat wat mij betreft op een meer veroordelende toon mogen zijn.

  Natuurlijk weeg je het positieve en negatieve van Curacao af in vergelijking met het land waar je vandaan komt wanneer je naar Curacao verhuist. Dat heb ik ook gedaan, met als positieve onder andere het klimaat en de multiculturele samenleving en als negatieve onder andere de kleinschaligheid en beperktere mogelijkheden. Dat zijn allemaal factoren die noch ik noch de Curacaoenaar kan beinvloeden en inherent zijn aan dit eiland.

  Echter als er negatieve zaken zijn die de Curacaoenaar wel kan beinvloeden (sterker nog: hij ze zelf veroorzaakt) zoals bijzonder slecht gedrag in het verkeer denk ik dat ik als burger niet alleen het recht maar zelfs de plicht heb om dat te veroordelen. En daarmee is dan meteen uw tweede vraag beantwoord: ja, het is aan mij (maar ook aan u, Jelle!) om mensen te vertellen wat ze niet goed doen, althans in het geval dat ze daar derden mee in gevaar brengen.

 3. Ik bedoel daarmee de stelling: “Dan moet u hier naar mijn inzien niet over zeuren, u had immers zelf de vrije hand om een andere keuze te maken.”

 4. A. Martens

  Dit begint richting een eindeloze discussie te lopen, daar heb ik geen zin in en dit is dus ook mijn laatste reactie. U heeft er een handje van om suggestieve vragen te stellen waardoor u mensen woorden in de mond legt die niet eerder zijn gesproken, ik hou daar zelf niet zo van. Gister ging u nog de fout in door mijn reacties waarin ik sprak van gewoontes die ik verklaarde door cultuur om te buigen naar gewoontes die ik dan goed zou keuren, met de cultuur als onderliggend excuus.

  Ik vraag mij af hoe goed u bent in analyseren van tekst die mensen schrijven. Ik heb u eerder vandaag nog de grond van mijn reacties uitgelegd. Hoewel ik dit naar mijn inzien erg duidelijk heb omschreven, heeft u dit blijkbaar niet tussen de oren geknoopt omdat u net weer met een soortgelijke reactie komt waarin u dezelfde woorden in mijn mond legt. Ik zal het u in de komende twee alinea’s daarom nogmaals uitleggen, ditmaal in Jip en Janneke taal:

  Dergelijke situaties (voorbeeld dat we schetsten was door rood licht rijden) zijn erg gevaarlijk EN kunnen verklaard worden door cultuur. Let goed op meneer Martens, ik gebruik het woord “EN”, niet het woord “MAAR”. Dit maakt het echter niet minder erg, laat staan “acceptabel”, wederom een woord dat u mij en/of Mike nergens hebt zien schrijven. Hiermee is uw suggestieve vraagstelling over de regering Schotte ook meteen beantwoord.

  Wel vind ik, vanuit mijn nuchtere Friese denkwijze, dat je als nieuwkomer dergelijke nadelen (in dit geval voortkomend uit cultuurverschillen) behoort af te wegen tegen de voordelen alvorens u besluit te verhuizen. Ik zou het erg dom van u vinden als u dit niet heeft gedaan, daarom ga ik er voor het gemak vanuit dat u deze overweging wel degelijk heeft gemaakt. Destijds heeft u er dus voor gekozen om dit nadeel te aanvaarden. Dan moet u hier naar mijn inzien niet over zeuren, u had immers zelf de vrije hand om een andere keuze te maken. Vergelijkbare afwegingen heb ik zelf ook gemaakt, waardoor ik niet van plan ben om voor langere termijn op Curaçao te wonen.

  Mijn stelling in de voorgaande zin zie ik overigens graag terug in uw reactie. Ik zie ook nog graag uw reactie op een vraag die ik u eerder stelde op 20-05-2012 om 14:27, namelijk de volgende: “Is het dan ook aan u om mensen te vertellen wat ze wel en niet goed doen?”

 5. Natuurlijk weet ik dat veel zaken hier anders (vaak: slechter) gaan dan in Nederland. Daarom accepteer ik ook dat ik maandelijks 2 dagen geen stroom heb. Dat de service in winkels vaak beroerd is.
  Maar dat mensen bewust door rood rijden (en dat is het) heeft niets te maken met een andere cultuur maar wel met asociaal en egoistisch gedrag. En daar verzet ik me tegen. Het heeft ook niets met rijopleiding te maken, want ook op Curacao zak je voor je examen als je tijdens het examen door rood rijdt.
  Ben trouwens benieuwd wat Jelle en onze halve Duitser van de regering Schotte vinden. Corrupte dieven, maar acceptabel door het cultuurverschil?

 6. Curacao is geen Nederland en Nederland is geen Curacao!

  Dat is soms jammer, maar de meeste tijd vindt ik dat ook goed!!!

  Leer je aan te passen en als dat zo moeilijk is zijn er nog zo’n 200 andere landen in de wereld waar je naartoe kan gaan!

  We hebben op Curacao die zeurkoppen en mensen die denken anderen te kleineren niet nodig!! Dat is één van dingen wat ik aan Curacao ook zo lekker vindt, dat ook alles relaxed is…
  (Heeft uiteraard zijn voor- en nadelen)

  Voor de rest heeft Jelle alles al gezegd en je kan niet verwachten dat in een land (= Curacao) waar de rijbewijs maar 700-800 Naf kost, dat men een rij-opleiding kan verwachten zoals in Nederland waar tegenwoordig een rijbewijs 1500-2000 Euro kost en waar men 3 maanden mee bezig is. Vergelijk Curacao liever met een USA, waar de rijbewijs ook alleen zo’n 250 USD kost en dan zie je ook het resultaat op straat rond reiden… Maar goed, schijnbaar hebben sommige mensen hier niet de nodige horizon en brains om dit soort dingen zelfs uit te vinden…

  Mvg.
  Een in Curacao gelukkig levende Duitser/Nederlander

 7. @A Martens,

  Ja dat was mijn logische antwoord daarop. Ik zie de link niet en het lijkt mij nogal van hak op de tak. Natuurlijk zou ik het verschikkelijk vinden als mijn vriendin omkomt in een auto-ongeluk, al helemaal als dat komt doordat iemand bijvoorbeeld door rood rijdt. Daar zijn geen woorden voor. Maar wat heeft dat er nou mee te maken of door rood rijden al dan niet in de cultuur verweven zit? En wordt dit ongeluk minder erg als dit inderdaad in de cultuur verweven zit? Iets wat u mij nooit heeft horen zeggen en waar de conversatie absoluut niet over ging.

  Ook hierbij geldt naar mijn inzien: als je als Nederlander naar Curaçao of welk ander buitenland dan ook gaat, hoor je dat soort dingen in te calculeren en hier niet over te jammeren. U kon het toch weten toen u ging emigreren? U wist toch ook dat u iedere dag rustig aan in de zon kon liggen? Dan had u toch de afweging kunnen maken of dit het risico mbt de kans op verkeersongevallen waard was? Waarom daar dan achteraf toch nog over zeuren?

  Misschien denk ik wel te nuchter voor de wereld…

 8. Jelle, U zegt dat het doorrijden bij een rood verkeerslicht een cultuurverschil is.

  Dan is mijn logische vraag hoe u het zou vinden als een geliefde van u door dit cultuurverschil om het leven komt.

  En dan vraagt u mij wat dit met de discussie te maken heeft?

  ALLES!

 9. Het uitgeven van rijbewijzen op Curacao, het algemeen rijgedrag van de Curacaoenaar en hun mentaliteit!!! Kun je jammer genoeg in één woord omvatten : ,,Teringzooitje” !!!

 10. @ A. Martens, [koning Kokosnoot in Botswana…] Nou en?
  Wat wil jij hiermee zeggen? Hier op het Internet heb jij een grote bek, ik adviseer je om koning Kokosnoot in Botswana dit persoonlijk te gaan vertellen, idem iedereen op Curacao incl. de regering waar jij zo op neerkijkt. Zal me niet verbazen dat jij gewoon een Curaçaoënaar bent die makambapretu speelt. Hoe voelt het nu? Voel je je nu goed? Stakker.

 11. Ik citeer:
  A. Martens: “wat cultuurverschillen te maken hebben met door een rood verkeerslicht rijden of bellen tijdens het rijden ontgaat mij volledig.”

  Ik vraag mij af of u op de hoogte bent van het woord “cultuur”. Wellicht denkt u dan aan schilderijen of muziek. Dit is correct maar ik heb even voor u gegoogled. Lees ook dit even door: http://www.encie.nl/definitie/Cultuur

  Daarin vindt u onderandere de woorden “normen en waarden”, “gewoonten” en “gebruiken”. In een notendop: het gedrag van mensen. Dit zal vast een antwoord zijn op uw vraag.

  Uiteraard hoop ik dat telefoontje ook niet te krijgen maar wat is daar de toegevoegde waarde van aan deze discussie?

 12. Beste Jelle en andere lezers die hier gereageerd hebben. Ik heb alle begrip en respect voor cultuurverschillen tussen volken en landen maar wat cultuurverschillen te maken hebben met door een rood verkeerslicht rijden of bellen tijdens het rijden ontgaat mij volledig.

  Met dit gedrag breng je niet alleen je eigen leven in gevaar maar, en dat is nog veel erger, ook dat van anderen. Het is dus ronduit asociaal maar bovendien, cultuurverschil: door rood rijden en bellen achter het stuur is op Curacao net zo verboden als in Nederland.

  Ik hoop dat de mensen die dit verkeersgedrag afdoen met ‘cultuurverschil’ nooit een telefoontje krijgen dat hun geliefde door een cultuurverschil om het leven is gekomen.

 13. @A. Martens

  Is het dan ook aan u om mensen te vertellen wat ze wel en niet goed doen? In uw reacties stuit ik vaak op uw aanmatigende toon richting de YDK.

  Naar mijn inzien PER DEFINITIE compleet belachelijk. Beste meneer, u woont niet in het keurige aangeharkte Nederland. U woont in een buitenland met, logischerwijs, diens eigen cultuur. Als u deze cultuur niet blieft dan kunt u kiezen deze voor lief te nemen of terug keren naar Nederland. Maar u zult het veel gemakkelijker hebben als u de cultuur gewoon omarmt. Pas dan zult u mensen hun beweegredenen snappen, of u het daar nou wel of niet mee eens bent. U zult ineens ook een stukje wederzijdse symphatie voelen, iets wat denk ik een compleet nieuwe ervaring voor u zal zijn. En neem van mij aan: dat leeft zoveel gemakkelijker!

 14. Jelle, je hebt volledig gelijk. Maar zoals gebruikelijk heeft de Yu Korsow bijzonder lange tenen als je hen op hun tekortkomingen aanspreekt.

  Standaard antwoord is dan ‘ja maar, bij jullie in Nederland dan’. En dan houdt het voor mij op. Het is alsof je Schotte aanspreekt op zijn belachelijke prive fotograaf en hij antwoordt ‘ja maar, koning Kokosnoot in Botswana heeft er ook een’.

 15. @A. Martens, ”normen en waarden bestaan hier niet?”

  Zo, jij kent iedereen op het eiland.
  Het wordt dus hoogtijd dat jij alle Curaçaoënaars ga heropvoeden want ze hebben volgens jou geen normen en waarden, alleen A. Martens is beschaafd op Curaçao …

 16. Jongens, het valt toch niet te ontkennen dat er op Curaçao asocialer gereden wordt? In Curaçao is het niet meer dan normaal om door rood te rijden of bellen achter het stuur, het is niet eens uitzonderlijk om dronken achter het stuur te stappen. Nou een ieder die in Nederland geweest is weet dat het daar wel anders is!

  Zie dit overigens niet als een beschuldiging hoor. Ik ben op genoeg plekken in de wereld geweest om te mogen stellen dat het op Curaçao allemaal best wel redelijk voor elkaar is. Bovendien doe ik er zelf ook gewoon lekker aan mee. Heb van een Antilliaanse collega geleerd hoe je moet rijden op Cura: Stuur in je linkerhand, biertje in je rechterhand, bijrijder aan de versnellingspook. Heerlijk!

 17. @ A.Martens,
  Volgens mij heb je paardenkleppen op wanneer je in NL bent. Dat je op het eiland nog in een auto durf te stappen.

 18. A. Martens,

  Je hebt gelijk, alles wat je opsomde komt nooooooooit voor in NL…. Uhuh…

  Aangezien jij hierook vaak bent of woont…. Je hebt zeker nooit door rood gereden en/ of iemand rechts ingehaald? We kunnen eigenlijk concluderen dat jij te goed bent voor deze wereld…..? Ben jij niet diegene die onder een andere pseudoniem (alter ego) aangaf dat je nog een uitstaande boete moet betalen?

 19. Beste mij, ik woon op Curacao maar kom regelmatig in Nederland en het rijgedrag op Curacao is significant slechter dan in Nederland.

  In Nederland zal geen enkele valide persoon parkeren op een invalide plaats en, veel belangrijker, iedereen stopt voor rood en vrijwel niemand belt achter het stuur. Of dat komt door de hogere pakkans of de torenhoge boetes weet ik niet.

  Feit is dat wanneer je op Curacao rijdend aan het bellen bent en er stopt een politiewagen naast je deze er niets van zal zeggen. In Nederland stapt in dat geval een agent al uit als de bestuurder naast hem de gordel niet draagt. En is deze bestuurder aan het bellen dan kost hem dat 200 euro.

  En dan heb ik het nog niet eens gehad aan de twee grootste ergernissen in het verkeer op Curacao, dat is door een rood verkeerslicht rijden en geen richting aangeven. Afgezien van de gevaarzetting is dit ronduit asociaal, maar normen en waarden bestaan hier niet. Niet in onze regering, en niet in het verkeer.

 20. Fouten maken is menselijk, in NL worden er ook fouten gemaakt. @ men Martens wou u beweren dat alleen Curacaoenaars een verkeerd rijbewijs hebben?? waar zit u dan?? want hier in NL hebben de NLers er ook geen kaas van gegeten.

 21. als ik zo naar de rij steil kijk dan heeft niemand er een rijbewijs.

 22. Krijgt Monk nou ook een proces wegens valsheid in geschrifte?

 23. Dat omwisselen gaat toch wel gratis:-)

 24. Kan professor Monky ook de fout die gemaakt is bij deze rijbewijs uitgaven willen vermelden,of krijgen we het zelfde verhaal zoals met Komproe die de meisjes van plezier een fout papiertje bezorgde.Hé hoor ik daar de naam A Godett noemen??.

 25. Meneer Martens, bent u zo’n super coureur dan?

 26. Tja verwacht ook niets anders van Monk!

 27. Als ik naar het rijgedrag van de Curacaoenaar kijk is het merendeel van de rijbewijzen verkeerd uitgegeven.