• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een delegatie van de regering is deze week in Nederland voor de Nederlandse versie van Parlement in de Wijk en wil peilen wat er speelt onder de Antilliaanse gemeenschap. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: heeft dit bezoek een toegevoegde waarde voor Curaçao?

Nee, zegt Sherien (55) direct. “Ze hebben hier niets gedaan en dan gaan ze zomaar naar Nederland. Met de vragen van de mensen hebben ze niet gedaan of ook maar iets van uitgevoerd. Ze hadden eerst hier iets moeten doen voordat ze kunnen zeggen of het nodig is om naar Nederland te gaan. Je moet eerst thuis beginnen.”

Antillenhuis
Ook de 51-jarige Hucksley vindt dat het bezoek aan Nederland geen toegevoegde waarde heeft. “Ze zijn hier op Curaçao niet eens klaar. Als ik naar de overheid kijk; niets gaat goed. Wat ga je dan in Nederland doen? Je moet je zaken eerst hier afronden”, vertelt Hucksley verder. “De Antilliaanse gemeenschap heeft in Nederland toch het Antillenhuis, zij kunnen volgens mij daar terecht voor vragen en dingen regelen.

Prestige kwestie
“Het is de vraag wie er terugkomen naar Curaçao”, vindt een 72-jarige vrouw. “Ik denk dat ze hier beter de contacten in de wijken kunnen leggen en behouden. Volgens mij is het meer een soort prestige kwestie en willen ze laten zien ‘hoe goed ze zijn’ voor het thuisfront hier. Het heeft voor mij geen enkele toegevoegde waarde.”

Toekomst
Junios (55) heeft zelf 23 jaar in Nederland gewoond en woont sinds een jaar weer op Curaçao. “Ik denk dat het juist wel een toegevoegde waarde heeft. In Nederland wordt vaak gedacht dat alle Antillianen hetzelfde zijn, slecht en crimineel.” Junios vertelt dat alles anders was in de tijd van de gulden. “Toen de euro kwam werd mijn salaris gehalveerd maar de prijzen bleven hetzelfde. Dus een appel die toen één gulden was, werd toen één euro. Dat is twee piek! Voor mij was het alleen maar betalen geworden. Ik werkte als ambtenaar in Rotterdam en ben nu hier om een ander bestaan op te bouwen. Ik raad alle Antillianen aan om terug te komen en hier verder een toekomst op te bouwen. Maar veel van hen denken daar anders over. Misschien denken ze juist dat het leven hier juist slechter gaat.” Junios geeft juist aan dat hij dit gevoel niet heeft. “Toen ik 23 jaar geleden naar Nederland ging wist ik ook niet wat ik zou treffen. Je moet je gewoon aanpassen en dat ben ik hier nu weer aan het doen. Ik had veel eerder moeten terugkomen!”

Schandalig
“Ik baal ervan als ik dit soort dingen hoor,” reageert de 62-jarige Maria Z. als ze hoort dat Helmin Wiels (PS) ook naar Nederland is gegaan. “Deze man heeft geen respect en hij praat ruw. Hij moet juist fatsoenlijk en netjes praten voor de kinderen, onze toekomst. De regering moet het eerst hier goed doen voordat ze ergens anders naar toe gaan.” Maria Z. vindt dit geen politiek meer. “Het is schandalig hier. Ze helpen je nergens mee, ik was bezig met het verkrijgen van erfpacht maar je krijgt steeds maar geen antwoord. Ze voeren hier gewoon niks uit!

11 reacties op “‘Je moet eerst thuis beginnen’”

 1. @Ramspoed Wat heeft de PAR hier nu mee te maken? Je bent teveel gebrainwashed. Get real man. We hebben maar een budget te besteden. Is dit nu money well spend?

 2. @rampspoed, je bent wel heel snel gehersendspoeld door deze regering. Het is duidelijk dat je lang van het eiland bent want als je weet wat deze regering uitspookt dan had jij ze met een baseball bat geslagen! dus ga maar goed verdiepen wat ze uitspoken!

 3. @Rampspoed, je stelt; er is eerst thuis begonnen. Nou kan ik jou vertellen dat men niet begonnen is maar men is nog steeds hard bezig met het eiland inclusief haar bevolking naar haar male moer te helpen. Dus wat dat betreft do jij je naam echt wel eer aan.

 4. Overigens las ik in de Amigoe dat enkele drugssmokkelaars vervroegd vrijgelaten moesten worden omdat de machine voor drugstesten defect was en er geen geld was voor reparatie of een nieuwe.

  We hebben dus wel geld om Statenleden op vakantie naar Nederland te sturen terwijl op Curacao daardoor criminelen lachend de gevangenis uitlopen.

  En dan durf ik nog niet te denken aan de mogelijkheid dat politici met contacten in de drugswereld (Amerigo Thode?) bewust die machine niet willen laten repareren.

 5. Er wordt beweerd weleens geschreven/gezegd dat ”de gewone man/vrouw op Curacao niet nadenkt en klakkeloos geloofd in wat deze regering zegt of doet”.
  Uit bovenstaande antwoorden op de gestelde vraag vind ik dat men juist heel goed doorheeft, of aan het doorkrijgen is, wat deze regering aan het uitspoken is ( behalve Junios natuurlijk) men zegt dus klaar en duidelijk ”regering doe je werk waarvoor je wordt betaald OP Curacao”.
  Vind het zelf ook frapant dat deze Statenleden de Yu di Corsows gaat benaderen in Nederland om terug te keren maar tegerlijkertijd zegt men, ”dat ze niet geaccepteerd zullen worden door hun Landgenoten”.
  Hoeveel Yu di Corsow wil men terug vragen, waar gaat men deze mensen huisvesten, waar gaat men ze tewerk stellen, wat gaat men hen betalen(salaris) en waarvan, als deze overheid al zegt bij monde van de Min-pres dat er geen mensen meer worden aangenomen bij de overheid.?!
  Bij de private sector heeft men waarschijnlijk ook geen vacatures nu de zaken er niet zo rooskleurig uitzien.

  Dus nogmaals wat doen deze Statenleden nou echt in de Barios die ze zeggen te bezoeken om mensen te vragen terug te keren? Wat doen ze uberhaupt in Nederland?

 6. Wat een rotzakken hier. Jullie zijn destructief bezig. Er is eerst thuis begonnen. In NL wordt die reis heel erg gewaardeerd. Voor het eerst hebben leden van het Parlement tenminste aandacht getoond voor de landgenoten in NL.Ik heb alle bezoeken life gevolgd, de laatste is zelfs op U stream. Ik had niet verwacht dat zoveel YDK zouden opdagen. Het was overal volle bak. Het is goed dat de mensen nu zelf hebben opgemerkt dat de PAR nooit geinteresseert was in de 41.600 YDK die zij tussen 1996 en 2006 het eiland uitgejaagd hebben. PAR parlementsleden hebben bewezen ASOCIALE sujetten te zijn. Shame on you PAR. We vergeten niet wat jullie gedaan hebben.

 7. Hilarisch die Junios. 1 appel voor 1 €…….. ? Hij heeft dan wel in heel dure zaken gewinkeld of hij weet niet hoe een appel er uit ziet ! Ben wel blij dat hij terug is!

 8. Ik denk dat al die criminele anties wel terug naar Curacao willen gaan. Politie doet toch niets om je op te pakken als je aan het roven bent en voor je het weet ben je een minister!

 9. Zo’n Junios reactie geeft mooi aan dat dit soort interviews vooral komisch is, maar verder zonder veel waarde!

  Feit is dat de Euro keurig netjes is ingevoerd en de boodschappen hier vaak 2x zo duur zijn als in Nederland!

 10. De meer dan 150,000 gulden die deze grap heeft gekost hadden we ook in zee kunnen gooien.

  Wat een geweldige Curacaopromotie, de kennismaking van Nederland met Ivar Asjes (CTB creditcard fraude, door de rechter veroordeelde politieke benoeming bij Selikor), Anthony Godett (jaar in het gevang wegens corruptie) en Helmin Wiels (die de hoofdredacteur van de krant die zijn minister bekritiseert naar het gevang wil sturen).

  Verbaast me trouwens dat Amerigo Thode niet mee was, die heeft nog een zoon in het gevang in Nederland wegens drugssmokkel.

 11. uitspraak van asjes in Eindhoven : er geen beleid voor Curaçaose hoogopgeleiden in Nederland die misscihien zouden willen terugkeren naar Curaçao, geen werk en geen huisvesting. asjes wordt dan ook vriendelijk maar dwingend gevraagd af te zien van een gepland bezoek zaterdag aan het WTC,rotterdam alwaar een remigratiebeurs wordt gehouden . Hij heeft niks te bieden en zou ook daar alleen maar in de weg lopen! Ik stel wel voor dat we in het WTC een groot billboard ophangen meer asjes’ uitspraak : er is geen beleid voor Curaçaose remigranten !!!!
  Ik lach er maar om zodat ik niet kan huilen.