• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De maximumprijzen voor medicijnen worden per 1 juli ingevoerd. De Raad van Ministers had 4 mei ingestemd met een regeling van de overheid om de tarieven van geneesmiddelen op Curaçao te verlagen. De importeurs van medicijnen zijn zelf niet te spreken over de nieuwe regeling.

Importeurs van medicijnen hebben tot 1 juli om aanpassingen te maken. Ten minste tweemaal per jaar zal de overheid onderzoeken of de prijzen aangepast moeten worden. De regeling moet bijdragen aan het verlagen van de kosten voor de gezondheidszorg.

Prijzen
De prijzen van geneesmiddelen in Curaçao stijgen volgens het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) aanzienlijk uit boven de prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in andere landen. “De importeurs van geneesmiddelen blijken daar significant aan bijdragen. Het aandeel van de importeurs (wholesalers) in de totale kosten voor geneesmiddelen op Curaçao, bedraagt 28 procent. Dit is hoger dan het gemiddelde importeursaandeel in de OECD-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling)”, meent het ministerie.

Overeenkomst
“In het kader van het verlagen van de kosten van geneesmiddelen is namens de regering overleg gevoerd met de vertegenwoordigers van de importeurs van geneesmiddelen op Curaçao. Daarbij is informatie uitgewisseld en gestreefd naar overeenkomst over de te nemen maatregelen ter verlaging van de prijzen van geneesmiddelen. Die overeenkomst is niet bereikt”, schrijft het ministerie.

Eigen plannen
Dat er geen overeenkomst is bereikt, blijkt ook uit een persbericht van de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP). De vereniging verwacht dat sommige importeurs er aan onder door gaan als de regeling van kracht wordt, wat gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de levering van medicijnen. “Wij hebben zelf verschillende strategieën om geld te besparen geopperd aan de regering, maar hier is niets van terug te vinden in de regeling. Het werkt de indruk dat de regering formeel wel met betrokken partijen spreekt, maar toch hun eigen plannen doorvoert.”

Bekijk hieronder de opzet van de regeling en de lijst van maximumprijzen voor geneesmiddelen:

[scribd id=94055211 key=key-oi5i75g2q28rhltq8mx mode=list]

4 reacties op “Maximumprijzen medicijnen per 1 juli”

 1. Als de regering parallel-import zou toestaan, lost het probleem zichzelf op.
  Als je een monopoliepositie beschermt blijft alles hetzelfde.

 2. Een korting van bijna de helft van het marge is wat de importeurs over houden.Dat zal zeker consequences hebben voor de zorgzoekende op Curacao niet alleen voor de
  importeurs en de apotheken.Het was al eerder het geval bij de overgang van mark medicijnen naar “goedkopste” geneesmiddelen die eindelijk veel duurder zijn uitgekomen
  zonder dat hetzelfde aan kwaliteit is geboden.
  In deze ontwikkeling heeft weer de MEO minister zijn hand als wraak omdat hij zijn apotheekje moest sluiten omdat geen enige importeur aan hem nog geneesmiddelen leverde als hij niet op het moment contant betaalde wegens zijn gedrag van betalingen achter te laten.Hij had GEEN krediet meer zoals bijna alle apotheken bij de meeste importeurs van genieten.Dus moest zijn collega van MFK,minister Constancia, dit voorstel wet te maken om alle importeurs te straffen.Zo is dit gegaan!

 3. @obi Als de overheid zijn rekeningen op tijd betaald dan zou dit systeem kunnen werken.

 4. Goede ontwikkeling!