• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 organiseert maandag een bijeenkomst voor de Antilliaans/Arubaanse gemeenschap in Nederland om ideëen en initiatieven te delen . 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en Nederlandse Antillen.

Stichting Herdenking Slavernijverleden is door gemeente Amsterdam en NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)  in het leven geroepen om het slavernijverleden onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Doel van de herdenking is stil te staan bij het gezamenlijk verleden van alle Nederlanders met betrekking tot de slavernij en vooruit te kijken naar kansen en mogelijkheden voor verdere emancipatie en integratie.

Achtergrond
De stichting geeft aan dat ondanks de afschaffing de slavernij niet echt op 1 juli 1863 is verdwenen. “Voor veel mensen met een Surinaamse of Antilliaanse/Arubaanse achtergrond speelt het slavernijverleden nu nog steeds een rol van betekenis. Daarnaast is er ook nu nog sprake van moderne vormen van slavernij, zoals gedwongen prostitutie, mensenhandel en kinderarbeid.”

Verbondenheid
In het jaar 2013 wil de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 samen met veel uiteenlopende instellingen en groeperingen een programma met culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten organiseren in Amsterdam en andere plekken in Nederland.  Verbreding van kennis en verdieping van inzicht moeten leiden tot meer verbondenheid en saamhorigheid tussen alle Nederlanders en daarmee tot bundeling van krachten voor een gezamenlijke toekomst.

Bijeenkomst
De bijeenkomst vindt maandag plaats in Gebouw de Heuvel aan de Grotekerkplein te Rotterdam en begint om 19.00 uur. Hieronder volgt een overzicht van het programma:
18.30-19.00 uur: inloop en ontvangst
19.00-19.45 uur: welkom en presentatie stichting door Joan Ferrier (voorzitter), John Leerdam, Marian Markelo, Derrel Winter en Harry van Waveren.
19.45-20.30 uur: uitwisselen ideeën en initiatieven
20.30-21.30 uur: borrel
Meer informatie over Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 is hier te vinden.

8 reacties op “Herdenking 150 jaar afschaffing slavernij”

 1. Ik ben nog niet zo lang geleden voor mijn werk naar Nigeria en Ivoorkust geweest .
  Als je ziet hoe verschikkelijk de mensen er daar aan toe zijn, hoe slecht men elkaar behandeld, en hoe in-en in corrupt de autoriteiten zijn, kan ik het niet helpen om een parallel te trekken met de situatie op Curacao.
  De meeste infrastructuur dateerd nog terug naar de Koloniale dagen, gezondheidzorg en onderwijs wordt zo goed en zo kwaad mogelijk verzorgd door de “kolonialisator”, en enige legale handel wordt gedreven door bedrijven van de “kolonialisator”.

  Mensen, heb respect voor het verleden maar laat het rusten en kijk vooruit.
  Het verschrikkelijke menselijke leed kan nu eenmaal niet ongedaan worden gemaakt.

  Gedane zaken nemen geen keer, kijk om je heen en wees eerlijk…..niet alles wat “de kolonialisator” heeft gedaan is slecht, pluk er de vruchten van!

 2. Onze vader heeft mij en mijn broers en zusters jaren lang zijn verhaal over W II door onze strot geduwd.Toen wij wat ouder waren zeiden wij papa we weten het,je hebt inderdaat 4,5 jaar onder de trap gezeten,maar hou nou eens op,we hebben nooit meer wat gehoord.

 3. Er moet toch meer zijn voor Curacao om trots op te zijn?
  Naarmate Curacao zich meer definieert als ex slaven, worden anderen meer gedefinieerd als ex meesters… Dat is de reden dat Obama zich bijvoorbeeld (bijna) nooit in raciale, koloniale of ex-slavernij zaken uitlaat. Hij hoeft zich er niet tegen af te zettenomdat hij er niet meer tegenop kijkt! Hij staat er letterlijk boven! Klasse!

  Jesse Jackson had eerder al een gooi naar het USA presidentschap gedaan, maar vanwege zijnhouding in raciale zaken was dat kansloos. Obama heeft het er niet over, maar kwam dus wel verder.

 4. Tijd dat Nederland financiele genoegdoening vraagt aan de Afrikanen die hen de slaven (hun landgenoten) verkocht hebben.

  Bij een drugsdeal wordt toch ook vooral de verkoper gestraft en niet de koper?

 5. De zin “Voor veel mensen met een Surinaamse of Antilliaanse/Arubaanse achtergrond speelt het slavernijverleden nu nog steeds een rol van betekenis.
  Ja en die rol is de slachtofferrol, die door een aantal van deze mensen met verve wordt vertolkt en waarin zij zich wentelen, scheldend op de bakras/makambas.

 6. @ruvino, ja vinden we ook. zoals WO II hebben mijn ouders nog meegemaakt maar daar mogen we ook niets meer over zeggen..

 7. Weer een goede kans voor corrupte politici om het aandacht van het volk hier op te zetten en geld vragen voor het leed van 150 jaar geleden terwijl zij het land leegroven.

 8. 150 jaar , man dat is niet zo lang geleden.