• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering heeft woensdag een traject gewijd om strategieën te ontwikkelen voor duurzame ontwikkelingen op Curaçao. Ruim honderd stakeholders van de overheid en verschillende sectoren kwamen bijeen in het Marriott Hotel om geïnformeerd te worden en te discussiëren over het traject.

Het betreft een interactief traject. De private sector en andere stakeholders zullen worden betrokken om zo in oktober via consultatie, onderzoek en analyses te komen tot een integraal pakket van aanbevelingen.

Doel
Premier Gerrit Schotte gaf een uitgebreide uitleg over het doel van dit traject. “Duurzame Ontwikkeling wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met drie aspecten: economische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en ecologische ontwikkeling.” Aan de hand hiervan is gekozen voor het thema: Mensen, Planeet en Welvaart voor het traject. Schotte benadrukte dat de keuze voor duurzame ontwikkeling geen makkelijke is. “ In de komende maanden moet stil worden gestaan bij veel fundamentele vragen als: kan in de toekomst de duurzame economie van Curaçao draaien met of zonder de raffinaderij? Kan het toerisme in de toekomst groeien op een duurzame wijze en kan er nieuw leven worden geblazen in de financiële sector en wat is er nodig om dit te bereiken?

Economie diversiëren
Minister Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) wil om een duurzame economische ontwikkeling te bereiken, werken aan drie gebieden. Om te beginnen wil hij de handelscapaciteit uitbreiden en dat de sectoren met toegevoegde waarde moeten worden gestimuleerd. “Zo kunnen wij onze economie diversiëren door de fundering te versterken van de sectoren die succesvol zijn en tegelijkertijd sectoren te identificeren die innovatief kunnen zijn.” Tot slot gaf Hakim aan dat de economische structuur moet worden versterkt, door ‘heet stimuleren en verbeteren van het investeringsklimaat’.

Macro-economische mogelijkheden
In opdracht van de regering doen de deskundigen van Thierry Apoteker Consultants (TAC) onder leiding van een steering committee een studie naar de macro-economische mogelijkheden van Curaçao. Als hoofdspreker sprak professor Charles Cambridge over ‘Adaptation in a changing regional and international context’. Hij bracht naar voren dat Curaçao zich moet voorbereiden op de toekomst en onderzoeken wat haar historische rijkdom is en welk rijkdommen het kan verkrijgen om in de toekomst een evenwichtige groei te doormaken.

TAC
TAC blijft tot 23 mei op het eiland en komt in juni weer terug naar Curaçao. Zij zullen dan per sector verschillende workshops organiseren. Vervolgens zal TAC half augustus een concept sturen van het rapport zodat er input gegeven kan worden. Half september zal er wederom een workshop worden georganiseerd waarbij de onderzoekers het eindrapport zullen presenteren. Tot slot wordt er in oktober een seminar gehouden waar TAC een presentatie zal geven van de strategie die moet leiden tot een beleid voor duurzame ontwikkeling.

2 reacties op “Duurzame ontwikkelingen op Curaçao”

 1. Er zal eerst een integere regering dienen te zijn met expertise voordat je hieraan kan beginnen. Deze regering doet al 1.5 jaar helemaal niets aan de ontwikkeling van Curacao en eigenlijk is Curacao nu snel haar goede naam aan het verliezen door deze regering.

 2. Ik juig alle akties toe die leiden tot een gedegen visie en uitvoering van onze economie.
  Maar wij willen dat dit ook door geloofwaardige, integere mensen wordt uitgevoerd:
  wie is deze Thierry Apoteker Consultants (TAC)? Hoe komt hij aan deze aanbesteding? Waar en was deze aanbesteding gepubliceerd??

  Ik begin het vermoeden te krijgen dat Thierry Apoteker Consultants (TAC) ingeschakeld is om uitvoering te doen van Schotte en cs plannen…de EOP openbreken en grote handel gaan drijven zoals de russen destijds dat gedaan hebben bij de “economsche hervormingen”…daar zijn enkele miljardairs uitgerold en vele despoten rijker geworden.

  De kapitaal van Dos Santos is hard nodig om deze tegoeden om te zetten en in te zetten in dit soort kapitaal avonturen.

  Een grote groep mensen heeft deze kliek (MFK, PS, MAN) ook op dit niveau in de gaten…

  PLB