• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het jaar 2011 is met een begrotingstekort van 163,4 miljoen afgesloten. Dat maakte minister George Jamaloodin (Financiën) gisteren bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers. In 2012 zal het begrotingstekort 32,7 miljoen tellen.

 
Volgens de minister komt het tekort door de vertraging in de implementatie van de verschillende maatregelen, zoals in de gezondheidszorg en in de sociale voorzieningen zoals AOV. Het tekort van 163,4 miljoen gulden is gedekt met inkomsten uit de Belasting Regeling Koninkrijk (BRK) middelen uit 2010.

‘Positief saldo’
“Voor het jaar 2012 voorziet de overheid een positief saldo van 27,4 miljoen gulden op de ‘Gewone Dienst’. De ‘Kapitaaldienst’ zal een tekort van 60,1 miljoen gulden registeren”, aldus Jamaloodin. “Dit heeft als gevolg dat er een totaal tekort van 32,7 miljoen gulden zal ontstaan. Dit tekort wordt gefinancierd uit de reserves (BRK).” In 2013 zal het totale tekort beperkt worden tot ongeveer 5,1 miljoen gulden. Ook dit tekort wordt door de reserves van BRK gedekt.

Besluiten
In 2012 en 2013 wordt circa 1,5 miljard gulden aan belastinginkomsten verwacht. Dit is gelijk aan 26,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Premier Gerrit Schotte en minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) gaven samen met Jamaloodin een persconferentie waarin zij uitleg gaven over de besluiten die zijn genomen in verband met de begroting 2012 en die binnenkort van kracht worden.

Zorgen
Volgens Schotte en Jamaloodin ziet de financiële situatie van de overheid er in algemene zin goed uit, maar zijn er structurele knelpunten ‘die aandacht en onmiddellijke actie vergen’. Terwijl de overheid positief gezind is, gaven minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) en het College financieel toezicht (Cft) vorige week aan zich zorgen te maken over de begroting. De premier heeft afgelopen vrijdag in een videoconferentie met Spies de zorgen over de begroting besproken.

Gezondheidszorg
Een groot aantal oplossingen zit volgens de overheid in de sector van de gezondheidszorg. Het gaat hier om het nieuwe ziekenhuis, dat in 2015 operationeel moet zijn. De bouw op het Amsteltrerrein moet in augustus beginnen. Verder werden de introductie van de Basisverzekering, overdracht van de taken van BZV aan SVB, Nieuwe Beloningsstructuur Gezondheidszorg (NBG) en de geïntegreerd medisch specialistisch bedrijf (GMSB) genoemd.

Pijnlijk
Ook zijn er aanpassingen in onder andere de AOV en de pensioenleeftijd. Die gaat naar 65 jaar. “Een aantal besluiten kunnen pijnlijk zijn, maar een aantal betreft ook positieve veranderingen”, aldus de premier. Verder wordt een strak personeelsbeleid binnen de overheid gehanteerd: voor elke twee ambtenaren die met pensioen gaan, komt één vacature in de plaats.

Eigen toezichtsorganen
De regering werkt ook aan de versterking van de eigen toezichtorganen op Curaçao, zoals een Begrotingskamer. De regering heeft vorige week de instelling daarvan goedgekeurd, en binnenkort worden de benodigde wetsvoorstellen voor de oprichting ervan ingediend. “De Staten hadden onlangs om een Begrotingskamer gevraagd in een motie van afgelopen jaar. Het doel van de regering is om de besluiten in juni in het parlement te behandelen, zodat ze per 1 juli dit jaar in werking kunnen treden”, aldus Schotte.

Overzicht projecten van het ministerie Gezondheid, Milieu en Natuur:

[scribd id=93772068 key=key-m96drw92wm90bvo0s2s mode=list]

11 reacties op “Begrotingstekort 163,4 miljoen gulden in 2011”

  1. Niet getreurd, we plunderen gewoon even een andere rekening en dan is het allemaal weer dik voor mekaar.
    Schottte, Jamoloodin en cs zijn hier keien in hoor.

  2. Maak je geen zorgen George. Hier op Curacao zitten de meeste van jou kiezers toch nog in het stadium van spiegeltjes en kraaltjes. Wat dat betreft is elfs Haiti al een stuk verder ontwikkeld. Een paar pastechis dus en je kan samen met je kliek weer verder gaan met graaien.

  3. Een curaçaoënaar is niet in staat leiding te geven

  4. Vreemd maar waarom geloof ik Jamaloodin en zijn gocheltrucs niet, kijk vol verwachting uit naar de verificatie van het een en ander door het Cft. Uit die hoek hoor ik heel andere berichten, how come ?
    Is die Begrotingskamer niet een zeer duur alternatief voor het Cft en zou de oprichting daarvan niet een verkapte poging zijn om van dat vervelende Cft af te kunnen komen ? Persoonlijk denk ik dat de Rijksministerraad daar niet mee accoord gaat. Zitten we straks opgescheept met een miljoenen verslindende Begrotingskamer en een Cft die toch het laatste woord zal houden. En weer is het gewone klootjesvolk de dupe van deze idioterie van de mensen in Forti.

  5. Vreemd maar waarom geloof ik Jamaloodin en zijn gocheltrucs niet, kijk vol verwachting uit naar de verificatie van het een en ander door het Cft. Uit die hoek hoor ik heel andere berichten, how come ?

  6. De zorgen van Spies ende Cft betreffen o.a. de manier waarop de regering met overheidsbedrijven omgaat. Die worden leeggegeten om de overheidskas te spekken.

    Zie bijvoorbeeld Aqualectra. Die gaat zo beroerd dat er geen dividend betaald kan worden aa de overheid..Oeps, dat is lastig voor de begroting. We stellen dus een license fee in, zodat AQ alsnog in de gewenste omvang bijdraagt aan de regeringskas. AQ heeft natuurlijk n geen geld meer om generatoren in reserve te houden of om systemen te onderhouden. Dus vallen water en stroom vaak uit… MAAR de overheid draait lekker?

    Hakim bij het Dok maar de rijke sheik uithangen. Laat ze maar veel personeel aannemen, beloon ze extra, en laat ze minder huur aan de overheid betalen…Waar hebben we dat eerder gezien.. ALM?

  7. @Zorro, Tja zijn ook juist topambtenaren van Ministerie van Financien die het departement verlaten.. gewetensnood?

  8. Nou zo zitten we weer op miljarden schulden. En mr. Jamaloodin het is u als geen andere goed bekend dat er veel mensen op curacao zijn die geen belastingen betalen dus belastinginkomsten zullen lager zijn. En wat is het bedrag DIENSTREIZEN geweest? Ik denk de helf van het totale verlies want er is niets uitgegegen aan onderwijs en gezondheid!

    En zoals met elke minister kunnen we ze niet op hun woorden geloven. Net met het FATF rapport dat zgn niet zo slecht was en nu zal Curacao ook worden downgegrade worden (dus gelijk staan als landen als lIberia en Haiti).

  9. Zou het exorbitante reisgedrag van onze ministers en statenleden, inclusief prive fotograaf, blonde tiepmiep en schoonvader iets met dit tekort te maken hebben?

  10. Volgens Schotte en Jamaloodin ziet de financiële situatie van de overheid er in algemene zin goed uit.

    Als je bedenkt waaraan geld is uitgegeven en vooral waaraan niet (onderwijs, armoede e.d.) is deze uitspraak van een onnozelheid, die zijn weerga niet kent. Minder reizen, minder procederen, minder ontslagvergoedingen e.d. zou helpen.
    De Begrotingskamer is een brevet van onvermogen van de minister van financien en krijgt die echt toezicht op de minister of is de minister zelf de baas?

  11. Als de heren van deze regering nou is zouden stoppen met snoepreisjes naar allerlei schurken staten zoals Haiti, Venezuela en Cuba, dan zou dat al een deel van het gat kunnen dekken.

    Verder de reisen van Wiels en Schotte naar Disneyland en andere bestemmingen zijn meestal overbodig.

    Ga ook maar is Robbie Dos Santos is zijn geld laten verantworden, kan hij dat niet, dan pak je alles af (Pluk ze kaal beleid) en met dat geld is het helemaal koek en ei met de begroting.

    Trouwens hoe groot is die BRK dat het als reddingsmiddel wordt gebruikt?. Het is duidelijk dat zonder deze BRK de begroting nooit rond zou zijn de komende 3 jaar.

    Het ambtenaren apparaat zit ook vol mensen die niet geschikt zijn voor hun baan, mensen zonder enige kennis en mensen die te veel verdienen voor de kennis die ze hebben. Daar kan ook is flink in gesneden worden. Het wordt tijd voor prestatie onderzoek en ontslagen.
    YWN