• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Omayra Leeflang haar mening over minister Elmer Wilsoe en zijn naleving van wetten.

In zijn brief d.d. 10 mei aan de Staten beklaagt de minister van Justitie Wilsoe, zich erover dat hij als democraat ‘namens het volk van Curaçao’ toestemming nodig heeft van de niet democratisch gekozen rechter alvorens het Openbaar Ministerie (OM) een aanwijzing te geven.

Diep triest dat onze minister van Justitie, academicus en ex gezaghebber, zich verlaagt tot de zinloze ‘oneliners’ van zijn politiekleider Helmin Wiels.

Immers ook het OM en het Hof zijn onderdeel van de democratie omdat al het handelen van deze instituten is vastgelegd in wetgeving die door de Staten, de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers is bepaald. Het getuigt juist van een dictatoriale instelling om regels en wetten die door het parlement zijn vastgesteld naast je neer te leggen.

Minister Wilsoe volhart verder in zijn ondemocratische stellingen en verklaart vervolgens dat hij een wetvoorstel zal indienen om de consensusrijkswet OM, volgens hem de bron van alle kwaad, te wijzigen. Door de wijziging wil hij voorkomen dat de door hem aan het OM te geven specifieke aanwijzing eerst door het GemHvJ getoetst wordt. Dus meer macht voor de minister om zich met specifieke rechtsprocessen te bemoeien ten gunste van politieke sponsoren. Dictatuur in haar puurste vorm.

Niet alleen is er geen enkele gegronde reden die meer macht voor de minister van Justitie rechtvaardigt, maar de consensusrijkswet is geaccordeerd door de hoogste democratische macht, namelijk het volk zelf in het referendum van 2009. Wilsoe kondigt niet alleen de wijziging daarvan aan tegen de wil van het volk, maar wil dat ook doen via een oneigenlijk middel namelijk een wet in het Parlement. Consensusrijkswetten kunnen slechts gewijzigd worden op Koninkrijksniveau in overeenstemming met de landen van het Koninkrijk.

Het lijkt er dus op alsof onze minister van Justitie machtsdronken is geworden en daardoor het spoor van het verstand volledig is kwijtgeraakt.

Een lichtpunt in deze duisternis waarin ons land sinds 10 oktober 2010 is geraakt is dat we het concreet bewijs krijgen dat de door PAR, PNP en FOL regering onderhandelde consensusrijkswetten, die door de huidige coalitie partners zo fel zijn bestreden, maar op 9 september uit puur opportunisme toch zijn ondertekend, het beste is wat we het nieuwe land Curaçao hebben meegegeven. Omdat juist de instituten die onder de consensusrijkswetten staan, gespaard zijn gebleven van de destructieve macht van de Schotte regering.

25 reacties op “Ingezonden: Wilsoe is machtsdronken”

 1. Dat deze minister de eer nog niet aan zichzelf houdt door af te treden snap ik niet. Misschien is die man aan zijn pensioen aan het werken over de rug van het volk. Trouwen het gehele kabinet bestaat uit zakenvullers en corruptebende.Ik ben benieuwt wie dit stop gaat zetten in de toekomst, of lossen de regeringen elkaar af net als in het verleden. Soms krijg ik een hardhoofd van onze politici. De eerste stap is al gedaan door Bonaire en nu afwachten wat het Curacaosevolk of zijn ze gedompeld in een diepe slaap of is het verdeeldheid groter geworden of is het angst nog steeds aan het regeren.

 2. @R.Willems. Ik geloof dat wij beide wel weten dat advocaten niet te vertrouwen zijn (Ze staan bekend als nog grotere leugenaars dan politici). Vooral in de USa waar het is no cure no pay! Dat is hetzelfde met Terry Hernandez en zijn rapportjes.. die zijn niet objectief en worden bepaald door de betaler..

  Trouwens de Amerikaanse rechter heeft besloten dat het beslag van kracht blijft!

 3. @R. Willems, Wat moeten advocaten anders zeggen? Er loopt een onderzoek en bewijzen blijken dus pas in de rechtszaak wel/niet terecht te zijn. Er wordt beslag gelegd als tijdens een onderzoek wordt gevreesd dat het geld, dat mogelijk aan de belastingen toekomt, kan verdwijnen…Het is dus een preventieve maatregel. Als je de stukken leest waarin de belastingaangifte van dos Santos (errg laag) wordt vergeleken met zijn vermogen, dan is het een godswonder dat de man 30 miljoen heeft kunnen `sparen`. Dus is het vermoeden van belastingontduiking niet onlogisch.. In de logicavan Wilsoe is het niet nodig omdat de baas van de belastingen het niet nodig vindt..die rapporteert aan Jamaloodin, die het voor zijn familie dos Santos natuurlijk ook niet nodig vindt. Baas belastingen wil ook zijn baan houden…Maaaarr…. allemaal onterecht natuurlijk?

 4. Juny,
  Dat was de bevindingen na onderzoek van de Amerikaanse advocaten van Dos Santos:
  “Er zijn onvoldoende bewijzen voor beslaglegging”.

 5. En weer gaan zijn vriendjes op dit forum als kippen zonder kop tekeer. Dat krijg je als je nog steeds denkt dat je niet hoeft te werken voor je geld. Dan is het geld straks niets meer waard. Dit slag mensen zal Curacao niet groot maken. Waarschijnlijk heeft Wilsoe nog net iets meer hersenen dan zijn kiezers.

 6. Hmm dat verhaal van overloper tielkemeyer is ook grappig hoor bij zgn Dos Santos moet de uitspraak van de rechter meteen worden uitgevoerd maar bij Gumbs hoeft dat niet terwijl er al 3 uitspraken zijn!!!

 7. @ sentinel Soberano, Welke bedrag zet je in?

 8. @Jan C, Ja afgelopen 16 jaar hebben we te maken gehad met ministers zoals Constancia, Komproe. Godett, Cooper, Schotte en Asjes.. oh daar zitten de meeste nog steeds in de regering? Waarom steun je een regering die al 16 jaar slechte dingen doet?

  @R.Willems. Wat weet jij van bewijzen af? Werk jij voor Sulvaran? Er is een onderzoek gaande dus wacht dat onderzoek maar af. en als hij onschuldig was zou ik niet weten waarom de MvJ zich persoonlijk in deze individuele zaak bezighoud terwijl hij moet boeven vangen!

  @Zorro, Mensen die zonder eer en geweten handelen kunnen nooit een Erecode hebben.. Maar het is goed om te zien dat mensen als Felida, Koeiman, Eisden deze corrupte regering steunen!

 9. @ F. van der Laan. Nog triester dat de Staten daarna geen motie van wantrouwen tegen hem hebben ingediend.

  Er bestaat een erecode, dat er door de coalitie geen moties van wantrouwen tegen eigen ministers worden ingediend en dergelijke moties van de oppositie zullen worden getorpedeerd.

 10. Triest dat Wilsoe niet zelf beseft dat hij op had moeten stappen.

  Nog triester dat de Staten daarna geen motie van wantrouwen tegen hem hebben ingediend.

  Allertriest dat het volk met bovenstaande instemt.

 11. @ karel,what else is new ? Nou volgens mij zijn die “aantal commissariaten” legaal en het kussen van die hand riekt naar zwartgeld voor bewezen diensten. En let op het woord “riekt”, want zwartgeld zie je nooit, het is wel altijd te ruiken.

 12. Ik wil graag weten wat het volk hiertegen gaat doen. De bevolking van Curacao moet NU opstaan en zich goed laten informeren en gewoon deze regering naar huis of naar BON FUTURO sturen

 13. Word jij er ook moei van,ik wel?

 14. ach, het is toch wel grappig nonsense lezen wat al die grote geleerden, deskundigen en professors in de “weetgeenmoerkunde” van Versgeperst allemaal verkondigen, hihihi 😆
  Ik wed dat op het eind Wilsoe gelijk zal blijken te hebben. goh, allemaal dagelijks gezeik van de super intellectuele versgeperstgangers. wauw hihihi 😆

 15. Voor zover, is Dos Santos beschuldigd op vermoedens, waarvan geen harde bewijzen zijn en Wilsoe heeft meer dan gelijk op te komen tegen knevelarij . Dat juist Leeflang het heeft over machtsdronken is een teken dat zij alle voeling met de realiteit heeft verloren.”One highschool kid in every home”. Bewuste uitschakeling opdat haar soort zich zonder probleem aan de macht zou kunnen handhaven. Het is en blijft een schandaal in de Curaçaose gemeenschap en een grote mond over “machtsdronken” is niets anders dan een “sinberguensa i sin heful” dat een een varken, een aap of een skunk zal kunnen zijn!!

 16. Ik ben er achter gekomen dat ik tegen de democratie ben. Als 10 het fout hebben en 2 goed, zegt democratie dat de foute keuze gemaakt moet worden. Dus helaas.
  Waarom doen jullie als of PG heillig is? Hij is daar gezet door anderen lees Nederland zo dat Nederland hun ‘engelen’ naar Curacao kan sturen met de zekerheid dat ze nooit vast komen te zitten. Dus PG is lover van Mammon. Jullie doen alsof PAR goed was voor de eilanden. Het was 18 jaar geleden slecht en op 10-10-10 veel slechter.
  Een boom herken je aan de vruchten. Kijk hoe beter het nu gaat me overheids NV.
  Een kleine rekensom leert dan Mammon met deze regering 500K per dag verliest.

 17. @S.Pinedoe, Als Wiels echt zo achter zijn woorden had gestaan had hij allang zijn Nederlands paspoort teruggegegeven aangezien hij een grote hekel heeft aan Nederland en Nederlanders. Trouwens hoe integer kan je zien als je mensen als Monk en Asjes in je partij laat.. Mensen met een aardige geschiedenis van mislukken en corruptie.

 18. Waargaatditeilandnaartoe heeft volkomen gelijk. Wiels heeft ons even doen denken dat hij integer was toen hij zijn minister Lia Willems naar huis stuurde wegens graaien.

  Inmiddels is Wiels er echter snel achtergekomen dat oneerlijk het langst duurt en kruipt hij ook bij Schotte en dos Santos in plekken waar de zon nooit schijnt.

  En woont hij inmiddels in het door hem verfoeide Nederland en komt maandelijks even naar Curacao.

 19. Het enige positieve van de hele gang van zaken is dat dhr. Wiels volledig ontmaskerd is. Iemand die nu nog in deze man geloofd heeft nog minder hersens dan een ezel.

 20. kan niemand een klacht indienen op de handelswijze van minister Wilsoe bij de OM?

 21. Hopelijk heeft Wilsoe niet vergeten om Dos Santos in ruil voor het stopzetten van de zaak te laten verklaren, dat hij geen schadeclaim van waarschijnlijk een paar miljoen zal indienen of een toegekende claim met hem te zullen delen.

 22. Het is duidelijk dat de politici geen enkele macht dienen te hebben op instituten zoals ombudsman, VDC en het OM. Elke keer hebben we weer te maken met corrupte regeringen.

 23. Dat de huidige regering door en door corrupt is, wisten we al lang.

  Wat mij toch nog verbaast is dat ze het zo openlijk zijn. Een Schotte die zijn schoonvader met een twijfelachtigen reputatie gewoon meeneemt op staatsbezoek, een Wilsoe die zonder schaamte vraagt om opheffing van het beslag op de dos Santos gelden.

  En de reden is natuurlijk dat ze dit kunnen doen omdat de Staten vooral reizen maar niet doen waarvoor ze zijn aangenomen: de regering controleren en kritisch volgen. Maar ook het volk lijkt het allemaal weinig te interesseren en hoopt dat hun pastechi ook nog eens voorbijkomt.

 24. Compleet correct geschreven!
  De man is zo ongelofelijk corrupt en intens fout dat het toch te absurd voor woorden is dat deze chaos en incompetentie en voornamelijk ronduit criminele gang van zaken door kan gaan!

  Wilsoe heeft bewezen dat hij maar 1 plaats thuis hoort: Bon Futuro!!!

 25. Helemaal mee eens. Wat men ook niet moet vergeten is dat deze mensen zeer chantabel zijn. Er heerst hier op Curacao ook geen cultuur die corruptie afkeurt. Men is hier trots als men ergens illegaal heeft kunnen bouwen of wat overheidsgeld achterover heeft kunnen drukken.

  En Wilsoe gaat straks toch lekker met pensioen. Hij is ook geen 20 meer. Het is niet raar dat hij ervoor kiest om de hand van Dos Santos te kussen. Als dit is overgewaait zit hij en zijn familie gebakken voor de rest van zijn leven. Ik denk dat de meeste mensen hier op het eiland dit zouden doen.

  In de rest van de wereld krijgen oude politici een aantal commissariaten toegestop voor de oude dag. Hier kus je de hand van Dos Santos. What else is new?