• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex D. RosariaCURAÇAO – Voormalig staatssecretaris van Fiscale Zaken, Alex Rosaria (PAIS), volgt de ontwikkelingen rondom de euro op de voet. “De euro is in turbulentie terechtgekomen.” Volgens Rosaria is het belangrijk dat Curaçao de ontwikkelingen van de muntheid in Europa van nabij volgt.

“Vooral na de overwinning van de socialist François Hollande in Frankrijk en het verlies van Angela Merkel in één van de belangrijkste regio’s in Duitsland”, gaat Rosaria verder. “Er wordt gezegd dat de euro in de problemen is, onder meer omdat Griekenland, Italië, Spanje en Portugal geen begrotingsdiscipline hebben (ze geven meer uit dan zij hebben).”

Harmonisatie
“Een monetaire unie vereist harmonisatie van het macro-economische beleid om te kunnen functioneren. Het fundamentele probleem van landen in de Eurozone is dat de landen verschillende ontwikkelingsniveaus hebben. Bovendien vereist dit verschil dat hun economische gedrag en financiële discipline gelijk is”, aldus Rosaria.

Zwakkeren zwakker
Volgens Rosaria worden de zwakkeren in Europa steeds zwakker en de sterken steeds sterker. Duitsland is 25 procent meer competitief dan de andere landen uit de Eurozone en exporteert 200.000 miljoen dollar meer dan het importeert. Dit overschot gaat voor 40 procent ten koste van de andere leden van de Eurozone. Rosaria kaart aan dat als Duitsland zijn eigen munteenheid had, deze in de huidige situatie automatisch in waarde zou stijgen ten opzichte van anderen. Hierdoor zou de export weer afnemen en de zaak weer in balans zijn.

Groei
“Als aan de andere kant de zwakkere landen hun eigen munteenheid zouden hebben, zou de waarde hiervan dalen en als gevolg daarvan de export toenemen. Dus doordat zowel de zwakkere als de sterkere economieën verbonden zijn aan dezelfde munt, gaan de sterkere economieën vooruit en de zwakkeren achteruit. Volgens de voormalig staatsecretaris is dit de reden dat veel landen niet (meer) bereid zijn om bezuinigingsmaatregelen te accepteren. “Wat zij willen is hun economie laten groeien. Dat betekent meer uitgeven en het gewicht van belastingen verminderen.”

8 reacties op “‘Curaçao moet ontwikkeling euro monitoren’”

 1. Door te monitoren kunnen we toch niets aan de situatie veranderen. Met de dalende koers van de euro, waarvan het einde nog niet in zicht is, zal het toerisme ongetwijfeld averij oplopen. Of we de kosten van levensonderhoud door een lagere inkoop in Nederland zullen zien dalen, valt ernstig te betwijfelen. Doorgaans zien we wel meteen de prijzen in de supermarkt stijgen, als de euro stijgt.

 2. Argh, het is natuurlijk Rosaria niet Rosario… mijn verontschuldigingen..

 3. @WaarGaatDitEilandNaarToe

  Misschien heb ik het verkeerd, maar volgens mij is PAIS idd voor onafhankelijk wanneer wij er klaar voor zijn. Het doel is een sterk land te ontwikkellen dat zijn eigen broek kan ophouden en ik denk dat dat *streven* ondersteuning verdient. Wanneer we in een utopisch Curacao leven waarin er weinig armoede is, waar we integere bestuurders gewend zijn, we op goede wegen rijden, onze kinderen super onderwijs en dat allemaal zelf kunnen betalen kunnen we het onafhankelijkheids vraagstuk weer bespreken.

  Het is een groot verschil om te zeggen “We willen onafhankelijkheid en snel!” en “We streven naar onafhankelijkheid”.

  Anyway ik deel de mening dat de heer Rosario een sterkere lijst moet ontwikkelen. Ik zou liever een iets hoger opleidings niveau zien met alle respect voor zijn kandidaten.
  Maar goed, aan een stel intellectuelen dat totaal geen band heeft met het volk heb je ook niets, doe dan maar integere mensen..

 4. vaak zijn de nr 2 tm 8 uitgerangeerde politici die al bij andere partijen faliekant mislukte. Politiek heeft vers bloed nodig en geen figuren zoals Asjes, Constancia en Schotte die steeds van partij veranderen.

 5. Rosario is voorstander van een onafhankelijk Curacao. Ik blijf nog even een zwevende kiezer. Misschien moet de PAR maar eens verjongen en alle rotte appels eruit gooien.

 6. Het is belangrijk WIE de plaats van nummer 2 t/m 15 innemen. Als het ook incompetente wanna-be’s zijn dan hebben dezelfde situatie als de partij MAN…een sterke leider (Don Martina) en enkele zwakke geesten.

  Aan Alex het advies: profileer je kandidaten nr. 2,3,4,5,6,7,8,9,10.

  PLB

 7. @S. Pinedoe aka…

  “Helaas blinkt de heer Rosario niet uit door zijn econimische theorieen.”

  Leg uit.. ?

 8. Alex Rosario zou de nieuwe hoop bij de volgende verkiezingen moeten zijn, met zijn partij een combinatie vormend van de integriteit van de PAR met een nieuw elan.

  Helaas blinkt de heer Rosario niet uit door zijn econimische theorieen.

  Aan zijn integriteit twijfel ik niet, dus mijn stemt heeft hij. Een kinderhand is immers snel gevuld, als je het nu moet doen met de fraudeurs Schotte, Jamaloodin en Constantia.