• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Uitzendkrachten van UTS en TDS die een vast contract wilden afdwingen via een kort geding, komen bedrogen uit. De rechter oordeelde dat zij hier geen recht op hebben. Ook de wens van premier Gerrit Schotte om uitzendkrachten die jaren werkzaam zijn bij een bedrijf in dienst te nemen, mocht niet baten.

De uitzendkrachten van beide overheids nv’s spande een kort geding aan, omdat zij al jaren in dienst zijn van de bedrijven zonder zicht op een vaste aanstelling. Ook de Staten stelden dat UTS uitzendkrachten die een lange tijd werken bij het bedrijf, in dienst moet nemen. Schotte stelde in oktober vorig jaar dat de regering druk uitoefent op de directies van de bedrijven om de wetten na te leven. “Als dit niet gebeurt, dan zal de regering ingrijpen.”

Projecten
De rechter geeft geen gehoor aan het verzoek, mede omdat de uitzendkrachten volgens de directeur van de bedrijven, nooit zijn aangenomen met het idee dat zij in vaste dienst zouden treden. Zij zouden zijn aangenomen voor projecten die enkele jaren lopen. Het feit dat zij al jaren werkzaam zijn bij het bedrijf, is volgens het vonnis geen wettelijke reden om een vast contract te krijgen.

Wens van premier
De rechter geeft ook aan dat het verzoek van de premier geen verandering brengt in de zaak. “De afwijzende beslissing wordt niet anders op grond van de uitdrukkelijke wens van de minister-president en het parlement dat eisers door UTS/TDS in vaste dienst worden genomen. Zo lang die wens niet in een wettelijk daarop gerichte bepaling zijn uitdrukking heeft gevonden, zijn UTS/TDS niet verplicht hieraan te voldoen.”

Doorbetaling stakingsdagen
Ook de eis om doorbetaling tijdens de stakingsdagen van de uitzendkrachten wordt niet ingewilligd. Volgens de rechter is het niet duidelijk tegen welke gedaagde de vordering is gericht en wie van de eisers de vordering aangaat. En ook al zou dit zo zijn, kan er volgens de rechter niet van tevoren vanuit worden gegaan dat de werkweigering terecht is of dat er loon betaald wordt.

Proceskosten
Behalve het verliezen van het kort geding, draaien de arbeidskrachten ook op voor alle kosten van het proces. Het kort geding was aangespannen door 27 arbeidskrachten.

[scribd id=93653024 key=key-2k0wwdy26gwky6ggrgdc mode=list]

7 reacties op “Uitzendkrachten verliezen kort geding”

 1. jammer dat deze wernemers niet door hebben dat ze door lieden als Cova c.s. misbruikt en voorgelogen worden. Cova is erop uit om via hen weer politiek te kunnen meetellen nadat hij uitgerangeerd is en afgestraft is door zowel de kiezers als zijn eigen Sitek. Als je in dienst bent van een uitzendbureau is dat je werkgever en niet het bedrijf alwaar je naartoe bent gestuurd. Een logisch vonnis dus.

 2. Kom op Schotte… het is je niet gelukt, maar betaal dan op zn minst de proceskosten….

 3. Terwijl Hakim de arbeidsvoorwaarden voorhet Dok regelt, Wilsoe het OM wil ontslaan, Schotte de centrale bank en de VDC ontmantelt, zijn deze mensen in de val gelopen van de loze beloften van deze coalitie. Dat het dan om overheidsbedrijven gaat is extra wrang.. Hopelijk worden het volk nu wakker.. We doen alles voor het volk, maar de volgorde is, eerst de regering, dan dos Santos en andere sponsors, dan een HEEELE tijd niets en dan…..nou ja, dan is het geld op.. jammer voor het volk.

 4. En nu nog Aqualectra. Daar zijn de uitzendkrachten onder druk van de RvC in dienst genomen. En die situatie (het niet in dienst nemen) is mede gebruikt om Casperson te ontslaan. Dus een punt is van de tafel voor wat betreft gevoerde wanbeleid door Casperson. Ben benieuwd wat betreft de overige punten.

 5. Heeft de rechter ook de definitie van het begrip”Project” ook in acht genomen?:

  A project in business and science is typically defined as a collaborative enterprise, frequently involving research or design, that is carefully planned to achieve a particular aim.[1] Projects can be further defined as temporary rather than permanent social systems that are constituted by teams within or across organizations to accomplish particular tasks under time constraints.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Project

  Als een project jaren duurt en niet gedefineerd is met een einddatum of periode waarin het project moet worden voltooid, zou je in principe iedere functie kunnen bewoorden als ‘project’.
  En inderdaad, doordat ze daar al jaren werken, betekent het niet automatisch dat ze in aamerking komen voor een vast contract, maar UTS, houd die mensen niet aan het (telefoon)lijntje en gedraag je als een goed werkgever.

 6. Goed zo en jammer. Goed zo om dat nu de goedkope politiek van deze regering en het gemarchandeer van Cova is ontmaskerd. Jammer omdat deze mensen er in zijn gestonken.

 7. Het zijn niet voor niks uitzendkrachten, indien je lang werkzaam bent voor een bedrijf dan zal de uitzendbureau de medewerkers in vaste dienst moeten aannemen.

  Schotte heeft helaas de wetgeving weer verkeerd gelezen of denkt hij alles pratend te kunnen veranderen? Goed bedoeld van Schotte maar als je iets beloofd moet je het ook kunnen nakomen. Niet de rechter straks de schuld geven omdat hij de wet naleefd.

  Uitzendkrachten geloven in Schotte? Hopelijk nu niet meer!