• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Werknemers van de Curaçaose Dòk Maatschappij (CDM) zijn vrijdag bijeengekomen voor een evaluatie van het eerste kwartaal. Minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) vertelde tijdens zijn toespraak waarom hij vorig jaar niet is verder gegaan met de deal met Damen Shipyards Group.

“Privatisereing van het bedrijf zou negatieve effecten hebben voor jullie positie in jullie bedrijf. Jullie zijn toegewijd aan het bedrijf en ik zou niet toestaan dat jullie bedrijf zo goedkoop verkocht zou worden”, legde Hakim uit aan de werknemers.

Turn Around Team
Hakim heeft in oktober een Turn Around Team aangewezen. Dit team kwam met een implementatieplan voor een Dòk met een effectief en voordeling mechanisme. Samen met Errol Martina, directeur Dòk, lichtte de minister de voortgang toe die het bedrijf heeft gerealiseerd in het eerste kwartaal. “Wij hebben voor de komende drie jaar een stijging van lonen, secundaire arbeidsvoorwaarden en incentieven, goedgekeurd van ongeveer 25 procent”, gaf Hakim aan.

Lokaal personeel
De minister vervolgde zijn speech door te zeggen dat er in 2012 een stijging van 10 procent zal zijn. “Ook wordt er tenminste 10 procent lokaal personeel anagenomen per jaar.” Daarnaast zal het onderscheid tussen personeel in dienst van Dòk en contractanten worden afgeschaft.

Besparing
In dit trimester heeft Hakim het terugdringen van het huren van terreinen en faciliteiten met vijf miljoen gulden voor de eerste drie jaar goedgekeurd. Wat er wordt bespaard zal worden geïnvesteerd in materieel en gereedschappen. “Wij zullen ongeveer 200 nieuwe mensen per jaar opleiden om te verzekeren dat wij voldoende gekwalificeerd personeel hebben om in ons modern en uitgebreid Dòk te werken”, zei de minister tegen de werknemers. Op hun beurt bedankten de werknemers van Dòk Hakim met een teken van waardering in de vorm van een plakkaat.

24 reacties op “‘Dòk op het goede spoor’”

 1. “reaguurders”

 2. @alle reguurders

  Ik ben niet een verdediger van het woord van mensen die hier reageren, meestal op elkaar en nog van Joane, maar jullie lezen gewoon niet goed.
  Bij mijn redenering gaat Joane in op een eerdere post van Kasuari, waar hij als volgt stelt;

  “zo simpel dit… en waar is het op gebaseerd? Dat men dit gewoon aanneemt en het heilig gelooft. Ik begin steeds meer begrip te krijgen voor eerdere opmerkingen dat stemmen IQ gebonden moet zijn….”

  Lees toch allemaal een keer goed waar het over gaat. Zo moeilijk is het toch allemaal niet.
  Als we op posts al niet meer goed kunnen reageren hoe moet het dan verder met ons.
  We willen toch met zijn allen af van die boeven hier. Zorg toch een keer dat ze er niet in slagen de bevolking tegen elkaar op te zetten, en laten we vooral ook naar ons zelf kijken. Constant de eigen spiegen voor houden, ie de lachspiegel.

  Pasa un felis dia dushi hende.

 3. 35 miljoen NAF schuld, klinkt niet echt ‘als op het goede spoor zijn’.

 4. EN WEER LEUGENS VAN REGERING SCHOTTE!!

  CDM HEEFT GEWOON MILJOENENSCHULDEN!!

 5. @Philippe,

  Elite: een kleine groep voorname mensen…

  Ik denk dat je schotte & co kan zien als een kleine groep voorname mensen… maar dan zonder een hoog IQ.

  Naast dat kan een manager waar jij voor gewerkt hebt en die wel een hoog IQ heeft, zich profileren buiten een kleine groep voorname mensen (de elite). IQ en Elite hebben niks met elkaar te maken…. domme erfgenamen die veel geld hebben gekregen kunnen (en zullen) zich bij de elite bevinden, maar een hoog IQ is dan nog steeds ver te vinden.

 6. @joane, Wat wel jammer is.. Je hebt het recht om te stemmen en je hebt hier voor gevochten.. maar waarom denken jullie niet ff na voordat je gaat stemmen? Lees de partijprogrammas door, ga na wie er achter de partijen zijn en wie de personen zijn (veel personen hebben al een track record opgebouwd) en dan ga je een stem uitbrengen.

  Helaas zijn er veel mensen die een stem uitbrengen omdat partij X een feestje organiseerd met Cache of is er een partij die zegt tegen de corruptie te zijn maar ze hebben verschillende corrupte mensen in hun partij..

 7. @Joana jouw IQ is ook beneden het alom ge-accepteerde peil als je het verschil tussen basis rechten en verworven rechten niet kan onderscheiden.

 8. Het af laten ketsen van de Damen deal, is het slechtse wat de CDM heeft kunnen overkomen.
  Damen Shipyards is een ijzersterke organisatie, die zich wereldwijd bewezen heeft om specialisten te zijn in excact hetgene wat men hier wil: een turnaround.
  Ieder ander eiland zou zo’n kans niet laten schieten.
  Ik geloof dat, als Damen uit ieder ander land dan Nederland was gekomen, men direct zaken had gedaan. Hier krijgt men nog spijt van.

 9. Het personeel staat wel heel erg snel klaar met een plakkaat voor/wegens nog te bewijzen diensten.

 10. Ga maar Rio, Saint Tropez en de heeren.. Daar zij je MFK leden rondlopen als elite.. veel geld uitgeven aan dure drankjes.. Vrijwel al deze lieden hebben weinig IQ en strafbladen toch zijn zij elite nu..

 11. Over IQ en elite..Daar is vaak een verband. Dat heeft te maken met het feit dat mensen met een hoger IQ beter in staat zijn om de samenhang van zaken snel te doorzien. Heb zelf in grote organisaties gewerkt onder manager met hoog IQ. Dan snap je inderdaad dar de kwaliteit van de leider van vitaal belang is. Dat vormt de elite… Ik heb ook gewerkt onder domme managers en die organisatie is niet meer… Iedereen heeft stemrecht, maar niet iedereen is-zeker qua IQ- niet gelijk. In politiekd partijen die wat langer meegaan, wordt wel een selectie -op natuurlijke wijze- gedaan. Partijen zoals op Curacao, die plots opduiken (in NL bijv. PVV, LPF), kunnen dus geleid worden door domme types die bepaald niet tot onze elite gerekend kunnen worden..

 12. Hakim speelt Sinterklaas bij DOK en hij doet dat met “algemeen geld” 5 miljoen gulden die “het land” DOK minder in rekening brengt. En deze hele farce wordt opgevoert omdat hij (Hakim) de mogelijkheid verkwanseld heeft om via een sterke partner het DOK weer rendabel te krijgen. Deze “sterke partner” had echter één voorwaarde en dat was dat zij het bedrijf zouden runnen zonder ja en amen tegen de regering te hoeven zeggen bij iedere scheet die er gelaten werd. En wie geeft ze ongelijk. De regering op haar beurt zag dat een x aantal pastechi plaatsen voor hun compinchies door hun neus geboord werden en ja dat kan echt niet hoor.
  En wie is de verrader en wie is de uiteindelijke verliezer? Juist ja, de yui korsou is de verliezer en die mag nu zelf invullen wie de verrader is.

 13. En Joane dat jij IQ linkt met de Elite slaat ook helemaal nergens op….

 14. @Joane,

  Ik begin begrip te krijgen voor eerdere opmerkingen…. hetgeen wilt niet zeggen dat ik er volledig achtersta… Als een Schotte een weegschaal geeft aan de lokale vissers, begrijp ik het volkomen, maar datgene wilt niet zeggen dat ik er achtersta (ivm zijn intentie).. etc etc..

  Misschien ben jij wel een van die personen waardoor ik meer begrip ben gaan krijgen voor die eerdere opmerkingen…. je begrijpt het volgens mij ook niet echt helemaal….

  Als jij zoveel van dit eiland houdt, dan zie ik graag dat o.a. jij meer initiatief toont om deze regering en al haar loze beloftes omver te schoppen. Of geloof jij die 10% groei ook als het slechts uit zijn mond komt zonder enige onderbouwing?

  YDK kunnen elkaar wel afmaken, om een pakje sigaretten elkaar beroven vaak met een vuurwapen, maar ze hebben de ballen niet om de huidige regering aan te pakken. Joane heb jij ooit gehoord van zelfreflectie? Je kan wel elke keer denken dat jij niet zo bent, maar dat wilt niet zeggen dat er dergelijke dingen niet gebeuren. Praat bijvoorbeeld eens in de we vorm en blijf dat ook doen.

  Kijk ook eens naar hoeveelheid woningen die aangesloten zijn bij een alarmcentrale…. blijkbaar zijn die maandelijkse extra kosten nog altijd de moeite waard voor een betere leefkwaliteit (dan maar wat toetjes minder na de maaltijd)… is toch te gek voor woorden of niet?

 15. Rookgordijnen, alleen maar rookgordijnen om je simpele kiezers voor de gek te houden. Vroeger deden ze dat met spiegeltjes een kraaltjes. Helaas Hakim, in de huidige wereld werken protectionisme en retoriek niet, zeker niet in de dok-sector. Daarvoor moet je minstens twee eeuwen terug naar de VOC tijd, maar daar moeten jou criminele vriendjes ook al niets van hebben.

 16. Een Minister (die zijn belastingen niet betaald heeft en nu een onbekende `regeling` heeft) moet niet op de stoel van de directie gaan zitten. Mr Frielink heeft er lezingen over gehouden. Hier spreekt de minister en niet de directie en niet de RvC. Moet de RvC van Dok straks toezicht houden op deze minister?

  Good Governance…

  Een overheidsvennootschap maakt geen deel (meer) uit van de publieke sector maar dient, afgezien van kwesties rond bijvoorbeeld concessies en vergunningen, gevrijwaard te zijn – en onafhankelijk te kunnen opereren – van directe of indirecte politiek bepaalde overheidsbeïnvloeding,……

  De OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) heeft in 2005 de ‘Guidelines on Corporate Governance of State owned Enterprises’ uitgevaardigd. Daarin is het volgende vastgelegd:

  “The State should act as an informed and active owner and establish a clear and consistent ownership policy, ensuring that the governance of the state owned enterprises is carried out in a transparent and accountable manner, with the necessary degree of professionalism and effectiveness”.

 17. @joane, maar je stem verkopen voor geld is strafbaar!

  @kasuari, zou het dok ook niet aan de 80-20 regeling moeten voldoen..

  @Rignald, nog mooier Singapore Airlines (toch wel een redelijke maatschappij) wilde met ALM samenwerken wel als voorwaarde geen politieke inmenging.. Tja dat vond de regering niets want dan konden ze er niet vriendjes plaatsen en gratis vliegen.. resultaat is bekend.

 18. Dus Kasuari, als ik het goed begrijp: Het recht om te stemmen zou je het liefst geven aan de elite, de mensen die een hoog IQ hebben of anders bij de universiteit gezeten hebben? De anderen weten dus niet wat goed voor hen is en moeten het aan jou overlaten?

  Nou, gelukkig heeft de generatie voor mij (mannen en vrouwen, gekleurd en niet gekleurd, Curacao/NL/USA etc) samen gestreden voor gelijke rechten. Iedereen mag en kan stemmen en daar ben ik dankbaar voor. Mensen uitsluiten van hun basisrechten…..Kasuari, ga bij jezelf na wat er mis met je is en doe daar wat aan.

 19. “Lokaal personeel
  De minister vervolgde zijn speech door te zeggen dat er in 2012 een stijging van 10 procent zal zijn. “Ook wordt er tenminste 10 procent lokaal personeel anagenomen per jaar.” Daarnaast zal het onderscheid tussen personeel in dienst van Dòk en contractanten worden afgeschaft.”

  Zo simpel dit… en waar is het op gebaseerd? Dat men dit gewoon aanneemt en het heilig gelooft. Ik begin steeds meer begrip te krijgen voor eerdere opmerkingen dat stemmen IQ gebonden moet zijn….

 20. Hij investeert onze belastingcenten links en rechts, maar ik hoor hem niet over de noodzaak van deze investeringen, komt er zo veel werk naar ons toe dat wij al die extra werknemers nodig hebben ?

 21. Curacao heeft een goed verleden met overheids nv’s. Allemaal hebben ze miljoenen verliezen en vrijwel allemaal de grootste kneuzen in de RVC. Denk maar ALM en DCA. Groot succes!

 22. Goedkope retoriek. Wie ooit gewerkt heeft bij een bedrijf dat DUUR is verkocht, weet dat de nieuwe eigenaars de zaak wel moeten gaan uitpersen om nog een beetje rendement tekrijgen! Pas als Hakim het Dok duur gaat verkopen, moeten de werknemers daar oppassen. Een investeerder die een redelijk prijs betaald kan er nog een toekomst in zien… Hakim, mensen bij het Dok zijn niet dom! Hoe kun je het volk zo belazeren?

 23. Beetje populistisch om te zeggen dat “Privatisering van het bedrijf zou negatieve effecten hebben voor jullie positie in jullie bedrijf.` Goedkope retoriek.

  De volgende tekst is zo mogelijk nog onlogischer. Wie ooit in een bedrijf heeft gewerkt dar DUUR is overgenomen, weet dat daarna de nieuwe bazen -om nog een beetje rendement te maken, de zaak moeten uitpersen.

  Dus:` Jullie zijn toegewijd aan het bedrijf en ik zou niet toestaan dat jullie bedrijf zo goedkoop verkocht zou worden”, legde Hakim uit aan de werknemers…. is bull shit.

  Het is juist beter voor de werknemers om te werken in een bedrijf waar de koper nog toekomst mee kan maken….dus een redelijke prijs bieden wil…

  Zouden de mensen van het Dok nu echt zo dom zijn dat ze hem geloven?
  Als ik daar werkte zou ik me beledigd voelen..

 24. De regering is weer wat van plan.

  Idd een multinational zou niet accepteren dat corrupte ministers het DOK gebruiken voor prive doeleinden.