• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Misdaadverslaggever John van den Heuvel steekt zijn mening over Curaçao niet onder stoelen of banken in zijn laatste column in De Telegraaf. Van den Heuvel zegt dat de huidige regering van Curaçao ‘hard op weg is de boeken in te gaan als het meest corrupte regime van onze overzeese gebiedsdelen’.

De aanleiding om zijn column te wijden aan Curaçao is de brief van Justitieminister Elmer Wilsoe aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, met het verzoek om de beslaglegging op tegoeden van loterijbaas Robbie dos Santos op te heffen.

Daden
“De pogingen van Wilsoe om een dubieus vriendje een dienst te bewijzen zijn het zoveelste bewijs dat politieke integriteit op Curaçao ver is te zoeken”, schrijft Van den Heuvel. “Toch zou je dat nog kunnen afdoen als een probleem van het eiland zelf. Maar dat een minister binnen het koninkrijk achter de rug om van opsporingsdiensten in Amerika een groot onderzoek probeert te frustreren is natuurlijk onbestaanbaar. Gisteren werd de affaire besproken in de rijksministerraad, maar moeten hier nog wel woorden aan worden gewijd? Het is tijd voor daden.”

36 reacties op “John van den Heuvel noemt Curaçao ‘corrupt’”

 1. @Rignald, dat wel, helaas kiest men hiervoor

 2. @Mr. X, Prima dat we het over andere landen gaan hebben.. bv in Amerika en Nederland zou de regering al zeker 50 keer zijn opgestapt na alle mislukkelingen en leugens van ministers. en dat is wel weer het grote verschil!

 3. “Maar dat een minister binnen het koninkrijk achter de rug om van opsporingsdiensten in Amerika een groot onderzoek probeert te frustreren is natuurlijk onbestaanbaar.”

  Is niet bepaald netjes, nee;-), maar goed de corruptie is eventueel meer zichtbaar net als menig land in Caribisch gebied, dan wel Zuid Amerika. Maar ik denk niet dat Nederland of Amerika of welk land dan ook corrupt vrij is

  By the way die discussie over Surinamers / Curacaoenaars/Shellis een hele andere issue…maar on topic als we echt over corruptie willen praten, kan Curacao misschien in de leer gaan bij Suriname op dit moment

 4. @Fabiola, Maaskant enz. Ik denk niet dat de discussie Surinamers/Curacaoenaars ook maar een beetje bijdraagt aan het feit dat de huidige regering in rap tempo bezig is ons eiland kapot te maken. Heb zelfs uit MFK wandelgangen begrepen dat de wettige eigenaar van de bevroren $30 miljoen heeft aangegeven slechts $25 miljoen nodig te hebben. De resterende $5 miljoen is voor degene die het lukt de beslagen op te heffen. Wellicht verklaart dat het enthousiasme van de heren Wiels en Wilsoe voor deze zaak. Ik vind dit een interessantere discussie de Shell geschiedenis.

 5. @Fabiola, Sorry maar ik kan de link niet echt liggen tot werknemers van de Shell in het verleden en deze ZEER CORRUPTE regering..

 6. @fabiola. Zo gedetailleerd kende ik het inderdaad niet. Bedankt voor de aanvulling.

 7. @mr. Maaskant, zo te zien kent u die geschiedenis niet. Het waren niet alleen Surinamers die bij de Shell werkten, het was ook niet de grootste groep. Surinamers kwamen pas als 3e of 4e groep aan. Vóór de Surinamers naar Curacao afreisden werkten al Antillianen(Curacaoenaars, Arubianos, Bonerianos), Venezolanen, Colombianen en verder arbeiders uit zeker 7 engelsprekende West indische eilandjes bij de Shell. En natuurlijk de Portugezen van Madeira. Niet allemaal zijn op Curacao blijven wonen. Van elke groep bleven er een aantal op Cu wonen. Degenen die bleven werden voor het grootste gedeelte echte YDK. Hun kroost zeker.
  Maar de Surinamers waren een uitzondering omdat ze als enige groep het nederlands beheersten. ook wel de YDK hoor, maar in veel mindere mate. En vanwege de taal, de nlndse taal die de Surinaamse groep bij de Shell sprak, konden ze ook makkelijker een wit voetje bij de hoge Nederlandse employé’s halen. Wat ze dan ook na granel deden, Vooral het vigileren en het verklikken van specifiek Curacaouse arbeiders hoorde tot hun extra bezigheden. Niet elke Surinaamse werknemer gedroeg zich als beschreven. Het bespioneren van Curacaoenaars, ook wel andere arbeiders zoals de latinos, werd ook wel aangemoedigd door die hoge Shell employés. Zij hadden namelijk niet zoveel grip op die YDK, dat vonden ze natuurlijk maar niks. De oplossing, het verdeel en heersspel tussen al die rijksgenoten. Gevolg, fricties en irritaties, niet echt ernstig, maar toch.

  Het ergste was dat ondanks de graagwillende Surinaamse loyaliyeit aan de Shell employés, zij evengoed net zo als de YDK behandeld werden. Ook de Surinamer mocht niet in bv. Emmastad wonen, tenzij het misschien een blanke Surinamer was, maar heel misschien. Surinamers konden ook niet in dezelfde Protestantse kerken waar de Nederlanders de mis bijwoonden terecht. Pas later werd het in mondjesmaat toegstaan. Daarom hadden de Surinamers een paar eigen kerken. In die Su kerken waren YDK overigens welkom. Ja, beiden zijn het gekleurde volken.

  De eerste groep Curacaoenaars die de Surinaamse groep verweet çhupado’s en slijmballen van de hogere Nederlandse Shell employes te zijn, waren de blanke en lichtkleurige Curacaoenaars. In die nog koloniale tijd bemanden zij immers de beste baantjes op Cu, zowel in de ambtenarij als bij de Shell. Ze ergerden zich aan de verwaandheid die de Surinamers aan de dag legden omdat ze nederlands spraken, aldus als vanzelfsprekend dachten beter dan hun te zijn. Vooral toen verscheidenen van hen plaats moesten maken voor Surinamers. Ja, de irritatie aan de Surinamers begon bij het middenkader van de blanke/lichtkleurige Curacaoenaars. Vanzelf sloeg het ook over op de dagloners, de quinzena arbeiders.
  Niet iedereen kent deze geschiedenis. Ik vind het niet onlogisch dat de Curacaoenaars van toendertijd zich ergerden aan de Surinamers. De taal van de kolonisator zegt helemaal niets over de intelligentie-graad die je bezit. Maar dat wisten de Surinamers van toen nog niet. Dat gebeurd n.l. met een gekoloniseerde mind.
  Dit was in het kort een stukje geschiedenis van Curacao/Shell.

 8. @fabiola. Denk zelf ook wel dat het in de praktijk meevalt, en als men binnen de eigen groep wil discrimineren..laat ze hun gang maar gaan toch? Wel kan ik me goed inleven in de `tussenrol` van buitenlanders die je beschrijft. Bij de Shell waren dat inderdaad Surinamers, maar vandaag de dag zien grotere lokale ondernemers in het hogere kader bij grotere bedrijven ook graag buitenlanders. Heb dat zelf aan den lijve ondervonden. De lokale top blijft zo uit de conflictzone. Laten we die top maar even top dog YDK noemen en de werknemers maar even underdog YDK. Daartussen stelt de topdog dus een buitenlander aan die van topdog de opdracht’krijgt de zaak flink op te schudden. Niet gehinderd door lokale kennis gaat de buitenlander aan de slag. Hij heeft een contract voor 3 jaar en is enthousiast..
  Dat geeft natuurlijk gedoe met de underdogs, die gaan klagen bij de topdog. Samen vinden ze de buitenlander weinig begripvol en topdog beloofd in te grijpen. Dat doet hij niet en buitenlander gaat onverdroten verder. Na 3 jaar is de buitenlander `opgebrand` en zoekt de topdog weer een nieuwe buitenlander om het kunstje weer te herhalen. Zo blijft de top uit de wind en uit de zon…Kijk maar eens om je heen bij de grotere bedrijven, waarvan de voormannen zeker NOOIT in de politiek willen gaan…

 9. Tja als het nieuws van vandaag hoort dat de MvJ de zaak wil stopzetten het OM buitenspel wil zetten en minister van Financien verdachte is in het proces heeft van der Heuvel gewoon gelijk.

 10. @Fabiola, Surinamers op Curacao hebben een nieuwe hobby; dagelijks klaagbrieven over Curaçaoënaars naar de kranten sturen. Wat let ze om terug te keren naar hun Ruziname, of Brusi/bouta land?

  Elk land ter wereld kan onafhankelijk worden maarrrrr, deze landen zullen door hun oude kolonisators en hun vrienden eeuwig geboycot worden om nooit welvarend te mogen worden. Voorbeelden, Cuba, Haiti etc.

  De grote fout die ex-kolonisators maken is te denken dat mensen uit de voormalige koloniën nog steeds ” ongeschoold ” zijn!. Denken dat zij de Europeanen, de enige zijn die kunnen denken en handel drijven…
  Hierdoor zullen Europese landen worden uitgesloten, Ex-kolonien zoeken daarom samenwerking met Aziatische landen zolang Europeanen blijven geloven dat ze superieur zijn in de wereld, NOT.

 11. hmmm meldingen maken bij de telegraaf, dat was die krant die verboden was na de tweede wereld oorlog omdat ze zo hun best deden voor de Duitsers.

  even kijken hoeveel niet op het eiland geboren leraren zijn dit school jaar ontslagen en dan vooral Surinamers.
  Hoeveel spook banen zijn er en hoeveel banen zijn dubbel bezet door familieleden.
  Hoeveel gronden zijn er versneld uitgegeven aan vrienden en hoeveel mensen met geen connecties wachten al jaren.

  zo kunnen we nog wel even doorgaan

 12. Hoe men in Nederland met corruptie omgaat, gaat ons niets aan, omdat het voor ons geen sociale en economische gevolgen heeft.
  Als na verkiezingen blijkt dat de gekozen meerderheid een wolk van corruptie, nepotisme,en crimineel verleden om zich heen schijnt te hebben, kan dat een vergissing van de bevolking zijn geweest.
  Als na anderhalf jaar regeren de schijn in zekerheid is veranderd en de ploeg blijft het land regeren is dat het bewijs dat de bevolking de regering heeft die zij wilde hebben.
  Verandering komt niet van buiten, dat zullen we zelf moeten doen!

 13. Deze regering is ,volgens John op weg naar…………..aan het eind van de weg staat Nederland op ons te wachten. deze zijn mijlen verder dus in de volgende 100 jaren halen wij Nederland niet in.

 14. @Beste mr. Maaskant, er zit een historie achter die volgens u ‘Surinamerhaat’. Dat ga ik hier niet herhalen, verscheidene mensen hebben van de week het verhaal vertelt. Het valt wel mee op Curacao. Dat kan men niet zeggen van de Surinamers onderling, die discrimineren elkaar sinds jaar en dag bij het leven. U hoeft niet eens speciaal naar een Su forum om te lezen hoe de verschillende rassen in/van Su elkaar bejegenen, zwaar discriminerend naar elkaar toe. Ook in Nederland. Iedereen leest het, iedereen weet het. Zelfs de zwarten in Su discrimineren elkander. Maar ook het racisme tussen de Surinamers onderling heeft een historie.
  Dat wil niet zeggen dat u niet verder dan uw neus lang is moet kijken. De laatste tijd zijn er mensen die vinden dat bepaalde Surinamers op Cur. oude wonden open rijten. Ik begrijp ze wel. Dat heeft met de historie te maken toen er Su gastarbeiders naar Cu gehaald werden om bij de Shell in dienst te gaan. De turbulente perode die wij nu op Curacao meemaken doet alle oude spoken herleven. Het onderlinge Surinaams racisme daarentegen stamt uit de koloniale tijd, NL heeft 4 grote groepen rassen bij elkaar gezet en het botert tussen hun nog steeds niet. In Curacaou heeft het meer te maken met de taal waarmee de Surinamers naar Cu kwamen om zich eigenlijk ten onrechte superieur te voelen aan de Curacaoenaars. Best wel begrijpelijk. Die psycholoog zou beter een onderzoek onder de Surinamers moeten doen.

 15. @karoes, Als er ooit nog een socioloog een studie wil maken over media als deze, dan kan hij/zij er veel van leren. Iemand heeft ooit bedacht dat ik Surinamer moest zijn (vraag mij niet waarom en op basis waarvan) en nu ben ik neef van Brunswijk. Vervolgens is dat reden genoeg om af te geven op Suriname en Surinamers op Curacao. Heb daar wel een binnenpretje over. Voor socioloog kan interessant zijn om uit te vinden waar dat vandaan komt en waarom de reageerders niet op de inhoud ingaan. Als de surinameers-haters willen meewerken aan zo`n onderzoek, dan doe ik het ook. Het blijft beter elkaar met argumenten te overtuigen dan met racisme lijkt me. (in alle landen, of het nu Curacao, Nederland, Suriname of Zimbabwe is..).

 16. Kijk mensen corruptie heb je overal op de wereld zelfs in het koninklijkhuis. In nedrland beland allerlei corruptiezaken in de dofpot. Vroeger was het zo op Curacao dat deze mensen direct in de Bon Futuro eindigde. Laten wij niet de zaak Nelson Monte en anderen vergeten. In Nederland had je het ook met bouwfroude en HSL trein lijn. Geen enkele van die mensen zijn in de gevangenis beland alles werd regelrecht naar de Onderzoekcommissie gestuurd en per slot in de doofpot beland. Waarom denken jullie dat Nederland geen actie onderneemt tegen een minister van Justitie die fouten achter elkaar begaat. Het komt doordat Nederland niet het goede voorbeeld is voor deze landen. Nederland heeft zijn voorbeeld funktie overal op de wereld verloren c.q. verspeeld. Anders had Nederland allang ingegrepen op Curacao. Het volk heeft diverse malen gevraagd om Nederlandse ingrijpen Donner was een kontedraaier en heeft niks gedaan. Ik ben benieuwd wat Mevr. Spies zal doen met haar Konduzz partners. Persoonlijk vind ik dat John van der Huevel niks verkeerd heeft geschreven in zijn laatste column, hij heeft de waarheid geschreven. Hij moet zijn mening gewoon niet onder stoelen en banken schuiven want zo help je Curacao niks mee. Het hele Curacaosevolk is moe van corrupte politici die misbruik maken van de situatie. Het volk kent ze allemaal. Het is niet voor niks dat er protestgroepen zijn op dit moment op Curacao de regering liever vandaag zien vertrekken dan morgen. Maar Nederland wil zijn vingers niet branden en blijft met de handen op elkaar zitten kijken wat er gebeurt. International vraag men zich af waar Nederland mee bezig is en niet te vergeten dichter bij huis Uncle Sam is watching you. In het verleden heeft ditzelfde man de deuren geopend voor illegalen op Curacao toen stroomde Curacao vol. Persoonlijk vind ik dat Minister Wilsoe nu te ver is gegaan. Hij moet de eer aan zichzelf houden en aftreden want dit is echt een zooitje. Niemand durft de stekker eruit te trekken. De populist Wilders heeft het zelf gedaan, waar blijft de populist Wiels, dat getuigd van een man zonder karakter een watje. Nederland moet nu wel ingrijpen en dit niet te ver laten sidderen. John mijn advies, blijf de over de waarheid schrijven want iedereen op Curacao is bang geworden om te reageren en bang voor represailles behalve de actiegroep Frente National.

 17. @steffie, Natuurlijk zijn de reacties anders hier en daar. Curacao is ons eiland en wij wonen hier en ik hoop ook mijn kinderen en kleinkinderen. Net zoals wij hier al honderden jaren wonen.. en alles wordt kapotgemaakt door deze regering.. Ik wil niet in een Haiti 2 wonen! Ik schaam me om in het buitenland te zeggen dat ik YDK ben.. Ze zeggen dan oh ja die bananenrepubliek met frauderende opliichters en de minister van justitie die criminelen wil vrijpleiten.

 18. Corruptie is van alle tijden. De kwestie betreft niet zozeer corruptie maar het niet functioneren van t Curaçaose systeem. In Nederland treden bijv besmette politici af.
  Een kamerlid als Leerdam treedt af na een blunder. Hier blijft iedereen ongestraft zitten.
  Er wordt niet opgetreden. Die passiviteit, t uithollen van de trias politica vormen het echte gevaar.

 19. @maaskant, In Suriname is er helemaal geen corruptie. Suriname is een hoog ontwikkelt land. Suriname is het enige eerste wereld land in Zuid Amerika, een perfect land. Dat neefje van je, die boslandcreool Brunswijk had niets maar is nu multimiljonair. Surinamers zijn echt hoogontwikkelde beschaafde mensen. Er bestaat niet beter dan Suriname. Wij moeten vooral een voorbeeld aan Suriname nemen, het voorbeeldland bij uitstek.

 20. @wibi corruptie is zo oud als de mensheid alleen de dood is niet corrupt als die komt kan je er niets meer aan doen. elk levende persoon heeft wel ooit iets corrupt gedaan. wat er op Curacao gebeurd is niet goed te praten omdat er ook corrutie bestaat in Nederland. de journalisten in Nederland besteden genoeg aandacht aan die zaken.

  ps Curacao is Nederlands grondgebied (zoals alle provinsies met eigen bestuur en een commissaris van de Koningin en sommige met een erkende eigen taal) dus Nederland. John van den Heuvel doet dus onderzoek in eigenland

 21. @steffie corruptie is zo oud als de mensheid alleen de dood is niet corrupt als die komt kan je er niets meer aan doen. elk levende persoon heeft wel ooit iets corrupt gedaan. wat er op Curacao gebeurd is niet goed te praten omdat er ook corrutie bestaat in Nederland

 22. Van den Heuvel vraagt reacties van lezers die zelf ervaringen hebben met corrupte situaties in Dushi Korsow. Benieuwd hoeveel pagina’s Telegraaf daarmee nog gevuld kunnen worden.
  Voorbeeld : in Parijs is midden in de stad een museum geopend wat helemaal is gewijd aan Afrikaanse volkskunst uit Benin. Schitterende permanente tentoonstelling van allerlei kunstzinnige voorwerpen in brons en ivoor van een ongekende schoonheid.
  Een vergelijkbare collectie bevindt zich in het Slavernijmuseum in Kura Hulanda, Ottabanda.
  Eigenaar Geldt-Dekker wil dit museum sluiten wegens gebrek aan belangstelling. Op verschillende cruises heb ik ,veelal Amerikanen ,horen klagen, dat voor dit belangrijke museum met name bij de Tourist Board zo weinig animo is om deze internationale belangrijke collectie onder de aandacht van het publiek te brengen. Ook is er geen enkele minister schijnbaar in staat om hiervan de potentiële economische spin-off in te schatten. Geldt-Dekker heeft kennelijk geen zin om corruptie te financieren. Terecht. Hij heeft te maken met een kortzichtige eilandjesmentaliteit, gemengd met grenzeloze zelfoverschatting.

 23. Steffie, ook MFK gestemd?

  En deed je dat voor een petje, een shirtje of een karni stoba?

  Tel die 80% van jou nog maar eens na want je belicht het hier wel erg eenzijdig, om Stella van Rijn te citeren.

 24. @steffie.
  Sarcasme is duidelijk niet aan jou besteed.

 25. Onderstaand stukje van de Telegraaf site overgenomen.
  Curacao wordt hierin geroemd om zijn openlijke manier waarop de corruptie loopt.
  Zo in de geest van `als er dan toch corruptie is, dan is de openlijke beter`. Nederland doet het stiekem en dat is pas verachterlijk!

  Kortom… normen en waarden… Curacao pakt het per saldo beter aan?!
  Het is kennelijk zoals er gedacht wordt…

  Citaat uit de inzendingen naar de Telegraaf….

  `Hier baal ik zo van, wat dacht je van Landje Nederland! Die hebben het de Antillianen geleerd corrupt te zijn. Het gebeurt hier alleen wat meer in het openbaar, maar in Nederland zijn ze daar te schijnheilig voor. De Telegraaf heeft altijd de pik op Curacao. Als de regering in Nl doorgelicht wordt of Europa wil je niet weten wat er naar boven komt. Schijnheilig gedoe allemaal. Check even de bouwfraude, rapoort Com. de Wit. etc. laat me niet lachen.`

 26. Ach joh. Die John van den Heuvel kon in eigen huis veel nuttige werk verrichten. Er zijn tal van corrupte zaken aan de gang in eigen land. Bijv de Chipshol zaak waarbij corrupte rechters als makelaar optraden. Rechters Kalbsfleisch en Westenberg.( Over corruptie in het justitiele apparaat. Hier op Curacao is het ook niet anders. Het ljikt over te waaien naar de Caribisch Nederland). De GVB Amsterdam fraude, de gondelaffaire in Delft waarbij de wethouder/burgemeester betrokken zijn, corruptie bij de ouderenpartij door Henk Krol. Corruptie bij de taxibedrijven op schiphol. Algemeen directeur Nurten Albayrak van de COA fraudeerde met haar urendeclaraties. Dit is maar de topje van de ijsberg. Dus corruptie komt ook voor in Nederland en misschien nog erger gezien de aantallen die ik nu heb opgenoemd. Voordat je met je beschuldigde vingers naar anderen wijst, moet je eerst kijken in eigen huis. Maar er werk van John van de Heuvel en de rest onderzoekjournalisten en onderzoek wat er toch allemaal mis is in eigen land.

 27. Heel typisch, wat een verschil met de reacties in de Telegraaf. 80% van de reacties in de telegraaf drijven juist de spot met van den Heuvel. Wat het meest opvalt zijn de reacties in de trant van: kom nou John, ze hebben het van ons geleerd. hier in NL is het niet veel anders. john, wat een onderzoek, een paar dagen op vakantie geweest en je weet het allemaal weer zo goed. hier in NL graaien ze ook en nog veel erger enz.
  Wat een verschil met de reacties alhier.

 28. Open deur. Iedereen die niet blind, doof en verstandelijk gehandicapt is kan dat constateren. Maar het is goed dat het ook in Nederland een keer in de krant komt. De geldkraan staat al zo goed als dicht vanuit Nederland gelukkig, maar mag nog wel wat strakker aangedraaid worden.

 29. het nadeel van de Nederlandse pers is dat ze hun ticket als ze op vakantie zijn terug willen verdienen.
  Het nadeel van onze politici is dat ze daarvoor genoeg artikelen voor leveren.

 30. Tja eigenlijk heeft hij gewoon gelijk.. De MvJ die samen met de advocaat van Dos Santos gaat samenwerken.. corruptie!

 31. Daar heeft van den Heuvel niets teveel mee gezegd, nietwaar.

 32. “Van den Heuvel zegt dat de huidige regering van Curaçao ‘hard op weg is de boeken in te gaan als het meest corrupte regime van onze overzeese gebiedsdelen’.”

  @John: Dit is een zwak UNDERSTATEMENT we zijn de weg al compleet afgereisd !!!
  Je kunt de boeken al sluiten want WE ZIJN AL GECONFRONTEERD MET DE MEEST CORRUPTE REGERING.
  Beter had je een column geschreven met tips om er weer van af te raken !!!

 33. de hele wereld is fout en de ministers van curaçao hebben gelijk

 34. John van den Heuvel heeft gelijk, we hebben veel prima regeringen gehad, maar deze staat met stipt onderaan de lijst.

  Nos mes por, alleen het belang van screening en de VDC blijkt eminent.

 35. mooie reklame vd regering voor de toeristische sector,,boeven vrijpleitten..ipv boeven te vangen

 36. De positie van Wilsoe is onhoudbaar maar hij wordt de hand boven het hoofd gehouden door de laffe Statenleden, zoals Rozier en Thode en draaikont Eisden. Logisch, want MFK-ers Rozier en Thode, beiden zelf herhaaldelijk in verband gebracht met drugszaken, weten dat zij moeilijk een PS minister kunnen laten vallen terwijl hun eigen MFK ministers strijden om het langste strafblad en de grootste belastingschulden.