• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De minister van Sociale Ontwikkeling Hensley Koeiman wil de toegankelijkheid van de binnenstad verbeteren voor mensen met een beperking. Om dit te bewerkstelligen is er een commissie samengesteld die de knelpunten en eventuele oplossingen heeft opgenomen in een rapport.

Het gebied waarover de commissie zich ontfermd loopt vanaf de Roodeweg (Otrobanda) door de Hamenbergweg, de Breedestraat, De De Rouvilleweg en de Klipstraat. Het gebied in Punda loopt door de Sint Annabaai, het Waaigat, de Theaterstraat en de Caribische Zee. Ook is aandacht besteed aan enkele overheidsgebouwen.

Belemmeringen
Zaken die de commissie geconstateerd heeft, zijn bijvoorbeeld een gebrek aan aangepast vervoer en belemmeringen en obstakels in de binnenstad waardoor de doelgroep zich niet goed kan verplaatsen. Ook worden de speciale parkeervakken vaak gevuld door mensen zonder een beperking. Nog een hekelpunt is dat het UN verdrag, dat voor gelijke rechten pleit voor mensen met beperkingen, nog niet bekrachtigd is door Curaçao.

Inventarisatie
De commissie heeft naar aanleiding van de geconstateerde problemen aanbevelingen gedaan en gebouwen geïnventariseerd. Deze hebben zij in beeld gebracht door foto’s en omschrijvingen van het probleem. De plekken zijn vervolgens ingedeeld in prioriteit 1, 2 of 3. Onder andere Teatro Luna Blou, het paleis van de Gouverneur, de Handelskade en het Wilhelminapark zijn geïnventariseerd.

 

[scribd id=93276539 key=key-6tuyunt4i094g9rj9gh mode=list]

8 reacties op “‘Toegankelijkheid invaliden verbeteren’”

 1. Laten ze aub luisteren naar ervaringsdeskundige !

 2. When will the Government of Curacao consider Handicapped Parking Placard or Permits?
  Maybe when one of their family members need it!

 3. Mijn reactie direct op zijn Facebook page:

  Inventarisatie??
  Meneer hensley dan heb ik meteen een vraag aan u. Hoe in hemelsnaam kom ik aan een invalide parkeerkaart?
  Overal gevraagd en overal NUL (0) op rekest.

  Wat dacht u van de invalide parkeerplaatsen die bemand worden door NIET invaliden. Politie loopt er langs, kijkt er naar en loopt door.
  Als ik een invalide parkeerplaats zie en mijn vrouw zit NIET in de auto, dan laat ik de plaats vrij. Groot is echter mijn verbazing als ik zie dat een piep jonge vrouw, goed ter been, goed ziende haar auto (schuin nog wel) daar gewoon parkeerd en op een holletje naar een winkel verderop rent.

  Wat is uw plan van aanpak in deze.

  Graag een antwoord van u hierop.

  En graag een antwoord op mijn vraag: Invalide parkeerkaart hoe en waar te verkrijgen?

  Mail mij uw antwoorden op kkc.ingezonden@gmail.com
  Nee we plaatsen het niet in de knipselkrant. Wel meer en andere info ten behoeve van de Invaliden.
  Daarvoor houden we ons aan bevolen

 4. Mooi initiatief van Koeiman, maar moet zeker gekoppeld worden aan een bewustwordings campagne, anders wordt het niks. Hopelijk laat hij zich ook adviseren door invaliden. Validen zien dingen toch anders. Voorbeeld: de parkeerplaatsen bij AH. Allemaal te smal en verkeerd gesitueerd.

 5. Prima zaak en idd vastzetten in de wet dat je zonder handicap kaart bekeurd/wegesleept wordt.

  Overigens een goede vriend van mij die een zeer hoge laesie heeft, heeft een hekel aan het woord “invalide”.. Een mens dat niet “valid” is… Handicap of beperking is een veel aardiger woord voor deze mensen…

  Zucht @Nelli en R. de Vries… gaan we weer… tegen argument “in NL komt het ook..” Misschien is de ontwikkeling m.b.t rekening houden met mensen met een beperking hier later begonnen dan in NL? Beter laat dan nooit, toch?

 6. Mangusa Hypermarket heeft tig security guards buiten rondlopen, maar die kijken collectief de andere kant op. Ik denk dat ze een goede carriere hadden kunnen maken als Statenleden.

 7. Dat wilde ik ook opmerken. Ik rij netjes die plek voorbij maar de antilliaan achter me schuift snel zijn pick-up erin en stapt met een triomfantelijk gezicht uit de auto. Echt schandalig. Hier zou best eens wat meer op gecontroleerd – en bekeurd mogen worden.

 8. De mentaliteit van de yu Korsow is anti invaliden. Zag vandaag zowel bij Mangusa Hypermarket als het postkantoor dat alle invalidenparkeerplaatsen waren ingenomen door grote SUV’s van lieden die weliswaar aan obesitas leken te lijden maar zeker niet invalide waren.