CURAÇAO – Minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) heeft gisteren bij Plantage Savaan het verkooppunt van lokaal geproduceerde groenten en fruit van Soltuna officieel geopend. Via het verkooppunt krijgt de bevolking de mogelijkheid om verse producten te kopen van eigen bodem.

Op Curaçao zijn er ongeveer 120 instanties die fruit en groenten produceren. Samen met deze landbouwers wordt een grote hoeveelheid producten geproduceerd met voldoende volume en continuïteit om onze lokale markt te bevoorraden. Soltuna (Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw Nederlandse Antillen) beheert landbouwterrein in Bacufal en Groot Piscadera en voert praktijkexperimenten uit voor de ontwikkeling van tuinbouw en marketing van lokaal geproduceerd fruit en groenten.

Eigen producten
Tot nu toe was het marketingdeel van Soltuna gericht op de groothandel. Enkele producten die zelf op het eiland worden geproduceerd zijn zoete aardappel, grote calebas, kouseband, komkommer, pepers, bosuitjes, sopropo, spinazie, okers, selderij, aubergine, Kalalú, en basilicum. Dat wil zeggen dat deze producten niet meer geïmporteerd hoeven te worden. Producten die Curaçao zelf produceert en die deels worden geïmporteerd zijn: tomaten, meloen, watermeloen, papaya en paprika.

Vers en goedkoop
Om de producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden aan het publiek en de landbouwer een zo gunstig mogelijke prijs voor hun producten te geven, wordt de afstand tussen producent en consument zo kort mogelijk gehouden. Soltuna ontvangt het product van de landbouwers op het verkooppunt. Op dezelfde dag dat de producten binnenkomen worden deze weer aan publiek doorverkocht. Op deze manier kan gegarandeerd worden dat het product vers is en weinig onkosten heeft. Het verkooppunt bij Plantage Savaan is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

9 reacties op “Verse groenten en fruit voor publiek”

 1. @r. de Vries, nou ja goed.. waarom gewoon niet goedkope groenten voor iedereen? Mensne met een baan hebben niets aan deze winkeltijden..

 2. wie kan me vertellen waar ik het verkooppunt vinden kan.
  bedankt

 3. Eindelijk iets goeds van deze regering. Het komt zelden voor, maar laten we niet vergeten ook de weinige goede acties van deze regering te noemen zodat we geloofwaardig blijven als de lange, lange lijst van slechte acties oplezen.

  En als Constantia deze markt bezoekt wel goed kijken of ze afrekent, want in Nederland is ze al vier keer veroordeeld voor winkeldiefstal.

 4. Zijn ze besspoten met gif ?

 5. Het niet bestrijden van de door deze regering gecreeerde armoede beleeft enige compensatie, maar dat is nog lang niet genoeg. Hoe je het ook went of keert er zal toch betaald moeten worden en blijven kinderen zonder eten naar school gestuurd worden en blijven afsluitingen door Aqualectra en UTS plaatsvinden.

 6. A lo menos algu den un bon direkshon, !!!

 7. Klinkt goed hoor.
  Zal ook proberen daar wat te gaan kopen. Lekker van eigen bodem die dingen. Kan ik mooi dat beetje bakabana’s uit eigen tuin mee aanvullen.

  Klinkt ook al stukken beter dan die Fruita pa Pueblo van anderhalf jaar geleden, waar uit de container “vers” fruit voor het “volk” verkocht ging worden. Uiteraard met de hele PS top er bij, of alle PS tobbers eigenlijk meer. Maar de zooi staat er al ruim een jaar te roesten inmiddels. Zo is Gaito weer een stukje Afro-Curacaose cultuur rijker.

 8. de werkende mensen mogen er niet kopen? Kan de sluitingstijd niet tot 18.00?

 9. Uitstekend!