• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zaak over de eventuele vervroegde vrijlating van James Murray, die op 23 mei 1979 de zesjarige Darly Lai vermoordde, houdt de maatschappij op Curaçao flink bezig. De moord zorgde zowel in 1979 als in 2012 voor veel onrust. Versgeperst.com zet de gebeurtenissen op een rij.

Op de ochtend van woensdag 23 mei 1979 verscheen een vrouw met de initialen H.D op de Kokolishi Kleuterschool te Groot Kwartier, en claimde dat ze de zesjarige Darly Lai kwam ophalen in opdracht van haar moeder. De vrouw zei dat ze het meisje naar haar arts moest brengen.

Toestemming
Maar later op de ochtend kwam een zus van de moeder van Lai het meisje ophalen van school. Nadat de zus het verhaal over H.D hoorde heeft de moeder van Lai gelijk aangifte gedaan bij de politie. Zij verklaarde dat ze niemand toestemming had gegeven om haar dochter eerder van school af te halen.

Opsporing
De politie zette dezelfde dag een grote zoekactie op touw en liet opsporingsberichten uitgaan via verschillende radio- en televisiestations. Later op de middag meldde de vrouw H.D. zich bij de politie met de verklaring dat zij het meisje in opdracht van de 26-jarige James Murray had opgehaald. Murray werd om 21.00 uur die avond opgepakt. Ook de vrouw H.D. werd aangehouden.

Bekentenis
Murray ontkende in eerste instantie alle betrokkenheid, maar legde de volgende ochtend in alle vroegte toch een gehele bekentenis af. Op aanwijzingen van Murray vond de politie het lichaam van Darly Lai op Hato. Haar lichaam en kleding waren besmeurd met bloed. Het meisje had verschillende steek- en snijwonden in haar hals, buik en zij. Het motief van de moord bleek de verbroken relatie te zijn tussen de tante van Lai en Murray. De tante wilde geen relatie meer met Murray.

Licht ontoerekeningsvatbaar
Op woensdag 17 oktober 1979 eiste de Officier van Justitie levenslang voor de moord op Darly Lai. Terwijl Murray op 24 mei een volledig bekentenis had gedaan, trok hij deze weer in op de ochtend van de rechtszaak. Hij verklaarde dat de vrouw H.D. het meisje had doodgestoken. Volgens het psychiatrische rapport was Murray licht ontoerekeningsvatbaar.

‘Onverbeterbaar’
De rechter legde Murray op woensdag 31 oktober een gevangenisstraf van twintig jaar op. Levenslang vond de rechter niet op zijn plaats, omdat er in het psychiatrische rapport niet bewezen was dat Murray ‘onverbeterbaar’ was. Ook raadde de psychiater het niet aan om Murray naar een inrichting in Nederland te sturen. De Officier van Justitie ging in hoger beroep.

Nieuwe wetgeving
Ondertussen zit Murray, die nu 59 jaar is, 33 jaar vast. De laatste twaalf jaar zit hij in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Door de nieuwe wetgeving van strafrecht op Curaçao heeft een gedetineerde die levenslang heeft gekregen het recht om na twintig jaar geëvalueerd te worden door het hoger gerechtshof, om vast te stellen of hij in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating. Het nieuwe Wetboek van strafrecht van Curaçao is op 15 november 2011 is aangenomen.

Uitstel
Murray komt dus conform de nieuwe wet in aanmerking om gehoord te worden door het Hoger Gerechtshof. Gisteren vond de eerste zitting in de zaak plaats. Het Gerechtshof besloot gisteren om de zaak uit te stellen tot 6 september om 14.00 uur, omdat het Gerechtshof meer stukken wil ontvangen en meer tijd wil hebben om zich over de zaak te buigen.

Met dank aan de Knipselkrant Curaçao en Koninklijke Bibliotheek Historische Kranten

www.versgeperst.com