• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Europarlementariër Toine Manders wil niet dat Desi Bouterse welkom is bij een ontmoeting tussen leden van het Europees Parlement en de ACP, afgevaardigden van lidstaten uit Afrika, Cariben en landen rond de Stille Oceaan. De ontmoeting is in november, Suriname is toegewezen gastland.

De Europarlementariër gaat  zijn mededelegatieleden aanschrijven om de top te verplaatsen naar een andere locatie of om de komst van Bouterse te boycotten.

Een klap
Manders, het enige Nederlandse delegatielid namens het Europarlement, wil ook van de Europese Commissie uitleg over de gevolgen van de aangenomen Surinaamse amnestiewet voor de relatie met de Europese Unie. “Deze wet is een klap in het gezicht van de nabestaanden van de Decembermoorden en de EU is totaal ongeloofwaardig als Europarlementariërs daar met Bouterse gaan zitten”, aldus Manders. Vandaag besloot de Surinaamse krijgsraad het proces naar de Decembermoorden tijdelijk op te schorten. De omstreden amnestiewet zal eerst getoetst moeten worden aan de grondwet.

Niet ideaal
Mensenrechtenorganisatie uit ook hun mening over de het opschorten van het proces over de Decembermoorden. Woordvoerder Ruud Bosgraaf (Amnesty International) heeft: ‘Het is niet ideaal’. Amnesty had het liefst gezien dat de krijgsraad had gezegd dat het proces over de Decembermoorden gewoon kan doorgaan. “Wij vinden dat de amnestiewet in strijd is met internationale verdragen. Aan de andere kant had het proces ook definitief van de baan kunnen zijn. Dat is nu gelukkig niet het geval. Het kan wel lang duren, voordat er meer duidelijkheid is. Een constitutioneel hof moet nu een beslissing nemen en dat is er nog niet in Suriname”, aldus Bosgraaf.

Plicht
Dit lijkt een nieuwe horde die nabestaanden van slachtoffers moeten nemen om gerechtigheid te krijgen voor wat er is gebeurd”, laat Human Rights Watch-woordvoerder Reed Brody weten. “Suriname heeft de plicht recht te doen aan de slachtoffers, om Bouterse en de andere verdachten te vervolgen. De misdaden zijn te erg om amnestie voor te krijgen. We hopen dat de strafzaak alsnog doorgaat.

Zeer teleurstellend
“We vinden de beslissing van de krijgsraad zeer teleurstellend,” laat Romeo Hoost weten, voorzitter Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. “Het lijkt er nu toch op dat een misdadiger zijn straf gaat ontlopen en dat kan niet. We laten het er niet bij zitten. Mocht ervoor gekozen worden de amnestiewet te laten toetsen door het nog op te richten constitutioneel hof, dan geeft dat ons de gelegenheid naar een buitenlandse rechtbank te stappen. Zo kan het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten de Surinaamse regering dwingen Bouterse te vervolgen. Ook kunnen we naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dan moet de aanklacht worden aangepast van moord naar misdaad tegen de menselijkheid”, aldus hoost.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “‘Bouterse niet welkom’”

  1. Maak een wereld-paria van deze presidentele drugsdealer!!!