• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De zitting waarin de beslissing wordt genomen of James Murray, die op 23 mei 1979 de zesjarige Darly Lai ombracht, vervroegd wordt vrijgelaten is uitgesteld tot 6 september. Dat heeft het Gerechtshof op Curaçao vandaag bepaald. Versgeperst.com was aanwezig bij de zitting.

James Murray was zelf niet aanwezig bij de zitting. Murray had afstand gedaan van zijn recht om bij de zitting te zijn omdat hij vreest voor zijn veiligheid op Curaçao. Volgens zijn advocaat Wendenburg kan haar cliënt ‘een lynchpartij van Zuid-Amerikaans kaliber’ verwachten op Curaçao. Enkele aanwezigen in de zaal reageerden hier bevestigend op.

Inhoudelijk
Murray zit vast in het Korrektie Instituut Aruba (KIA) op Aruba. Zijn advocaat was zelf ook niet aanwezig bij de zitting omdat zij niet op tijd alle stukken over de zaak had ontvangen. Eldon Sulvaran was plaatsvervangend advocaat tijdens de zitting. Maar al snel bleek dat het de verwachting was dat de zaak vandaag niet inhoudelijk behandeld zou worden.

Spoed
Ook de advocaat van de familie Lai,  Simona la Fleur, was erop voorbereid dat er vandaag geen beslissing zou komen, maar benadrukte tegenover het Hof dat de zaak wel enige spoed vereist. “Voor de nabestaanden van Darly Lai is het belangrijk dat er snel uitsluiting komt maar het is ook in het belang van de gemeenschap, waarin al veel onrust is ontstaan over deze zaak”, zei La Fleur. De advocaat wees onder meer op de 21.000 handtekeningen die op Curaçao zijn opgehaald tegen de vrijlating van Murray.

Psychiatrisch verslag
Na kort beraad van het Hof is besloten dat de zaak over de vervroegde vrijlating aangehouden (uitgesteld) zal worden, omdat het de eerste keer is dat er zo een zaak voorkomt in dit gedeelte van het Koninkrijk. “Het is daarom van belang dat het Gerechtshof zorgvuldig te werk gaat.” Het Hof zegt niet genoeg te hebben aan het psychiatrische verslag van drs. Maduro en wil een tweede psychologisch verslag. Daarnaast wil het Hof een rapportage of verslag zien van de tijd dat Murray vastzit in KIA en krijgt zijn advocaat de tijd om alle stukken door te nemen.

Aruba
Het verzoek van de advocaat van Murray om de volgende zitting op Aruba te houden om zijn veiligheid te waarborgen, is afgewezen. Het Hof vindt dat er onvoldoende bewijs is dat Murray in gevaar komt als hij op Curaçao is en dat het van belang is dat de zitting op Curaçao wordt gehouden, aangezien het misdrijf hier is gepleegd en Murray hier veroordeeld is.

Verontwaardigd
Op het besluit dat de volgende zitting pas op 6 september om 14.00 uur zal plaatsvinden, werd verontwaardigd gereageerd in de zaal. De rechter legde uit dat het Hof in juli en augustus met reces is en dat een zitting in juni tekort dag is waardoor de kans groot is dat de zaak weer uitgesteld wordt. Wel heeft het Hof vastgesteld dat de psychiatrische rapporten en het verslag van KIA 29 juni gereed moeten zijn en dat op 24 augustus de verdediging hun stukken moet inleveren en de lijst met getuigen en deskundigen ingeleverd moet worden.

De zitting trok vanmiddag voor het gebouw van het Gerechtshof een groot publiek

1 reactie op “Zaak vrijlating Murray uitgesteld”

  1. verbaast me niets dat Murray de advocaat van de Duivel Sulvaran heeft als plaatsvervangend advocaat. Dezelfde advocaat van Robbie Dos Santos die het Hof van Justitie wil elimineren. Zo zie je maar weer.. criminelen trekken altijd samen of het nu om kindermoorden gaat of witwassen van gelden..