CURAÇAO – Joseph Kony, de leider van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA), wordt nog dit jaar opgepakt of gedood. Dit is de overtuiging van scheidend hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC).

 
Volgens de Argentijn is een momentum ontstaan door de in maart uitgebrachte video over Kony’s misdaden, die wereldwijd massaal is bekeken.”Die video zorgt ervoor dat honderden miljoenen mensen niet meer wegkijken”, aldus Moreno vandaag tijdens een afscheidslunch met de pers in Den Haag. Afrikaanse landen hebben met Amerikaanse steun een klopjacht ingezet op Kony en zijn rebellen.

Video
Moreno geeft toe dat de video van de actiegroep Invisible Children eenvoudig van opzet is: “Maar daardoor bereiken we een volstrekt andere generatie.” Jongeren in vooral de VS en Australië zijn actie gaan voeren na het zien van de film over het verminken en ontvoeren van kinderen. Zo heeft de ‘fascinerende’ video bijgedragen tot zijn taak zoals hij die ziet: “een klein stuk zijn in een lange keten die leidt tot een betere wereld”.

Arrestatiebevel
Het arrestatiebevel tegen Kony en vier medestanders, in 2005 uitgevaardigd, was het eerste in de geschiedenis van het ICC. Het LRA had toen al jaren moordend en verkrachtend rondgetrokken in het noorden van Uganda. Kony heeft zijn activiteiten inmiddels verlegd naar Afrikaanse buurlanden, zoals de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Internationaal Strafhof
Moreno ziet zijn negen jaar bij het ICC als een succes. Bij het begin in 2002 werd de vraag gesteld of het hof überhaupt kan functioneren. Inmiddels is het ‘relevant’ geworden. Moreno begon zijn werk ooit met slechts drie medewerkers in de voor de rest vrijwel lege witte kantoortoren naast de A12 vlakbij station Voorburg. Inmiddels barst het gebouw uit zijn voegen. En Fatou Bensouda uit Gambia, die het vaandel in juni van hem overneemt, houdt zich de eerste werkdagen in de rechtszaal bezig met een voormalig staatshoofd, ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Moreno: Kony nog dit jaar opgepakt of gedood”

  1. Eerdaags lezen wij dit soort berichten in onze lokale kranten,het gaat dan over personen die een ijzeren plaat voor hun kop hebben en ten alle tijden hun gelijk opeisen.