• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het gevaar op skimming schijnt nog niet geheel geweken te zijn. Ondanks dat er in maart twee skimmers werden opgepakt, blijven de verhalen van skimming-slachtoffers binnenstromen op de redactie van Versgeperst.com. De recherche heeft ondertussen al meer dan tien aangiftes gehad.

Politiewoordvoerder Reginald Huggins bevestigt dat er meer dan tien aangiftes van vermoedelijke skimming-slachtoffers bij de politie zijn binnengekomen. De recherche onderzoekt de aangiftes. Volgens Huggins wordt er bij verschillende banken geskimd.

Tweede keer
Lezer Bas is gisteren nog de dupe geworden. Vanaf Santo Domingo werd zijn rekening en de rekening van zijn vrouw leeggehaald. Een aantal weken geleden werden hun rekeningen al geplunderd vanaf een locatie in Mexico en de Verenigde Staten. “De MCB Bank heeft ons toen nieuwe pinpassen en pincodes gegeven, maar dit mocht niet baten, omdat het gisteren opnieuw gebeurd is alleen een andere locatie.”

Nederlandse banken
Verschillende banken op Curaçao nemen maatregelen tegen skimming en blokkeren pinpassen die hebben gepind bij skimming-automaten. Maar de Nederlandse Banken nemen nu ook maatregelen. Zo zal de Rabobank vanaf 1 juni de betaalpas voor landen buiten Europa standaard ‘uit’ te zetten. Als de pas ’uit’ staat dan kan deze niet gebruikt worden om te betalen of geld op te nemen buiten Europa. Klanten moeten na 1 juni eventueel zelf hun pas op ’aan’ zetten voor de periode dat men buiten Europa reist.

Stagiaires en toeristen
Verschillende stagiaires op Curaçao zijn geskimd op hun Nederlandse rekening, soms wordt de hele rekening leegehaald, soms wordt er maar een deel van het geld eraf gehaald. Jeroen was vorige week opeens 90o gulden armer. “Ik keek op mijn rekening en ik schrok mij rot; zoveel geld had ik toch niet opgemaakt? Toen bleek ik geskimd te zijn.” Ook toeristen zijn al de dupe geworden van de skimmers. Alan was voor twee weken op het eiland en verliet Curaçao ongewenst 3200 euro armer. Zijn ING-rekening was geplunderd.

Samenwerking
De ING werkt samen met de andere banken en leveranciers om skimming tegen te gaan. Ook wordt nauw samengewerkt met de andere banken, wordt van iedere melding aangifte gedaan en worden skimmingszaken onderzocht in samenwerking met de politie. “Gelukkig worden hier ook resultaten geboekt en worden er criminelen aangehouden”, aldus ING.

Aangifte
Eind maart werden twee skimmers op heterdaad betrapt bij de pinautomaat van Zuikertuintje. Sindsdien zijn er geen aanhoudingen verricht. Op Curaçao controleren onder meer de SFT Bank, Banco di Caribe en MCB bank meerdere keren op een dag hun pinautomaten. Er wordt aangeraden om aangifte te doen van skimming en eventueel in de bank zelf geld op te nemen.

5 reacties op “Risico op skimming blijft hoog”

 1. Ben ook al 2x geskimmed

 2. Ook ik ben geskimd (in Panama) en heb de bank (ORCO) gevraagd mijn pas te blokkeren voor gebruik buiten Curacao (analoog aan beleid van RABO bank en diverse Duitse banken). Volgens ORCO bank kan dat niet met hun systeem. Jammer. Overigens heeft ORCO bank op Curacao geen eigen ATM/pinautomaten. Die kunnen dan ook niet meerdere keren per dag worden gecontroleerd. Overigens altijd aangifte doen bij politie! Ik heb de indruk dat banken, hoewel ze goed reageren en zorgen dat je geld terugkomt, niet ‘de vuile was buiten willen hangen”.

 3. @ R.J. Weet iemand waar je veilig kan pinnen op curacao ?

  Mijn pas is bij een RBTT bij Boulevard geskimmed. Als je bij de bank zelf kan opnemen zoals gesuggereerd, zou dat mooi zijn en verder denk ik aan de automaten binnen in de zaak van Vreugdenhil en Albert Heijn. Ik ga geen aangifte doen, want de ING was al op de hoogte toen ik opbelde.

 4. Kan je met een wereldpas dan geld opnemen in de bank zelf?

 5. Weet iemand waar je veilig kan pinnen op curacao ?