• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rechters zullen vanmiddag om 16.00 uur praten over het mogelijk vervroegd vrijlaten van  James Murray. In 1979 vermoordde hij het zesjarige meisje Darley Lai en kreeg hiervoor 33 jaar cel. Haar vader Roy Lai kijkt de zitting met veel spanning tegemoet. “Ik heb vannacht erg slecht geslapen.”

“Ik voel me niet al te best sinds de zaak weer in behandeling is. Daarom heb ik sinds januari psychische hulp bij Skuchami. Door die ondersteuning kan ik er nu redelijk goed over praten, maar het blijft moeilijk.” Vanmiddag zal Lai samen met zijn advocaat de zitting bijwonen.

Angst
“Mijn familie is angstig. De familienaam Lai komt weinig voor op Curaçao, dus je kunt ons zo vinden. Mijn jongste kind is 23 jaar en is verschrikkelijk bang. Ik hoop dat Murray niet eerder vrijkomt. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de veiligheid van de samenleving. Hij heeft toentertijd gezegd dat hij weer zou toeslaan als hij vrij zou komen. Ook de rechercheur die de zaak in behandeling had heeft hij destijds bedreigd.”

Kogel
De zaak omtrent Murray leeft erg onder de bevolking. Sommige mensen beweren dat Murray zijn straf niet zal ontlopen als hij eerder wordt vrijgelaten, maar bijvoorbeeld een kogel kan verwachten. Lai distantieert zich verre van die uitspraken. “Het is de taak van de rechter om recht te spreken en te straffen en niet van ons als bevolking om als eigen rechters op te treden. Als de rechters inderdaad besluiten om hem eerder vrij te laten, dan moet ik dat accepteren, maar ik zal mijn advocaat zeker vragen wat zij voor ons als nabestaanden kan betekenen.”

Rechtspraak
Advocate Simona la Fleur behartigt de belangen van de familie Lai. “Vanmiddag wordt er alleen beslist of de zaak in behandeling wordt genomen of niet. Hierover verwachten we uitslag binnen een periode van drie weken. Als de zaak wordt behandeld, zal daarna pas inhoudelijk op de vroegtijdige vrijlating worden ingegaan. Murray en zijn advocaat zijn vanmiddag niet bij de zitting aanwezig.”

Handtekeningenactie
Afgelopen week verzamelden bezorgde organisaties meer dan 21.000 handtekeningen om te voorkomen dat Murray vervroegd wordt vrijgelaten. Eén van de initiatiefnemers van de handtekeningenactie is Sheila Alberto van Fundashon Bos di Hubentut. “We hadden nooit op zoveel handtekeningen durven hopen. Ik had verwacht dat ongeveer 7000 á 10.000 mensen zouden tekenen. Dat zoveel mensen hebben getekend, betekent dat Murray niet welkom meer is onze samenleving.”

James Murray
Alberto vertelt dat de toen 26-jarige James Murray een relatie had met de tante van Darley Lai. “Toen deze tante erachter kwam dat Murray eerder een meisje had verkracht, verbrak zij de relatie. Hij schreef haar vervolgens in een brief dat hij wraak zou nemen en dat haar dat nog heel lang zou bijblijven. Maar dat Murray haar nichtje, haar oogappeltje Darley Lai, zou vermoorden….”

Steun
Alberto roept mensen op om vanmiddag tijdens de zitting samen te komen op het Wilhelminaplein om steun te betuigen aan de familie Lai, maar ook om een signaal af te geven. “Deze man mag niet terugkomen in de samenleving. Dat is beter voor iedereen, ook voor James Murray zelf. Want waar zou hij moeten wonen of werken? Iedereen kent zijn naam en weet wat hij op zijn kerfstok heeft. De kans dat hij door de gemeenschap wordt afgestoten is erg groot. En zolang niet bekend is wat het psychische probleem van Murray precies is, is het gevaarlijk om hem weer op straat rond te laten lopen. ”

www.versgeperst.com