• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Elmer Wilsoe gaf dinsdag aan contact met Amerika te hebben gezocht, omdat er onrechtmatig een tweede beslaglegging was gelegd op de tegoeden van Dos Santos. Het Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat een tweede verzoek om beslaglegging op 15 februari 2012 is ingediend.

Wilsoe vertelde dinsdag in een persconferentie dat hij via een brief de Amerikanen had gevraagd ‘de wet te handhaven’. Volgens de minister van Justitie had hij hier alle recht toe, omdat het OM de beslissing van 4 april, dat de beslaglegging moest worden opgeheven, aan zijn laars lapte. Volgens het OM is op 4 april alleen het eerste verzoek om bevriezing opgeheven: het tweede verzoek is nog steeds intact. Beslaglegging 1 werd opgeheven, omdat ‘het OM geen financieel strafrechtelijk onderzoek had ingesteld tegen Ponsford Overseas en Tula Finance, de vennootschappen van Dos Santos’.

Twee verzoeken
Het eerste verzoek om beslaglegging van de Amerikaanse tegoeden werd op 29 juli 2011 ingediend. In augustus besloten de Amerikaanse autoriteiten gehoor te geven aan het verzoek en de tegoeden van Dos Santos te bevriezen. “Bientu bracht grote geldbedragen aan het licht en alles wees erop dat het om witwaspraktijken ging”, legt procureur-generaal Dick Piar uit in een persbericht.” Op 19 januari werd er opnieuw een machtiging verleend voor beslaglegging, ditmaal voor een conservatoir beslag. “Er waren sterke aanwijzingen dat het geld van een rechtspersoon is.”

Geen strafrechtelijk onderzoek
Volgens Piar werd de eerste beslaglegging op 4 april opgeheven door het Gerecht in Eerste Aanleg. “Het beslag werd niet opgeheven, omdat het niet rechtsgeldig was, maar omdat het OM geen strafrechtelijk onderzoek liet instellen tegen de twee vennootschappen”, legt Piar uit. Het bezwaar tegen de tweede beslaglegging is nooit besproken door het gerecht.

Beslaglegging 2
“Door een fout van de verdedigingsadvocaten is beslaglegging 2 niet in behandeling genomen: zij hadden, in plaats van een bezwaarschriftprocedure, een strafrechtelijk kort geding aangespannen.” Op 5 april verzocht het OM de Amerikanen om, in plaats van de beslaglegging 1, beslaglegging 2 uit te voeren. De tweede machtiging, die nog geldig was, werd op 5 april schriftelijk overhandigd aan de Verenigde Staten.

Betreuren
In eerste instantie heeft het OM ervoor gekozen om deze informatie niet naar buiten te brengen, omdat dit het onderzoek zou kunnen benadelen. Na de persconferentie van Wilsoe afgelopen dinsdag, besloten zij toch een reactie te geven. Volgens het OM is de tweede beslaglegging dus nog steeds van kracht. “Wij hebben niet onrechtmatig gehandeld in de Bientu zaak. We betreuren het dat de minister het nodig vond om toch een brief te versturen, maar respecteren de beslissing van de minister om het mandaat in te trekken dat de procureur-generaal heeft om beslissingen uit te voeren namens de minister”, aldus het OM.

10 reacties op “Tegoeden Dos Santos blijven bevroren”

 1. Wilsoe, die links bang is van Wiels en rechts van Dos Santos (lees: MFK) beweert de brief geschreven te hebben omdat naar zijn mening een rechterlijke uitspraak niet werd opgevolgd.

  Maar waarom grijpt dezelfde Wilsoe dan niet in wanneer Schotte tot drie keer toe een gerechtelijke uitspraak inzake het butienspel zetten van Gumbs van de AVD naast zich neerlegt.

  Ja bij Wilsoe are all animals equal, but some animals (dos Santos) are more equal than others.

  Vertrekken Wilsoe, je hebt al je geloofwaardigheid verloren net als je glibberige baas, Helmin Wiels.

 2. Gezien het de omvang van de funds van Robbie kan Philippe Maaskant wel eens de werkelijk onderliggende reden ontdekt hebben. “Koste wat het kost het geld vrijkrijgen middels een schrijven van de Curacaose overheid”. Wellicht heeft UBS eerder al een brief ontvangen van KD, wie zal het zeggen.

  Ik zie de [imaginaire] Ping van de adviseurs van Robbie aan Gerrit al voor me: “Zorg koste wat het kost dat die bedragen weer vrij komen, Met een overheidsschrijven van een MinJus gaat dat zeker lukken, never mind some collateral damage zijnde Wilsoe, Bij ontdekken krijgt hij zijn Pastechi, en schuift Wheelie maar even een nieuwe minister-pion naar voren.”.

  Stel je bijvoorbeeld eens voor dat dit het werkkapitaal was voor het opzetten van Curacao N.V. De eerste echte professioneel bestuurde bananenrepubliek. Geld nodig voor het kopen van de nodige gunsten en voor het afweren van bedreigingen. Who knows.

 3. volgens de brief schrijft wilsoe namens het koninkrijk, dit krijgt nog een staartje

 4. Tjonge jonge wat een regelrechte ramp daar op eiland curruptie,het is niet te geloven,wanneer valt de bom ???.Of nog erger een burgeroorlog in wording?

 5. Tja dus nu zal de regering ook wel de PG en het OM willen schoonslepen.. Gaan we het OM ook onder curatele zetten en iedereen naar huis sturen?

 6. Jammer, maar de verdedigers van Dos Santos (zij zijn het die Wilsoe hebben geadviseerd en verzocht hebben een brief te sturen) hebben dus alweer misgekleunt.

  Het enige wat er bereikt is dat er weer een PSer heeft staan liegen en zich achteraf weer in bochtten staat te wringen om er onderuit te komen. Want laat dat duidelijk zijn, onze minister van justitie wilde liever niet dat dit naar buiten kwam, vandaar zijn herhaalde leugens en ontkenningen!!

  Bijkomende effecten zijn natuurlijk dat dit weer grote proporties aannam, daarbij ook nog geholpen door Wiels die weer eens dictatoriaal heeft staan schreeuwen. En weer staat Curacao internationaal te kakken als een steeds verder afglijdende bananen republiek.

  Mashi danki voor de schaamte die jullie over ons brengen, het is om te huilen om te zien wat deze regering vol met veroordeelde leugenaars en profiteurs met ons eiland aan het doen is We gaan van het ene schandaal naar het andere.

 7. Hoe nu verder…
  Er is door de Amerikaanse rechter beslag gelegd op Robbie’s tegoeden bij UBS.

  Nu vraagt Wilsoe aan de autoriteiten daar om opheffing.
  Misschien is dat niet zo handig, want net als bij het leggen van beslag kijkt men in de USA wel of de verzoeken een beetje volgens een redelijke juridische procedure tot stand zijn gekomen. Destijds luidde dat als volgt:

  “The Curacao restraining order appears to have been rendered under a system of law compatible with the requirements of due process.”

  Ik denk dat ze dat nu niet meer zullen zeggen als ze het verzoek van Wilsoe zien. Daaromtrent is teveel “ruis”. De USA justitie zal het verzoek van Wilsoe dus wel “planken” en in beraad houden.

  Maar.. het kan ook anders worden aangepakt. Als ik Robbie dos Santos was zou ik met de brief van Wilsoe (Ik neem aan dat hij wel een gewaarmerkte copie van Wilsoe zal krijgen) , gewoon naar zijn bank UBS stappen, want, het vonnis tot beslaglegging is voorwaardelijk..

  “Shall remain in full force until… or said assets are sought by Curacao authorities to be released.”

  En met de brief van Wilsoe is dat verzoek tot “release” inmiddels formeel gedaan.. Als UBS meewerkt, dan is het geld dus allang foetsie.. Als UBS niet meewerkt…claims van Robbie??

  Kortom, Onze Wilsoe maakt het leven er niet eenvoudiger op voor iedereen [behalve dan voor Robbie dos Santos]

  Inmiddels heb ik het secretariaat van de Raad voor de Rechtshandhaving gevraagd of die er al naar kijken.Dat bleek –na enig zoeken- Henco Cecilia te zijn.
  hencocecilia@hotmai l.com
  Bridge Solutions Services N.V.
  Kaya Seru Gabilan 7
  De Raad kan op eigen initiatief aan de slag volgens de wet.
  Als ik antwoord heb, bent u de eerste om het hier te lezen.

 8. Wat is je volgende domme stap, Kade.

 9. Belangrijkste stukje text ( zie onder ) geeft al aan wat hier gebeurt.

  Betreuren
  In eerste instantie heeft het OM ervoor gekozen om deze informatie niet naar buiten te brengen, omdat dit het onderzoek zou kunnen benadelen. Na de persconferentie van Wilsoe afgelopen dinsdag, besloten zij toch een reactie te geven. Volgens het OM is de tweede beslaglegging dus nog steeds van kracht. “Wij hebben niet onrechtmatig gehandeld in de Bientu zaak. We betreuren het dat de minister het nodig vond om toch een brief te versturen”, aldus het OM.

  Leuk gespeeld door PIAR om even aan te geven dat Wilsoe nu het onderzoek heeft belemmert. Hij heeft groot gelijk om het zo in het persbericht te zetten ( aangezien hij wel kennis van zaken heeft / behoort te hebben ) Nu afwachten wat de consequentie is voor de minister!! Oh ja… Niets natuurlijk.. alles blijft zoals het is, aangezien het allang niet meer serieus te nemen is wat hier gebeurt.

 10. Tuurlijk blijven de tegoeden bevroren, in de VS weten ze goed dat de huidige regering van Curacao het eiland heeft veranderd in een bananenrepubliek en lachen ze om de brief van dos Santos marionet Wilsoe.

  Maar wellicht schrijft Stella van Rijn een brief naar Hillary Clinton dat Wilsoe de zaak te eenzijdig heeft belicht?