• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het bezoek van minister Hans Hillen (Defensie) gisteravond aan landhuis Ascension kreeg voor Stichting Monumentenzorg Curaçao een verrassende wending. Hillen maakte bekend dat Defensie bijdraagt aan de hoge exploitatiekosten van het landhuis.  

 
De minister overhandigde de goedkeuringsbrief aan Marcel van der Plank, voorzitter van Stichting Monumentenzorg. “Curacao heeft heel veel moois om trots op te zijn. Ascension is daar een voorbeeld van”, sprak de bewindsman. “Dit mooie monument moet je blijven koesteren. Daarom heeft het ministerie financiën gevonden om een bijdrage te leveren aan het herstel van het dak.”

Lekkend dak
Het lekkende dak van het door vocht aangetaste landhuis was nodig aan vervanging toe. “Een zeer welkome bijdrage”, reageert Van der Plank. “We zijn erg blij met deze medewerking van Defensie om één van onze mooiste landhuizen te kunnen behouden, zodat de bevolking en Defensie medewerkers er nog lang van kunnen genieten.”

Jarenlange relatie
Landhuis Ascension is cultureel erfgoed van Curaçao en heeft een belangrijke (vormings)functie voor lokale bevolking en militairen. Tussen Defensie en de hoofdgebruiker van het landhuis, de Stichting Vormingscentrum Ascencion, bestaat een jarenlange relatie die is vormgegeven in een dienstverleningsovereenkomst. Het landhuis wordt regelmatig opengesteld voor publiek en er vinden kerkdiensten, rondleidingen en wandelingen plaats.


Foto’s: Peter Bijpost

30 reacties op “Defensie draagt bij aan cultureel erfgoed”

 1. @sentinel Soberano, je hebt jou zegje gedaan, vip…. icon_rolleyes.gif‎

 2. @Prietpratom,
  jij bent een grapjurk. tis ongelooflijk dat je uit mijn lacherige met sarcasme doordrenkte reacties ‘lange tenen’ mijnerzijds constateert. hoe moet ik dit nou vertalen? dat je misschien niet begrijpend kunt lezen? of dat je een slechte verstaander bent? zeg het maar.

  eh, ik hoef overigens geen complimenten, het kan mij namelijk echt geen snars schelen of je mij hoog of laag inschat prietpratom…en dat geldt voor een ieder hier op dit forum.
  ik heb natuurlijk wel uitschuifbare tenen, daar niet van. maar ik zie/er is nog geen geldige reden om ze daadwerkelijk uit te schuiven.. 😆

 3. @sentinel Soberano ik heb echt nog nooit gemerkt dat mijn kop afgehakt is geworden…

  Ik had je hoger ingeschat. Je gedraagt je nu als een echte seniel boberano berdat met zeer lange tenen, hihihiii 🙂 😉 ;(
  Dacht dat Wiels wel gevoel voor humor had, maar daar ontbreekt het jou wel aan. 🙂 😉 ;(

 4. @ Seniel boberano. ik heb echt nog nooit gemerkt dat mijn kop afgehakt is geworden

  Je moet dat niet letterlijk nemen en boberano’s merken dat niet. De domheid van de boberano’s overtreft steeds onze stoutste verwachtingen.

 5. @Jeroen,
  hm, vreemd , ik heb echt nog nooit gemerkt dat mijn kop afgehakt is geworden…door wie van jullie dan? door jou? kan ik me echt niet herinneren hoor..heb wel eens gelezen dat iemand opriep om me te boycotten..ook weer zo’n vreemd iets.. hoezo boycotten?. normaliter plaats ik reacties, maar niet met de bedoeling om persé met jullie in debat te treden…
  maar goed, hierbij roep ik diegene(n) op die denkt, ofwel in de veronderstelling verkeerd ooit mijn kop te hebben afgehakt..
  wacht met plezier op die vermeende beul(en) aaiaaiaaai, ik tril van angst..hihihi 😆

 6. @sentinel Soberano, het is algemeen bekend dat mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken genadeloos worden afgehakt. Dit zien we hier keer op keer met jou en Dajanara etc. gebeuren. Mensen kunnen vaak niet verkroppen dat anderen (waar men op neerkijkt) meer weten als zij.
  Ze worden agressief en levensgevaarlijk omdat ze zich nooit hebben leren beheersen. Ze hebben altijd alles gehad wat ze wilden hebben, dit maakt ze tot wat ze zijn geworden. Rancuneus.

  Het gaat je goed, sentinel Soberano, chapeau!

 7. @anette,
  wat ik hier op dit forum doe? wat voor brutale vraag is dat nou? wie denkt anette wel dat ze is? moet ik soms lid worden van de reactionaire eenheidsworstbende waartoe jij blijkbaar ook behoort, om hier op dit forum mijn vrije reacties te mogen posten? wel heb ik ooit.. volgens mij ben je niet zo goedwijs meid.
  maar om kort te zijn, vind het leuk om tegenwicht te bieden aan jullie reactionaire, vaak ook nog nergensopslaande commentaren. gelukkig dat ik geen groep/bende nodig heb om me goed te kunnen voelen… een eenheidsworstmening belijdende bende gekken staat me niet zo aan, vind ik maar een zwakke bedoening.. 😆

  o ja, sorry dat ik je naam niet goed gespeld heb anette, ik vind het spellen toch zo verschrikkelijk moeilijk och och. 😆

 8. @SB,

  reactionaire onzin?
  wie is hier reactonair?
  jij bent toich de nieuwe Tula die ons gaat verlossen van de onderdrukker?

 9. Ohh Sentinel Soberano u schaamt zich voor uw afkomst……of waren uw voorouders niet van die lieverdjes?? U schrijft: “verder zal het me aan m’n reet roesten wat jullie hier allemaal voor reactionaire onzin uitkramen.” Meneer Soberano, wat doet u dan hier op dit forum? Kunt u de volgende keer aub mijn naam goed spellen of is dat heel erg moeilijk voor u?

 10. @Sjors,
  misschien dat je het niet wist, maar het overgrote deel van de stad is door slaven opgetrokken. informeer maar bij de oudste Joodse families op Curacao. bovendien is de stad niet puur en allenig door de nederlandse Staatsrovers ontworpen, in Curacao-stad zijn ook genoeg huizen gebouwd waar Italiaanse, Engelse en Latijnsamerikaanse invloeden duidelijk te bespeuren zijn.

  de allermooiste gebouwen in Curacao-stad zijn niet door de gierige protestantse hollanders neergezet, maar door de Sefardisch Joodse gemeenschap. de Sef. Joodse gemeenschap die zich in beginsel van de anti-semitische nederlandse protestanten niet in Punda mocht vestigen cq wonen! dus vervals de geschiedenis niet erger dan nodig is.

  Af en toe deed nederlands scheepslui ook mee aan het praktijk-bouwen, muren optrekken etc. maar de meeste ‘bouwvakkers’ waren ingehuurde krachten, waaronder ook Spaans-Venezolaanse criollos van de overkant. maar feit is en blijft dat Curacao-stad meerendeels door Curacaouse slaven is gebouwd, niet ontworpen…dat wel.

 11. @annet 10-05-2012 om 8:30,
  anette, geloof me of niet. het zal je echt verbazen als ik hier zou verklappen wie mijn voorvaderen zijn.(iig geen hollanders…) maar aangezien de meeste reaguurders hiero toch met helderziendheid begiftigd zijn, hoef ik niets los te laten. je weet ( jullie weten) toch al zo goed wie ik ben en hoe ik er uitzie. ja toch? verder zal het me aan m’n reet roesten wat jullie hier allemaal voor reactionaire onzin uitkramen.. (; 😆

 12. @ Sjors. Toeristen komen ook naar Curacao voor de oude gebouwen en de handelskade..

  Als het aan boberano rita ligt gaat dat allemaal tegen de vlakte, zodat Curacao er zal uitzien als Rotterdam na het bombardement.

 13. @sentinetal. Volgens mij vergeet je toch dat wij Nederlanders eerder op Curacao waren dan jullie. Het eiland is al 400 jaar van ons (de oorspronkelijke bewoners zijn uitgemoord).
  Dus het is goed om onze cultuur te beschermen ja. Toeristen komen ook naar Curacao voor de oude gebouwen en de handelskade.. is niet echt afro-curacaoas cultuurgoed.

 14. @Wata, Defensie (Lees Nederland) betaald voor de aanwezigheid van de marine en het leger. Volgens Theo moeten deze mensen weggaan zodat alleen de VKC ons kan beschermen tegen Wiels en consorten.

  En kwa verhuren van panden van de overheid zal ik je een tip geven.. Er zijn veel meer panden die worden gehuurd van bevriende zakenlieden van politici die nog meer huur per maand kosten.. (terijl de overheid ook verschillende eigen gebouwen bezitten). Wat denk je bv dat de afdeling Personeel in het WTC kost per maand aan huur? en de SKC?

 15. @ jambo. @Barika hel, moet Curacao volgens jou dan eindeloos doorgaan met het handje ophouden cq bedelen?
  Curaçaoënaars willen het nu zelf regelen, mag dat ook niet van jou? Waarom mag dat niet van jou?

  Niemand en zeker Nederland wil, dat Curacao haar handje ophoudt. Dat doet ze uit eigen vrije wil.
  Iedereen en zeker Nederland wil, dat Curacao haar zaakjes regelt en op orde heeft. Helaas ze kan het niet zelf zoals steeds weer bewezen wordt. Weet je hoeveel geld er is voor onderwijs, sport, criminaliteit en armoedebestrijding en zet dat eens af tegen de snoepreisjes, advocaatkosten, afkoopsommen etc. etc. NOS MES NO POR.

 16. @Sentinel Soberano, zo zo meneer sentinel Soberano en wat voor een verleden hebben uw voorvaders?Of weet u dat niet? Ja laten we het daar eens over hebben. Misschien iets voor een ingezonden brief?

 17. @Barika hel, moet Curacao volgens jou dan eindeloos doorgaan met het handje ophouden cq bedelen?
  Curaçaoënaars willen het nu zelf regelen, mag dat ook niet van jou? Waarom mag dat niet van jou?

  Wil jij ”geven” om mensen onder de duim te houden en van jou afhankelijk?
  Wie een beetje trots bezit doet het zelf, we hebben dezelfde scholing genoten in Nederland, Amerika etc.
  Het verstand zit niet in het uiterlijk maar in het hoofd. Iemand zei laatst, mensen denken dat ze intelligent zijn als ze goed Nederlands spreken…
  Spreken deze mensen ”ABN-ers” ook goed Spaans, Engels en Portugees? Dacht het niet.

 18. Zo Sentinel en consorten, hebben die vreselijke Nederlanders weer eens geld gegeven? Afschuwelijk, onbegrijpelijk, dat die roofzuchtige barbaren van weleer dat doen!! Ja ja, trap maar weer! Maar ondertussen wel aan pakken, wees een echte vent en stuur dat geld terug dan. Oh en dan gelijk ook al die andere miljarden die in de broekzakken van jezelf en je buurmannen is verdwenen zonder dat er iets constructiefs mee gedaan is ooit. Want helaas die roofzuchtige houding heeft de YdK zelf maar al te goed: stelen van je eigen mensen, dat is dom! Als piepklein eilandje met die paar mensen, met nog steeds zoveel armoede, slecht onderwijs etc nooit een stap verder komen dan schoppen tegen de hand die je helpt, is onverbeterlijk dom !
  Wat ben ik dat getrap tegen Nederland toch zat zeg! Triest gewoon.

 19. @sentinel Soberano, je schrijft goed man. Je bent ook nog een kei in de echte geschiedenis van Curacao. Chapeau !

  @theo, hoelang bestaat die elitaire geldverslindende organisatie en door wie wordt dit grapje gefinancierd?

  Casa Blanka te Otrobanda werd verhuurd voor bijna 60.000 guldens per maand!!! Dit hadden we nooit geweten.

 20. Hoi sentinel@ je bent weer lekker bezig,Misschien succes in je volgende leven.

 21. @SB

  hoe groot zijn die oogkleppen van je.
  samen met die blinde vlek voor je ogen kan je niet meer normaal zien hoe het werkelijk was.
  Het verleden is voor niemand leuk geweest, misschien een klein groepje rijken en en handelaren hebben misbruik gemaakt van allerlei mensen, niet alleen slaven werden mishandelt.
  ik begrijp best dat mensen met zoveel haat als jij nooit een neutraal beeld kunnen krijgen van het verleden.
  Nederlanders zijn volgens jullie de grote schuld van jullie lijden.
  zelf hebben jullie nergens schuld aan.
  zielig dat je zo blijft denken.

 22. @ rita. Als je totaal niets zinnigs te vertellen hebt, ga dan koken en het huishouden doen. Wat denk je dat er van Curacao overblijft, als alle gebouwen en huizen uit die tijd afgebroken worden.

 23. @Van der Zee?!? ben je misschien dyslectisch? zie echt nergens anders het woord “slavernij “geschreven dan alleen maar in jouw geouweklets-reactie.
  roofzucht en struikroverij heeft nog niet met mensenhandel te maken, maar gewoon puur met barbaarse hollandse zeeroverij met in gebruikneming van de natuurlijke Curacaose haven als uitvalbasis. het is gewoon geschiedenis. zwelgen jullie er maar in. dat is alles wat ik schreef.

  neem me niet kwalijk, sommige nederlandse antropologen /criminologen menen dat stelen ,roven en moorden in de genen zit. met andere woorden, de europese nederlander is dus als ik het goed begrijp “per definitie” een dief, een rover. tja, dat zeg ik niet. dat beweren hollandse geleerden.

  haal er dus ajb geen Duitsers en de oorlog bij, dat is niet vergelijkbaar met de chronische roofzucht van de nederlanders toendertijd. de nederlanders waren overigens niet vies van het nationaal-socialisme. minstens 100.000 hollanders hadden zich tijdens WO2 immers vrijwillig bij de Duitse waffen-SS aangemeldt. dus bij deze niet doen alsof nederland zwaar geleden heeft onder A. Seyss Inquart! ja, natuurlijk, de nederlandse Joden hebben wel zwaar geleden, die werden immers door de onschuldige Holländische kopfgeldjägers vrijwillig en met plezier aangegeven én ook afgeleverd bij der Deutschen bruder herrenrasse.

 24. “Curacao heeft heel veel moois om trots op te zijn. Ascension is daar een voorbeeld van”, sprak de bewindsman……….
  De bewindsman kent de geschiedenis van dit landhuis blijkbaar niet.
  Geld om een lekkend dak te repareren…..prima, maar verder heel bescheiden blijven, en er is weinig om trots op te zijn.

 25. helaas is het moeilijk om de geschiedenis goed te lezen! Zelf tijdens de slavernij periode hielpen afrikanen om de slavernij in stand te houden. Slaven verkopen en er ook aan verdienen. Zelfs na de afschaffing van de slavernij is het doorgegaan en niet door de blanken maar door jullie eigen swa en de slaven hadden geen keus omdat ze toch moesten eten en drinken.

  Rita: sloop dan ook meteen heel Willemstad, van de geschiedenis moet u leren en concluderen dat samenwerken meer gaat opleveren dan oorlog zoeken. Met iets tastbaars kan je de kinderen het perfect uitleggen! Hint: Degene die positief in het leven staan, leven ook langer.

 26. @sentinental Gelukkig hebben de mensen van de regering van Curacao dit roofzuchtig verleden overgenomen en stelen ze Curacao helemaal leeg!

 27. Schitterend landhuis, wees blij dat er geld vrijkomt voor herstel van het landhuis. En ‘begraaf’ eens dat gedoe over de slavernij!! Wij hebben het als Hollanders toch ook niet meer op deze manier over de Duitsers die veel leed hebben veroorzaakt. Zet jullie eigen schouders er eens onder, anders wordt het nooit wat. Kijk een naar andere eilanden zoals Dominica. Daar zouden ze maar al te graag weer onder het Verenigd Koninkrijk willen komen.

 28. ach ja Mr. Van der Plank, we zijn toch zo trots op één ‘van onze’ landhuizen. och wat zijn we toch trots op ons verleden he mr.Van der Plank? ons grootse verleden… laten we maar heerlijk op ons heldhaftig(?) piratenverleden teren. er is niets zo fijn voor ons, de ouwe makambitas, om grotesk te TEREN op ons zo roofzuchtig verleden.
  helaas is het niet meer, blijf maar dromen, denk er met weemoed aan…
  glundert glunder tot de dofte toeslaat.

 29. landhuizen zijn onderdeel van slavernij en kolonisme.. beter meteen afbreken

 30. Wel eens een open dag op Ascension bezocht?
  Dan is het net of je terugvalt in een koloniaal verleden.
  De enige donkere mensen die je tegenkomt zijn aan het werk.
  De overige, in grote getale pensionado’s, staan te babbelen over de goeie ouwe tijd.
  De marine heeft zich erg goed aangepast op Curacao.
  Stoppen met die elitaire, geldverslindende organisatie hier.