• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Euthanasiewet) in Caribisch Nederland. De Kamer heeft eerder aangegeven dat de wet ook daar van kracht moet zijn.

 

De Kamer wil dit vanuit het oogpunt van autonomie en gelijke behandeling. “Voor euthanasie bestaat in Caribisch Nederland echter slechts beperkt draagvlak, wat maakt dat uw besluit daar de nodige emoties heeft opgeroepen”, meldt Schippers. De minister geeft aan dat zij tijdens haar recente bezoek aan de eilanden, begrip heeft voor deze gevoelens.

Uiterst zorgvuldig
Daarnaast vindt Schippers het belangrijk om juist om deze emoties de impletatie van de wet uiterst zorgvuldig te laten verlopen, ‘zodat een arts in staat zal zijn conform de strikte zorgvuldigheidseisen uit de wet te handelen en daarnaar beoordeeld te worden’. De minister benadrukt dat één vam de eisen uit de wet is dat er een uitdrukkelijk en weloverwogen verzoek van de patiënt tot vrijwillige levensbeëindiging op tafel ligt.

Gevoelig onderwerp
Omdat euthanasie een gevoelig onderwerp is in Caribisch Nederland wil Schippers er scherp op toezien dat de bevolking goed wordt betrokken en geïnformeerd bij de implementatie van de regelgeving. “Ik heb de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) gevraagd, in samenwerking met de Rijksdienst Caribisch Nederland, voorlichting te verzorgen. Een goede informatievoorziening zal veel onduidelijkheid en onbegrip over de regelgeving voorkomen. Zorgvuldigheid is de kern van een maatschappelijk en medisch verantwoorde tepassing van euthanasie”, aldus Schippers.

Hieronder is de brief van de minister aan de Tweede Kamer te lezen. De brief is ook naar de Eerste Kamer gestuurd.
[scribd id=92996103 key=key-4b2fvwi7kss3zq14awv mode=list]

7 reacties op “Euthanasiewet in Caribisch Nederland”

 1. Een opsteker voor de huidige Curacao,se regering!!!
  Hou de eer aan jezelf en maak er op een wettige en waardige manier een einde aan.
  De bevolking zal u eeuwig dankbaar zijn voor deze edele en moedige daad !!!

 2. @anoniem smous, je hebt ideeen die nergens op slaan.
  ik wil het woord dom niet gebruiken, maar wel het woord gehersenspoeld.

 3. Carlos, inderdaad, verder valt over dit onderwerp niets nieuws te melden.

 4. De eerste stap richting georganiseerde genocide van de Besbevolkingen is gezet. De handel in foetussen zit ook in de startblokken. Daarna wordt de zwarte bevolking van Curaçao systematisch uitgeroeid. Het Nederlands schrikbewind op de kleine Antillen in vol bedrijf.

 5. Als euthanasie `cultuurvreemd` is op de BES eilanden, zal er door de bevolking niet om euthanasie worden gevraagd en blijft de wet een dode (…) letter. Dus geen beroep doen op de wet is het beste bewijs…maar voor wie zelf waardig wil vertrekken is het een optie, die zorgvuldigheid waarborgt. Heb laatst zelf meegemaakt met familielid in NL. Twee artsen zijn nodig en daarna wordt het lichaam pas vrijgegeven als justitie dat goed vindt.

 6. Een voorlichtingscampagne lijkt hier niet overbodig.

 7. Een hoop volk van hier denken dat euthanasie een plicht is….
  nee mensen het is een recht, niemand moet.
  alleen de mensen die uit hun lijden verlost willen worden, kunnen daar gebruik van maken.
  een genadige dood kiezen boven een onmenselijk leiden, moet ook hier een recht worden.
  er zullen wel weer mensen de kerk erbij halen en de bijbel.
  maar vergeet niet dat een hoop mensen een ander of geen geloof hebben, die moeten daar gebruik van kunnen maken.