• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De huisartsen en minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid) hebben na maandenlange intensieve onderhandelingen een akkoord bereikt over het inkomen van de huisartsen en hun positie in de gezondheidszorg. “Er is een goed fundament gelegd”, aldus de minister.

Voorzitter van de Huisartsenvereniging CHV, dr. Homan Jeung, is positief over het akkoord. “Als je kijkt waar we mee zijn gestart, dan kan ik mij echter de gevoelens van sommige collega’s voorstellen dat we meer hadden verwacht te realiseren. Als je naar de huidige financieel economische omstandigheden kijkt, dan concludeer ik dat we het maximale eruit hebben gehaald.”

Herstel
Ook minister Scoop-Constancia is tevreden over het resultaat: “De onderhandelingen zijn zwaar en intensief geweest. Het is voor een belangrijk deel aan de opstelling van de huisartsen en het bestuur van de huisartsenvereniging te danken dat dit akkoord nu bereikt is. Van beide kanten is constructief en hard gewerkt aan het herstel van vertrouwen.”

Dialoog
Volgens de minister is er een goed fundament gelegd. “We hebben goed naar de huisartsen geluisterd en begrijpen hun zorgen. De dialoog die is opgestart met dit akkoord willen wij voortzetten. Het akkoord is zeer belangrijk voor de huisartsen, voor ons, maar in het bijzonder voor de patiënten en Curaçao.”

Resultaten
Jeung somt de belangrijkste resultaten op. “De vergoeding die we per verzekerde krijgen in de basis ziektekostenverzekering is lager dan waarop we hadden ingezet, maar het is nog steeds beduidend hoger dan momenteel het geval is. De gemiddelde huisarts gaat er dan ook op vooruit. Daarnaast hebben we goede afspraken kunnen maken over de automatisering in de praktijken, de mogelijkheden voor permanente bij- en nascholing en een groter budget voor de verrichtingen.”

Belang
Scoop-Constancia wijst ook op het bredere belang: “We weten dat de uitgaven voor de gezondheidszorg hoog zijn op Curaçao en deze uitgaven blijven oplopen. We moeten de kosten dus beheersen en dat vereist investeringen in de gezondheidszorg. Met het bereikte akkoord investeren wij in onze gezondheidszorg ondanks de zeer moeilijke financiële situatie van ons land. Tegelijkertijd willen we de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk houden en op een hoog kwalitatief niveau aanbieden. Dat betekent balanceren en afwegen. Dit akkoord draagt aan alle punten bij,’ aldus de minister.

10 reacties op “Huisartsen en Constancia bereiken akkoord”

 1. @sony. De Curacaose varianten van dat spreekwoord zijn:
  Wie een kuil graaft voor een ander is dom.
  Wie een kuil graaft voor een ander wordt moe.
  We willen niet dat mensen met zo`n achtergrond minister worden. Het blijft aan ze kleven. Daarom is een screening vooraf zo nuttig, dan houdt het gezeur op en kan de minister serieus genomen worden omdat zijn/haar blazoen zuiver(der) is.

 2. @zorro. Er is een oud gezegde `je hebt de EER of de `MACHT` maar nooit beide!`
  Dus gunnen de artsen Constancia de eer.
  Dus gunt Robbie dos Santos Schotte de eer
  Dus gunnen projectontwikkelaars ministers de eer..
  Als je eer en macht tegelijk wilt komt er maar ellende van.
  Constancia zal het niet kunnen schelen. Met zo`n strafblad toch minister worden..
  Kan de hele familie trots op zijn. Is het toch nog goed gekomen met het meisje..

 3. Goed opletten dat het akkoord niet vervalst is.

 4. @ rita. “hard” is overdreven en ze is een yu di Korsou dus een contradictio in terminis. Ze is daarvoor ingehuurd tegen een maandbedrag excl. emolumenten, waarvoor jij een jaar moet werken c.q aanwezig zijn. Bovendien creeert ze haar werk, want denk niet dat zij het initiatief heeft genomen. De huisartsen staat het water tot aan de lippen en betalingen duren 2-3 maanden.

 5. @ rita. “hard” is overdreven en ze is een yu di Korsou dus een contradictio in terminis. Ze is daarvoor ingehuurd tegen een maandbedrag excl. emolumenten, waarvoor jij een jaar moet werken c.q aanwezig zijn. Bovendien creeert ze haar werk, want denk niet dat zij het initiatief heeft genomen. De huisartsen staat het water tot aan de lippen en betalingen duren 2-3 maanden.

 6. @ sony. Geef mij een teken cq voorbeeld van de vorige minister, wat hij in al die jaren voor de gewone groep heeft gedaan.

  En dan; word je dan wakker?

 7. @ Sony, je bent naief te denken dat ze het voor de gewone man doet.
  ze is in NL al 4 x voor winkeldiefstal gearrersteerd.
  d.w.z. met de pakkans van 1 op 25 dat ze wel 100 keer winkeldifstal gepleegd moet hebben.
  wat van haar frauduleuze diploma vervalsingen?
  haar stichting die niets heeft gerdaan behalve geld ontvangen.
  dat mens is niet goed bezig alleen voor haar eigen portemonnee.
  het is een schande dat gestudeerde mensen over hun geld moeten onderhandelen met iemand van haar niveau.

 8. Raymond Obispo, waarom haten julllie deze vrouw. zo erg?
  Tenminste dat is het enigste wat ik uit jou schrijven proef.
  Wat ik jou wil zeggen is, dat deze mevr. Constancia weer vooral voor de kleine man en
  vrouw op curacao, oplossingen zoekt en regelt, Geef mij een teken cq voorbeeld van de vorige minister, wat hij in al die jaren voor de gewone groep heeft gedaan
  Als iemend het goed doet moet je het ook eerlijk toegeven. HOU EENS OP LAFAARDS.
  En over haar sculden, dat is pas vuil wat jullie hebben gedaan, maar pas op wie een
  kuil graaft voor een ander valt er zelf in.

 9. Masha pabien!

  Nu, Jacintha, nog even een akkoord sluiten met je schuldeiser die al je schulden mooi heeft opgesomt op een bord langs de weg.

  Dus mocht je die vergeten zijn, stuur je broer er in je dienstauto er maar even langs. Je moet de schulden wel nog even optellen, maar dat mag met jouw HBO diploma geen probleem zijn.

  Van de andere kant, laat hem ook maar gewoon beslag leggen. Minister Wilsoe stuurt wel een brief om dat beslag op te heffen. En als dat de Nederlandse pers haalt zal Stella van Rijn wel een brief schrijven dat het allemaal eenzijdig belicht is.

 10. kijk mevrouw constancia werkt hard voor het volk