• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag advocaat Karel Frielink over de interpretatie van het woord ‘interventie’.

 
WOORD VAN DE WEEK: INTERVENTIE
Een moeilijk woord? Eigenlijk niet, maar als je naar de discussie daarover kijkt wordt in ieder geval de indruk gewekt dat je heel verschillend over dat woord kunt denken.

Interventie betekent ‘doelbewust ingrijpen in’ of ‘je bewust bemoeien met’. Als twee kinderen op het schoolplein aan het vechten zijn, kan de juf of meester welbewust ingrijpen en aan die ruzie een einde maken. Dat is interveniëren.

We kennen bijvoorbeeld ook de militaire interventiemacht: die bemoeit zich bewust met de gang van zaken in een ander land. De interventiemacht kan worden ingezet om een einde aan een burgeroorlog te maken.

Ook een Minister van Justitie (MvJ) kan zich welbewust bemoeien met zaken die anderen aangaan. Hij kan bijvoorbeeld interveniëren in een strafzaak die onder verantwoordelijkheid van het Curaçaose Openbaar Ministerie valt. Een strafzaak is niet alleen de procedure bij de rechter (de vervolging), maar omvat ook het strafrechtelijke onderzoek en de beslaglegging op (dus de bevriezing van) tegoeden van de verdachte. Daarbij maakt het niet uit of die beslaglegging hier in Curaçao plaatsvindt of in het buitenland.

Heeft minister Wilsoe zich nu wel of niet bemoeid met de zaak ‘Dos Santos’ (ook bekend als het ‘Bientu’ onderzoek)? Het antwoord is: ja. Hij heeft geïntervenieerd. Zijn brief van 25 april 2012 is wat dat betreft glashelder. Het doel van de MvJ was om in de Verenigde Staten gelegde beslagen opgeheven te krijgen. Als dat geen voorbeeld van interventie is, wat dan wel?

Vragen als ‘Waarom heeft hij dat gedaan?’ en ‘Welke contacten heeft de MvJ hierover met de advocaten van de verdachten gehad?’ zijn nog niet beantwoord. De MvJ geeft aan dat hij de brief heeft gestuurd omdat de beslagen ‘onrechtmatig’ zouden zijn. Daar gaat de MvJ echter niet over. Dat oordeel is aan de rechter voorbehouden. Bovendien, als de rechter op Curaçao zou bepalen dat een bepaald buitenlands beslag moet worden opgeheven omdat het onrechtmatig is, dan kunnen de advocaten van de verdachten die uitspraak toch aan de Amerikaanse rechter voorleggen?

Waar bemoeit de MvJ zich eigenlijk mee? En waarom nu juist met deze ene zaak, terwijl er nog honderden of duizenden andere zaken zijn? Dat is echter het terrein van de ‘politikería’ en daar hebben anderen vast veel meer verstand van.

De vraag of sprake was van een interventie door minister Wilsoe kan dus alleen maar met ‘ja’ worden beantwoord. Het is en blijft immers ingrijpen in een lopende strafzaak, hetgeen juridisch onjuist en politiek ongepast is. Dat de MvJ dat niet onderkent is ernstig. Maar misschien is hij wel slecht voorgelicht. Wie zal het zeggen?

O ja, voordat de opmerking wordt gemaakt dat dit alleen maar de opvatting van Kareltje is, geef ik vast aan dat dit inderdaad mijn opvatting over ‘interventie’ is. Maar niet alleen die van mij. Uiteraard heb ik die vooraf getoetst.

Karel Frielink

23 reacties op “Ingezonden: Interventie”

 1. @ruperto Rumay. idd de MvJ gaat buiten zijn boekje en wat vind jij er eigenlijk van als Soberano dat de MvJ het zeer belangerijk vind dat een crimineel als Dos Santos zijn geld terugkrijgt? of ben je van mening dat omdat de PAR corrupt was deze regering dat ook mag zijn en blijkbaar criminelen mag beschermen?

 2. Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika inzake […] van misdrijven en de verdeling van geconfisqueerde voorwerpen, Washington, 20-11-1992
  Geldend op 09-04-2012

  • Artikel 4. Bevoegde Autoriteiten
  Alle verzoeken om rechtshulp krachtens de voorgaande artikelen worden ingediend en uitgevoerd door tussenkomst van een Bevoegde Autoriteit voor elk der Partijen. De Bevoegde Autoriteiten van de Partijen verstaan zich hiertoe rechtstreeks tot elkaar. De Bevoegde Autoriteit voor de Verenigde Staten van Amerika is de „Attorney General” of zijn gemachtigde. De Bevoegde Autoriteit voor het Koninkrijk der Nederlanden is de Minister van Justitie van Nederland, de Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen of de Minister van Justitie van Aruba, dan wel hun gemachtigden.

 3. Waar blijft Nederland? Waar blijft Spies? Waar blijft de Tweede Kamer en mr. van Raak. Is ie ook al weer mis? Zolang Nederland deze toestanden bljift tolereren……..zullen deze gasten aan de macht blijven en doorgaan met hun pretregering! Ja hert volk draagt ook verantwoordelijkheid, maar het is juist binnen ons democratisch bestel zo dat omdat het volk niet veel meer kan dan pas over 2,5 jaar, Nederland haar broek moet optrekken en houden en nou eens een keer geen zachte heelmeester spelen en de zaak overnemen! Zo niet wens ik Nederland Bon Voyage en zullen wij met harde hand (burgerlijke ongehoorzaamheid) deze regring wegsturen……maar ook geen Nederland meer! hebbe we toch niks aan!!!!!

 4. Uitspraak Wilsoe:
  “Zo zou er volgens Wilsoe een vertrouwensbreuk tussen het rechtsorgaan en procureur-generaal Dick Piar zijn. Dat was volgens de minister de reden om zich persoonlijk te mengen in de zaak-Bientu.”
  Hebben we hier al weer te maken met de volgende leugen van onze WilsYU ???
  Door zijn gekonkel (onder druk van “hogere” bazen) trekt WilsYU zelf de strop steeds strakker om zijn nek !!!
  Wiels laat ook steeds meer zijn ware aard zien (PERSCENSUUR/grove INTIMIDATIE en ontbreken van reacties op recente schandalen met WilsYU en Monk !!!
  $$$$$$$$hame……………… on YU politicians ……………………$$$$$$$$$hame

 5. @ natalie. Het gaat er al lang niet meer over of hij het wel of niet had mogen (moeten) doen. Het gaat over een brief, waarvan Kade het bestaan ontkende en dat daarna toch die brief tevoorschijn kwam en dat hij het woord interventie niet kent. De vraag was of hij gelogen heeft, maar ook dat is opgelost, want hij heeft gelogen.

 6. @natalie, nee de minister is langs het OM gegaan terwijl deze bezig is met de zaak.. Blijkbaar is de geldschieter van de MFK (en in de toekomst van de PS) belangrijker.

 7. Opsluiten gooi ze allemaal in bon futuro i tira e jabi afoo

 8. De Minister kan zich in een democratische rechtsstaat op een manier bemoeien met een individuele rechtzaak en dat is middels een bijzondere aanwijzing aan het OM. Zie hieronder artikel 13 van Rijkswet openbare ministerie van Curacao, van Sint Maarten, Bonaire , Sint Eustatius en Saba.
  Heeft de Minister van Justitie een bijzondere aanwijzing gegeven aan het OM?

  Artikel 13
  1. Onze Minister kan de procureur-generaal algemene aanwijzingen geven betreffende de opsporing en vervolging van strafbare feiten in zijn land. Een aanwijzing wordt schriftelijk en gemotiveerd gegeven.

  2. Indien Onze Minister voornemens is de procureur-generaal een bijzondere aanwijzing te geven betreffende de opsporing en vervolging van strafbare feiten in zijn land, dan legt hij de voorgenomen aanwijzing voor aan het Hof ter toetsing aan het recht. Het Hof beslist binnen een week op het verzoek van Onze Minister. Indien het Hof van oordeel is dat de voorgenomen aanwijzing in overeenstemming is met het recht, dan kan Onze Minister de aanwijzing geven.

 9. Ons eiland – ondanks alle waarschuwingen gedurende de 18 maanden – gaat op hoge snelheid ten onder m.b.v. elementen zoals minister Kadè Wilsoe, die zoals blijkt geen eer noch geweten heeft en liever volgens de belangen van z’n sponsor danst. MFK, naar mijn mening een acronym van Movementu F$@# Kòrsou, zit zeker vol verwachting te wachten op de dag dat ‘t sponsorgeld vrijkomt om weer – wie weet – meer duistere zaken d’r mee te gaan doen.

  Trouwens, goed stuk, mr. Frielink.

 10. @raymond O, 1 troost hebben we wel. De partij MAN zal bij de volgende verkiezing worden weggevaagd zoals de DP en PLKP. Afgelopen verkiezingen hebben ze al op hun donder gekregen en aangezien ze er niet van hebben geleerd is het voorbij. Dus verwacht maar dat Cooper, Atalita en Eisden nu nog snel hun zakken zullen vullen want het is snel voorbij!

 11. Eunice Eisden houdt natuurlijk haar mond. Die vertrekt morgen businessclass (ticket 5,000 florin) naar Nederland om daar anderhalve week in een superluxe hotel vakantie te vieren en daarnaast een bedrag aan daggeldvergoeding op te strijken waar een gezin in Seru Fortuna een jaar van moet leven.

  Heeft ze afgekeken van onze globetrotters Gerrit, Stella en Soemanta. En Eunice Eisden heeft geleerd van de MFK dat ‘als ik niets zeg van jouw fouiten zeg jij niets van mijn fouten’.

  Eunice Eisden behoort dan ook tot het rijtje laffe Statenleden Dean Rozier, Amerigo Thode en dus Eunice Eisden die Schotte zullen blijven verdedigen, zelfs als die de kluis van de centrale bank leegrooft en vervolgens daarvan met Stella en Ramsay op op cruise gaat.

  Ik denk dat Don Martina zich dood schaamt voor mevrouw Eisden.

 12. @moonshine….was bedoeld als grapje…

 13. MAN,Eunice eisden, unda boso a keda??? zijn jullie al monddood??? ben je het hiermee eens??? wie zwijgt…..

 14. IK denk dat er toch ergens een grens is de D.M ligt klaar??

 15. @Philippe Maaskant,

  Neem me niet kwalijk, zeg. Je wilt Obama met zijn Harvards’ bul toch nuiet vergelijken met een 2nd rate minkukel als Wiels. Dit lijkt op appels met peren vergelijken.

 16. @raymond.. Obama is ook als buurtwerker begonnen, dus met een beetje ambitie…

  Ik stel me zo voor dat het ministerie teveel ambtenaren heeft. Die doen niets anders dan het controleren van vervolgingen en het checken van uitspraken op hun juridische juistheid.

  Op een dag loopt een van de ambtenaren bij Wilsoe binnen met wel een heel raar verhaal over Robbie dos Santos. De minister ziet direct de grote impact van deze rechterlijke dwaling en grijpt in.. Nu valt het hele eiland (muz van de coalitie) over hem heen.

  Zo moet het gegaan zijn… of er zijn teveel ambtenaren, OF Wilsoe is ingefluisterd door…?

 17. Ik stel voor dat de USA met een interventiemacht naar Curacao komt om ons te verlossen van deze regering.

 18. Triest dat het land geregeert wordt door de families Dos Santos en Van der Dijs. Waarom gaan deze families niet gewoon zelf in de regering zitten ipv marrionetten op de plaatsen zetten?

 19. Dat de MFK wordt bestuurd door Robbie dos Santos wisten we al lang, maar ook de mislukte buurtwerker Helmin Wiels presenteert zich nu als het bilmaatje van Robbie dos Santos met in zijn kielzog zijn trekpop Wilsoe.

 20. Het kan nog simpeler, Karel. Interventie is tussenkomst of het ergens tussen komen of tussenbeidekomen. Er is behalve bij hemzelf geen enkele onduidelijkheid, dat Kade dat heeft gedaan. Or was it on his behalf an attempt to hook up with Hilary?

 21. Deze minister heeft er ook herhaalde malen over gelogen, dus dat zegt wel wat…
  Deze minister is te beinvloeden, dat is duidelijk, deze minister heeft “toevallig” uit alle strafzaken deze gekozen om eens te kijken of het wel goed ging…
  Deze minister mag van mij opstappen, ministers met onduidelijke motieven waar ze nog eens over liegen daar hebben we genoeg van, of moet ik zeggen daar hebben we er al genoeg van.

 22. De voortdurende stroom van leugens en verdraaiingen in het verhaal van Wilsoe geeft duidelijk aan dat Wilsoe niet voor zichzelf spreekt, maar dat hij geïnstrueerd wordt. Door wie? De aanwezigheid van Jamaloodin, de halfbroer van Robbie Dos Santos, op de persconferentie spreekt in dit verband boekdelen.

 23. Heel duidelijk, Karel.
  De reden waarom nog niet zou zijn aangegeven waarom Wilsoe de brief in elkaar frobelde ligt ongetwijfeld in de sfeer van de relatie DS/Schotte en zelfs Wiels die in de auto stapte van een van de DS’en.
  Dus speculeren hoeft niet meer.
  Verder vond ik de brief van een ongelooflijk bedenkelijk dom nivo dat ik als ik Clinton was het zaakje zo de versnipperaar in zou laten gooien.