• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het beslag op de tegoeden van Robbie dos Santos is vanaf het eerste moment onrechtmatig geweest”, aldus minister Elmer Wilsoe (Justitie) vandaag in Fort Amsterdam. Wilsoe heeft vorige week een brief gestuurd aan Washington over de beslaglegging. “Er is geen sprake van een interventie.”

In de brief verzoekt Wilsoe de minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten, Hillary Clinton, om het beslag op de tegoeden van Ponsford Overseas en Tula Finance, vennootschappen van Dos Santos, op te heffen. Het Antilliaans Dagblad berichtte vorige week over een interventie van minister Wilsoe, een woord waar de minister duidelijk over is gevallen. “Er is geen sprake van interventie, ik heb in de brief aan het ministerie van de Verenigde Staten hen gevraagd om zich aan de wet te houden.” 

Onrechtmatig
De minister maakte vandaag duidelijk dat hij conform de wet heeft gehandeld en in zijn recht staat als het gaat om het versturen van de brief, omdat Amerika onrechtmatig beslag heeft gelegd op de tegoeden. Wilsoe spreekt zelfs van een vertrouwensbreuk tussen het ministerie van Justitie op Curaçao en procureur-generaal Dick Piar. “Amerika heeft de beslaglegging buiten de regering van Curaçao en de minister van Justitie gedaan, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) op 4 april besloten heeft dat de beslaglegging onrechtmatig is.”

Op de hoogte
Het OM gaf donderdag aan Versgeperst.com te kennen niets te weten over het verzoek van Wilsoe. “Er is mij niets bekend van een brief van de minister”, liet woordvoerder van het OM, Guillano Schoop, weten. Wilsoe bevestigt tijdens de persconferentie dat niet iedereen binnen het OM donderdag op de hoogte was, maar pas maandag. “Ik heb het OM eerst de kans gegeven zelf de brief te sturen en de procuceur-generaal was op de hoogte hiervan”, zegt Wilsoe. “Als hij zegt dat hij niet op de hoogte was, dan liegt hij!”, laat de minister desgevraagd weten.

Robbie dos Santos
De minister maakte ook duidelijk dat hij Robbie dos Santos, de eigenaar van Robbie’s Lottery en verdacht van fraude en witwaspraktijken, niet persoonlijk kent. “Dos Santos zit niet in mijn vriendenkring. Ik ben hem uiteraard wel eens tegengekomen op Curaçao, maar ik heb geen contact met hem.” Minister George Jamaloodin (Financiën), die een familieband heeft met Dos Santos, was vanaf het begin tot het eind van de persconferentie aanwezig. Hij heeft zelf geen bijdrage geleverd aan de conferentie.

Minister Spies
De brief van Wilsoe heeft ook snel de Tweede Kamer bereikt, waarop minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) Wilsoe verzocht om uitleg. “Nogmaals, het ministerie van Justitie van Curaçao is verantwoordelijk voor het bevriezen van tegoeden in strafzaken. Daarop heb ik het departement van Justitie in Amerika aangesproken. Ik betreur het dat minister Spies zich in dit geval baseert op berichten uit de kranten op Curaçao, en dan ook nog een artikel uit een anti-regeringskrant.” Hiermee verwees de minister naar het Antilliaans Dagblad, die als eerste berichtte over de brief.

Belastingfraude
Robbie dos Santos staat sinds augustus onder vuur omdat hij wordt beschuldigd dat hij Robbie’s Lottery sinds 2004 als dekmantel gebruikt voor het witwassen van geld en belastingsfraude. Daarnaast zou Robbie’s Lottery achter de schermen gebruikt worden voor een grotere illegale loterij en de verkoop van valse loten. De zaak liet aardig wat stof opwaaien, aangezien Dos Santos medefinancierder is van de campagne van regeringspartij MFK en familie is van MFK-minister Jamaloodin.

36 reacties op “Wilsoe: ‘Geen sprake van interventie’”

 1. @Zoro – Gelukkig heb jij het goed begrepen.
  @Huiskes – Alex Rosaria is voor onafhankelijkheid. Voor mij is dat geen alternatief. Ik bleef voorlopig nog een zwevende kiezer en hoop dat er een nieuwe partij opstaat.

 2. Ligt het aan mij maar waarom zeggen de andere statenleden hier helemaal niets van?
  Felida, Eisden, Cooper, Cleopa. Rozier ertc Jullie zijn net zo huichelachtig en jullie maken dit land ter schande zowel nationaal als internationaal!

 3. Deze Wilsoe is een corrupte listige parasiet:
  is van huis uit geschiedenis leraar,was gezaghebber en speelde nog een tijdje voor de Centrale Bank , de grote CURATOR bij een verzekerings maatschappij hier op Cur.
  Waarom zweeg/zwijgt hij nog steeds in alle talen mbt de perikelen rondom de President van Centrale Bank? ring.. ring……
  Hij doet voorkomen alsof hij veel weet, maar klinkt als een holle vat. en nu?
  Grote leugenaar…………….

 4. @janci, Het is tijd voor interventie! Laat de USA maar weer de rotzooi opruimen want Nederland durft het niet..

 5. Deze mannen hebben beton in hun broek en blijven zitten, dus laten we naar voren kijken.
  Deze regering gaat een keer ophouden te bestaan en dan komen er verkiezingen.
  Laten we daarop anticiperen. Er moeten dan goede keuzes zijn voor de mensen om duidelijk te maken wat je wilt.
  Als je nog steeds MFK geloofd, dan kan je daar op stemmen, dat geld ook voor PS en MAN.
  Maar iedereen die daar tegen is moet ook een goede keuze kunnen maken. Er zullen veel mensen PAR stemmen, dat is uitstekend, maar we zitten nu in de shit omdat er ook mensen daartegen waren. Die zijn inmiddels wel bekeerd, maar die hebben nog geen juist alternatief. Laten we afspreken dat PAIS daarvoor het alternatief wordt. Als PAIS sterk wordt dan is dat ook voor PAR duidelijk dat ze hun houding enigszins moeten aanpassen en vernieuwen. Maar laten deze twee partijen nu alvast gaan werken aan een alternatief voor 2014 en verder. Vergeet die draaikonten als PNP, MAN, FOL, DP alsjeblieft, zorg dat er een overzichtelijk politiek veld komt. Al die snippers heb je niks aan en dat moet je ook niet willen. Zorg ook dat je voor de verkiezingen, nu dus al, gewoon je uitspreekt in dergelijke coalities. Ik voorzie dat PAR absoluut de grootste partij zal blijven, maar als daarnaast nu eens PAIS komt om een koerscorrectie ten opzichte van die 16 jaar PAR uit te voeren dan is dat denk ik voor de huidige zwijgende meerderheid toch een goed alternatief?
  Laat Rosaria hier nu aan gaan werken, dat ook hij laat zien een partij te kunnen opzetten die structuur heeft, en ja zorg misschien gewoon dat al die “bewegingen” zich daar ook voor uitspreken. Laten we dan deze regering maar uitzitten, als die tegen de wet van de zwaartekracht in maar niet wil vallen. Maar laten we iedereen alvast voor zijn en anticiperen en klaar voor de komende verkiezingen zijn!

 6. @ Edu. Goed lezen zou kunnen helpen. Komproe is noch bedreigd noch gedood maar gewoon doodgegaan oftewel een natuurlijke doodsoorzaak al zou ik alle stress, die Godett hem heeft bezorgd wel als doodsoorzaak willen aanmerken.

 7. @WaarGaatDitEilandNaarToe, wie zit jij hier te bedreigen? Weet jij soms meer van de dood van dhr. Komproe af?

  Men is banger voor griezelige typetjes, van de PAR als jij !

 8. Kunnen enkele voorstanders van de regering mij misschien de andere kant van het verhaal uitleggen? (Liefst in termen van acties van Wilsoe) Voel vrij om anders gewoon te zeggen “Ik heb nog steeds vertrouwen in Wilsoe, want: ”

  Ik zou zeer teleurgesteld zijn als er alleen maar “jullie”-deden het ook, en “vroeger”-was dit normaal… kijk naar Bennie etc wordt geroepen…

 9. INTERVENTIE = WELBEWUST INGRIJPEN !!!
  Simpel as that,
  dus Wilsoe, hoe je ook draait of worstelt je hebt een grens van fatsoen overschreden ten gunste van MAFFIOSE krachten op Korsou en ons land op een geweldige manier VOOR LUL GEZET en een enorme imagoschade aangericht.
  Daarnaast heeft dit heerschap gewoon glashard GELOGEN dat hij geen brief zou hebben gestuurd en dat ondermijnt zijn (geloof)waardigheid voor altijd !!!
  Geen vertrouwen impliceert OPSTAPPEN !!!

 10. @”Obama,” ga je schamen, hoe durf jij zulke dingen te beweren onder de naam van?

 11. Beste Kade,
  Als je met duivels omgaat word je ermee besmet. En voor je het weet groeien er uit je eigen hoofd ook van die horentjes. Hoe is het zover kunnen komen dat een integer mens als jij zo bent afgegleden. Je wordt niet oud op deze manier. Trek je lessen uit het geval ‘Komproe’. Hij kon zich zelf niet meer in de spiegel aankijken en moest het met de dood bekopen.

 12. Er komt een moment dat we met dit tuig gaan afrekenen. En dan kunnen we een 2de Koraalspecht bouwen, want er zal onvoldoende plek zijn voor deze corrupte bende in de huidige faciliteit.
  Dit tuig blijft niet eeuwig aan de macht…..

 13. Als hij de simpele betekenis van het woord “interventie” zou kennen, zou hij iets anders moeten verzinnen.

 14. Het is wel duidelijk dat ook Wilsoe op het vinkentouw van Robbie zit!!!

 15. Wilsoe haalt de zaken door elkaar, er zijn beslagen op persoonlijk en zakelijke tegoeden.
  Het niet betalen van belastingen is geen strafbaar feit, want dat doet de hele regering zelf ook!

  Na de VDC, de Centrale Bank , kunnen we nu ook Justitie afschaffen… Daar zitten mensen die hun zaken correct willen doen, maar ze moeten dealen met politici die willen rommelen…
  De Staten vinden het allemaal prima…

  Verder: Waar heb ik dit gelezen….?
  “Indien Onze Minister voornemens is de procureur-generaal een bijzondere aanwijzing te geven betreffende de opsporing en vervolging van strafbare feiten in zijn land, dan legt hij de voorgenomen aanwijzing voor aan het Hof ter toetsing aan het recht. Het Hof beslist binnen een week op het verzoek van Onze Minister. Indien het Hof van oordeel is dat de voorgenomen aanwijzing in overeenstemming is met het recht, dan kan Onze Minister de aanwijzing geven.”
  Is dat inmiddels gedaan, of vervallen?

  Wilsoe…kent zichzelf een autoriteit toe op basis van de Rijks-verdragen. “…, want ik ben de ‘Competent Authority ‘, Ik weet zeker dat die competentie van Curaçao zo snel mogelijk uit het Koninkrijksverdrag gaat, waarmee Curaçao weer een stukje autonomie verliest. Als men zich op die manier beroept op een verdrag om de hele rechtsgang te frustreren…

  Verder: als er klachten zijn over de rechtspraak en het OM:
  “De Raad voor de Rechtshandhaving is een interlandelijk orgaan van Curaçao, Sint Maarten en Nederland. De Raad is belast met de algemene inspectie op de effectiviteit en kwaliteit van verschillende diensten en instellingen, die deel uitmaken van de justitiële keten op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook ziet de Raad toe op de effectiviteit en kwaliteit van de justitiële samenwerking tussen Curaçao, Sint Maarten en Nederland, voorzover het de BES-eilanden betreft.”

  Neem aan dat die ook al zijn ingeschakeld door Wilsoe?

  En..Jamaloodin zag dat het goed was…
  En het volk in de rook van de ISLA kon stikken..
  En de Staten..?

 16. Wilsoe is niets meer dan de buikspreekpop van Dos Santos. Het heeft daarom geen enkele zin om hem te laten vervangen door een andere buikspreekpop. In ieder geval is het wel gunstig dat Nederland nu een en ander heeft uit te leggen aan Amerika. Amerika heeft zeer waarschijnlijk weinig begrip voor de passieve en afwachtende houding van Nederland.

 17. Kan de USA aub een interventie macht sturen net zoals in Panama en Grenada?

  USA de regering schotte werkt samen met de Taliban en ze maken ook chemische wapens hier. in de Lovers fabrieken maken ze chemische wapens waarmee ze rakketten naar de usa gaan schieten!! AUB stuur je leger hier om binnen te vallen.

 18. whahhahahahahahaha,,,hahahahhhahaha…WHAHAAHAHAHAHAHAHA.GRRRRRRRRRRRRRRRRRR…PFFFFFFFFFFFFFFFFFFF whahahahahahaah!

 19. Waarom vond deze man het nodig om eerst te ontkennen?? Hij had toch geen brief gestuurd…..Waarom heeft deze man daarover gelogen?? Waarom gaat deze man ineens bezig met deze zaak, hoe komt dat bij je op, of….wie heeft hem daartoe aangezet???
  Het stinkt hier…….

 20. Minister Wilsoe dit even ter informatie u kunt de mensen hier voor de gek houden maar Den Haag en Washington echt niet. minister Spies heeft echt niet de Curacaose media nodig zij heeft haar bronnen en de USA(die heben ook hun eigen bronnen) heeft de brief gelijk doorgestuurd naar Den Haag

 21. @jerry k

  Haha, funny comment.

 22. waarom verbaasd mensen dit? Lees de grondwet voor het toekomstige Korsou van PS eens (meen ik geschreven door Asjes en Wiels). Weinig democratisch aan. Zij mogen alles en hunnes mogen niets..

 23. Precies zoals ik dacht…hij denkt zelf dat hij niks verkeerd heeft gedaan. Google profiel van een sociopaat. Zoek de overeenkomsten.

 24. De Minister van Justitie (MvJ) is nimmer bevoegd het Openbaar Ministerie (OM) te overrulen in die zin dat hij een aan het OM toekomende bevoegdheid zelf kan uitoefenen of terugdraaien. Wel is de MvJ politiek verantwoordelijk voor de wijze waarop het OM zijn bevoegdheden uitoefent. Als hij het daarmee niet eens is kan hij – als het om algemeen beleid gaat – het OM algemene aanwijzingen geven. Hij kan zelfs het OM in een concrete zaak een speciale formele aanwijzing geven, hetgeen (in Curacao, maar ook in Nederland) zelden of nooit voorkomt. De gang van zaken is in Nederland als het gaat om een concrete aanwijzing uitvoeriger geregeld dan in de Curacaose wetgeving (RO), maar het principe is hetzelfde. Een concrete aanwijzing aan het OM dient transparant te zijn, zodat er parlementaire controle op de MvJ mogelijk is. Uitgangspunt blijft dat de MvJ zich niet bemoeit met de procedure in een individuele strafzaak. In het internationale rechtsverkeer komt de MvJ weliswaar vaker in beeld, maar dan meer als administratief doorgeefluik. In een enkel geval kan de tussenkomst van de MvJ (machtiging) vereist zijn, maar alleen wanneer dat in de wet is vastgelegd en in welke (weinige) gevallen (bijv. vervolging van politieke delicten op verzoek van het buitenland is alleen mogelijk met instemming van de MvJ). De vraag is of de MvJ zijn boekje te buiten is gegaan door te interveniëren bij het opheffen van de bevriezing van de tegoeden in de Verenigde Staten. Het is en blijft immers ingrijpen in een lopende strafzaak, hetgeen juridisch onjuist en politiek ongepast is. Bovendien is de slotzin in de brief van de MvJ van 25 april 2012 – dat het OM voortaan voorafgaande schriftelijke toestemming van de MvJ nodig heeft  – tenzij daarvoor een specifieke wettelijke basis kan worden gevonden – onrechtmatig. Dit alles staat dan nog los van de vraag waarom de MvJ de brief uberhaupt heeft geschreven.

 25. zou willen dat Wilsoe zich over alle onrechtmatige zaken zo druk maakte…

 26. Ingezonden brief in het AD van vandaag:

  Ko’i hari òf Ko’i yora?
  Monday, 07 May 2012 22:49
  Wat is het verschil tussen een PAR-pastechi en een PS-pastechi? Dat is de mond van de heren Wiels en Sambo. Is het u ook niet opgevallen dat beide PS-spreekbuizen muisstil zijn geweest betreffende de PS-pastechi van Minister Monk aan mevrouw Merien-Martha, een pastechi die buiten elke proportie was?
  Als het een PAR-pastechi was geweest, dan was het eiland te klein geweest voor de scheldkanonnades van beide heren van de PS. Zij zouden zo hard mogelijk geschreeuwd hebben dat het een grote schande was, dat het corruptie van de ergste soort was, dat het het zoveelste teken van de koloniale macht van Nederland was en het zou een zoveelste reden voor onafhankelijkheid zijn geweest.
  Nu het echter een daad van grove corruptie van hun eigen mensen is geweest, zijn zij muisstil, ketu, ketu. Tja, heel even binnen het bestuur van de partij bekennen dat het een foutje is geweest, welke rechtgezet moet worden, maar verder… niets. Was het een PAR-minister geweest, dan zou onmiddellijk zijn/haar aftreden worden geëist, nu mag die schreeuwlelijkerd van een Monk (met slechts 150 stemmen van het volk bij de laatste verkiezingen) rustig blijven zitten.
  En de heren altijd maar weer schreeuwen dat rekening gehouden moet worden met de stem van het volk. 48 Procent had immers tegen de slotverklaring gestemd en daar moet je ernstig rekening mee houden. Maar blijkbaar hebben zij de lagere school niet afgemaakt, want daar wordt bij het vak rekenen geleerd, dat 52 groter is dan 48. En hoe houden de heren nu rekening met die 52 procent? Die moeten volgens hen ineens hun mond houden, zij mogen niets meer zeggen, want dat wordt als een aanslag op de democratie en onafhankelijkheid gezien en ga zo maar door.
  Dezelfde retoriek die dertig geleden in Suriname ook gehoord werd en helaas het leven van 14 onschuldige burgers gekost heeft. Maar als de heren van deze partij het ergens niet mee eens zijn, dreigen zij wel direct alle democratische spelregels aan hun laars te lappen en roepen op tot subversiviteit, dan roept de PS de gemeenschap op om alles plat te leggen, dan gelden er voor hen ineens geen democratische regels meer, dan geldt voor hen alleen maar de waas van hun gelijk.
  Kijk heren, daar ergeren vele mensen zich nu groen en geel aan. Aan dat oeverloze gezeur om onafhankelijkheid. Alsof dat ineens een tovermiddel is en ons eiland ineens zal doen veranderen in een paradijs. Niets is minder waar, de corruptie zal er net zo weelderig tieren, zie deze pastechi vanuit uw eigen kring. En ook de minachting voor onze parlementaire democratie zal niet veranderen, kijk maar naar het gedraai en gekonkel in de Staten, waar de Statenvoorzitter met zijn mond wel heel hard schreeuwt dat de regels van het parlement nageleefd moeten worden, maar als het erop aan komt om via een stemming over een motie waarin de heer Schotte gewezen wordt op zijn foutieve interpretatie van Good Governance, dan is men ineens weer poeslief voor de coalitiegenoot en maakt de PS-fractie een draai van 180 graden.
  En wat dacht u van de bijzonder kwalijke inmenging van de huidige PS -minister van Justitie in lopende rechtszaken? Een inmenging die geheel indruist tegen onze trias politica. Dat is pas verontrustend en nooit eerder vertoond. En dacht u ook werkelijk dat met de onafhankelijkheid de mentaliteit van vele werklui zal veranderen? Welnee, die blijft even belabberd. Waarom maakt u zich niet druk om de vele klachten die geuit worden over de werkhouding van vele yu di Kòrsou, in vele bedrijfstakken?
  Er wordt constant geklaagd over de kwaliteit van aannemers, bouwvakkers, mensen werkzaam in de horeca, in de hotelindustrie en in de metaalindustrie et cetera. Waarom zijn er vele buitenlanders werkzaam op Curaçao en waarom wordt veel minder over hen geklaagd? Aan de heren Wiels en Sambo zou ik zeggen, gaat u daar eens over nadenken en eventueel zich daar eens druk over maken in plaats van eindeloos te lopen schelden op andersdenkenden. Onafhankelijkheid is immers niet altijd zaligmakend, kijk maar naar Suriname.
  Rob Spong, Curaçao

 27. Ik ben sprakeloos… deze man zit toch in de partij van de oprechte vrijheids-strijder Wiels? Helmin, zie je nu in waarom je Nederland gewoon nodig hebt? Om jullie op het rechte pad te houden. De rechter gaat zich heus nog wel uitspreken en als het OM het fout heeft wordt het beslag gewoon opgeheven. Indien het OM gelijk heeft gaat er een groot bedrag aan geld, dat van het volk gestolen is!!!, naar het criminaliteitsfonds (de boete) en kan daarmee hetzelfde volk beschermd worden. De achterstallige belasting kan gebruikt worden voor onderwijs, etc…

 28. Hopelijk komt de op gelijke wijze op voor alle mensen van Curaçao!
  Een toegewijd man!

 29. Wilsoe wil zeggen: de brief is een invention, niet een intervention.

 30. Net een Leerdammertje: eerst liegen en daarna weer liegen. Leerdam had tenminste nog het besef om een juiste keuze te maken.

 31. wat een poppenkast en hij denkt dat iemand zijn verhaal serieus neemt.
  deze hele regering is een grote leugen show.
  de waarheid verdraaien: en daar trapt het klootjes volk wel in.
  helaas is er nog een grote groep ongeschoolden die dit geloven
  lees straks het commentaar maar van R Willems en Rita.

 32. Tsja blijft de vraag als hij geen banden heeft met dos Santos wie hem dan gevraagd heeft om die brief te sturen? Laat me raden……..

 33. Lees de brief nog maar eens, deze komt dus NIET overeen met wat hij dus nu beweert.
  Geweldig niet? Zoals ook deze man Curacao op de negatieve kaart weet te krijgen door er een wereldschandaal van te maken.

 34. Ha ha onrechtmatig? Ze zijn echt niet gek in de VS, ze kennen hun pappenheimers wel.

 35. 1. natuurlijk is iedereen die niet meegaat meteen anti-regering
  2. Zowiezo heeft Wilsoe gelogen want hij had de brief niet verstuurd toch?
  3. Hoe kan hij beweren dat het bevriezen onrechtmatig is geweest indien de rechtzaak nog niet is afgelopen?
  4. Waarom persoonlijk interveren voor Dos Santos??

  WILSOE!! AFTREDEN!!!!

 36. No need2say more…

  Grote vraag: Wie was Wilsoe’s opdrachtgever??