• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Federashon Otrobanda, Plataforma Otrobanda en SKO over de locatie van het nieuwe ziekenhuis.

De Staten hebben nu zelf het bewijs: Amstel is niet de beste locatie. Volgens Berenschot heeft Amstel hetzelfde soort probleem als de Noorduynweg.

Bezorgd over het proces om tot een nieuw ziekenhuis te komen, heeft de Staten twee weken geleden USONA uitgenodigd een en ander te komen uitleggen. In zijn presentatie aan de Staten heeft de USONA vertegenwoordiger verklaard dat de bijkomende wijzigingen die gedaan moeten worden om het ziekenhuis bij Amstel te bouwen ‘niet meer noch minder’ zijn dan bij Noorduynweg. Hij legde uit dat dezelfde soort fundering gebruikt zal worden. Bij dit soort terrein, verzadigd met water, betekent dit een fundering op betonnen palen tot een diepte waar men een stevige ondergrond aantreft; een systeem dat veel meer geld en tijd kost dan een fundering op harde grond.

Het terrein in Otrobanda bestaat uit harde grond die wat voor fundering ook kan dragen zonder kosten en tijdverlies.

Net zoals bij Noorduynweg moet men bij Amstel maatregelen nemen tegen wateroverlast. Men zal het terrein moeten verhogen, hetgeen nog meer uitgaven met zich meebrengt en tijd gaat kosten. Het is wel vreemd dat USONA verklaard heeft dat Amstel nooit onder water is gelopen, ook niet tijdens Thomas. Kan USONA dit bewijzen? Want er is duidelijk aangetoond dat Thomas wel degelijk bij Amstel overstroming heeft veroorzaakt, net als bij de overige terreinen in de buurt.

Zoals iedereen ook weet is Sehos blijven functioneren zonder wateroverlast.

De Staten heeft ook gehoord dat er bij Amstel een tweede weg aangelegd moet worden om te garanderen dat de ambulance het ziekenhuis altijd kan bereiken. Zo’n weg zal over een dam moeten komen, of het wordt een hele lange brug. Weer torenhoge kosten.

Sehos is altijd bereikbaar via twee of meerdere bestaande, grote wegen.

De Staten heeft ook te horen gekregen dat men ook een oplossing moet zoeken voor openbaar vervoer, dat even gemakkelijk is als nu naar de stad te gaan. Ook zo’n plan zal aardig wat kosten om aan te leggen en uit te voeren.

Nu gaan alle bussen dagelijks en op elk moment naar Punda en Otrobanda zonder bijkomende kosten.

Tot overmaat van ramp heeft USONA aan de Staten uitgelegd dat het rapport van de expert om het laboratorium vlak bij het ziekenhuis te plaatsen om een betere en snellere medische zorg te garanderen, te laat is aangekomen voor het project van het nieuwe ziekenhuis. Het Amstelterrein biedt niet genoeg ruimte voor beide gebouwen.

Op het Sehos terrein is er WEL ruimte voor een groot laboratorium samen met het ziekenhuis.

Dit alles is nog een bewijs dat Otrobanda meer dan genoeg ruimte en alle ingrediënten heeft  om een nieuw ziekenhuis te realiseren, bereikbaar en sneller operationeel, en zonder al die bijkomende kosten zoals bij Noorduynweg en Amstel. Bovendien, naargelang de bouw vordert, wordt er begonnen met de verhuizing van de ene afdeling van het oude naar het nieuwe gebouw. Niks van vier tot vijf jaar wachten om dan pas te beginnen met de verhuizing van het oude naar het nieuwe. In Otrobanda wordt het nieuwe ziekenhuis sneller, vollediger, en bereikbaar opgeleverd, vrij van overstroming, en voor minder geld dan waar dan ook. Na de USONA presentatie, moet de Staten een eigen conclusie kunnen trekken. En graag zijn de Otrobanda organisaties bereid de Staten alle informatie te verschaffen over de locatie in Otrobanda.

12 reacties op “Ingezonden: Amstel niet beste locatie”

 1. @Johann, dat kan niet, want daar verdienen onze corrupte politici geen cent aan.
  het moet op het amstelterrein, want daar worden door de diverse politici centjes verdient aan smeergelden.

 2. Het amstel terrein is absoluut geen goede lokatie .vanwege de enorme verkeerts drukte overdag en in het week end wordt de nieuwe haven weg omgetoverdt in een dragstrip.Daarnaast heb je probleem met een enorme vervuiling van het aangrenzende binnenwater .En dan nog met een flinke regenbui wateroverlast .Otrobanda lijkt mij gewoon de beste oplossing voor iedereen ,maar vooral voor de mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer .Iemand die op banda riba woont of op banda bao hoeft nu maar een busje te nemen ,gaan ze het veranderen dan moet voor heen en terrug ieder twee busjes nemen .

 3. Inderdaad zoals Nee Zeg aangeeft, de Otrobanda organisaties denken alleen aan hun eigen portemonnee en niets anders. Maar ik geef hun geen ongelijk dat ze ervoor vechten, zou ik ook doen als ik een zaak daar had. Maar SEHOS is een te oud gebouw met veel mankementen. Mag Curaçao een keer een geheel nieuwe ziekenhuis krijgen, wij verdienen een nieuw ziekenhuis en niet een die gerenoveerd moet worden. En als wij een paar maanden extra moeten wachten om bij UNA alles te regelen, heb ik geen probleem mee, als wij maar een nieuw op en top ziekenhuis krijgen met een medische faculteit bij UNA er naast helemaal top.

 4. SEHOS heeft bewezen (!) op een prima locatie te staan op alle gebied (o.a. die goede bereikbaarheid voor een ieder!), dus wáárom dan naar een andere plek verhuizen tegen ook nog eens veel hogere bouwkosten, die natuurlijk ook nog eens veel hoger zullen gaan uitvallen dan gepland? Om de oude locatie (met hier en daar zelfs ook nog eens mooie architectuur!) na een verhuizing vervolgens te laten verpauperen tot een grote bouwval voor de komende eeuw? Use your common sense!

 5. Maak je vooral niet druk…. er komt helemaal geen nieuw ziekenhuis. Deze besluitvorming gaat nog decennia duren.

 6. Er kunnen tientallen miljoenen bespaard worden door gewoon het SEHOS te moderniseren. Het ligt voor iedereen best centraal. Het OLVG in Amsterdam is daar een prachtig voorbeeld van. Dan hou je meer dan zat geld over om ri Banda Bou goede eerste hulpposten neer te zetten.
  Volstrekt absurd om bijhet Amstelterrein te willen bouwen. Dit is slechts interessant voor de ontwikkelaars – lees – Schotte en zijn clique.

 7. Het Amstelterrein is met woekerwinst en consultantsfee voor Schotte door de regering gekocht. Hoe denken ze dat op te lossen?

 8. @nee. Het terrein van UNA mag niet bebouwd worden volgens het bestemmingsplan.

  Maar volgens mij probeert de regering dat stiekum door te drukken. ze bouwen van privegelden shopping malls in de buurt om de vruchten er straks van te plukken en waarom denk je dat de EEG weg verbreedt wordt terwijl die weg niet druk was en er duizenden wegen op Curacao eerdere en opknapbeurt nodig hebben. Smerige spelletjes met ons belastinggeld

 9. ik zeg renoveer SEHOS te Otrabanda en plaats poli’s op andere plekken

 10. Beste “Nee zeg” als jij het moest betalen zou jij het ziekenhuis dan nog steeds bij de UNA plaatsen?
  Deze belastingbetaler wil de oplossing met de beste prijs/kwaliteit verhouding en dat is gewoon in Otrabanda.

 11. @nee zeg: Al ben ik ook redelijk zat van de gezeur, UNA is een slechte locatie voor iedereen zonder auto.

 12. Alweer dat verhaal van de winkeliersvereniging. Curacao breidt uit richting westpunt, dus Otrabanda is niet meer centraal. Probeer het eens in het grotere verband te zien, in plaats met de winkeliers mentaliteit. Gewoon in het midden van het eiland, dus bij de UNA, en alle argumenten over busjes en wateroverlast en zo zijn allemaal op te lossen.