• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van Ministers heeft vrijdag ingestemd met een regeling om de tarieven van geneesmiddelen op Curaçao te verlagen. “De prijzen van geneesmiddelen op ons eiland zijn aanzienlijk hoger dan in andere landen”, aldus minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid).

Scoop- Constancia heeft deze regeling ingediend in het kader van de herziening van het gezondheidsstelsel. “Eén van de grootste componenten van de zorgkosten op Curaçao zijn farmaceutische kosten, namelijk 25 procent. De kosten van de gezondheid op Curaçao zijn vergeleken met OECD-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) relatief hoog, 13.1 procent van het BNP (Bruto Nationaal Product) tegen gemiddeld 9.5 procent”, zegt de minister.

Prijsvergelijking
Bij een prijsvergelijking van de verpakte geneesmiddelen op Curaçao die voorkomen op ‘the International Drug Price Indicator,’ is volgens Scoop-Constancia gebleken dat de prijzen op Curaçao vijf tot 50 maal hoger zijn. Ook zijn de prijzen van vele geneesmiddelen op Curaçao hoger dan de prijzen in Nederland.

Betaalbaar
Om te komen tot betaalbare geneesmiddelen met behoud van kwaliteit, zullen maximale prijzen worden bepaald voor alle geneesmiddelen op Curaçao. De maximale prijzen zijn de laagste van de prijzen in Nederland, Verenigde Staten van Amerika en lokaal. De overheid heeft er daarnaast voor gekozen om met de huidige leveranciers te blijven werken en niet over te gaan tot het opengooien van de markt.

Hoge kosten
Minister Scoop-Constancia: “De kosten voor geneesmiddelen op Curaçao zijn te hoog. De overheid en dus de samenleving draait voor deze hoge kosten op. We willen de gezondheidszorg op Curaçao betaalbaar houden en daarbij hoort het kritisch kijken naar diverse uitgaven, ook van geneesmiddelen. Helaas hebben we geen gezamenlijk akkoord bereikt met de importeurs van geneesmiddelen, wat ik graag had gewild, daarom heb ik deze maatregelen genomen.”

6 reacties op “Maximumprijzen voor geneesmiddelen”

 1. De te voorspellen en ook bijzonder logische oplossing voor de handel zal zijn om klanten, en vooral klanten met een SVB garantiekaart, vanaf nu altijd contant te laten betalen. Het volk krijgt zo de rekening gepresenteerd van de onkunde en het wanbeleid van deze door henzelf gekozen minister.

 2. Inderdaad, de kosten van de farmaceutische zorg zijn hier hoger. Het aantal diabeten (de duurste patienten) is drie keer zo hoog in vergelijking met die in andere landen net zoals schildklierpatienten en cardiovasculaire patienten. Kijk naar het eetpatroon van de Curacaoenaar. Zo lang een formatie van drie ministers hier een Mc Donalds openen en gefrituurde kip hier als tussendoortje op het menu staat.
  Hoe geloofwaardig is inderdaad een meervoudige winkeldief en oplichter met het intellect van een zeeegel?(ref brief constantia en Arthur Donker) Deze minister gaat niets voor elkaar krijgen. behalve een uitbreiding van haar crimineel handelen
  Doordat agentschappen met onder de tafelhandel bepaalde rechten hebben gekegen zijn jarenlang kunstmatig de prijzen hoog gebleven en dacht men nu echt dat die tegen de laagste prijs gaan leveren? Oftewel met minimale winstmarges? Ook onzin. De enige oplossing is opengooien van de markt en de apotheken zelf laten inkopen in het buitenland. Maar ja, dan zijn de vriendjes van VIP natuurlijk ook niet blij met de door hun betaalde ministertjes.
  Inderdaad, gemiddeld 6 mnd achterstand van FZOG en enkele maanden SVB betalingen. Ondertussen geniet het personeel van de SVB een koningsbehandeling met hun SVB garantiekaart die geen beperkingen hebben wat geneesmiddelenvergoedingen betreft. De verhoudingen zijn behoorlijk scheef en iedereen pikt het blijkbaar. Suc6 ermee

 3. Constancia zal wel niet veel begrijpen van de vrije markt. Start desnoods een lands apotheek als het goedkoper kan. Dit soort marktregulering heeft in de sovjet unie ook niet gewerkt We zullen zien dat mensen met geld hun medicijnen krijgen en het volk mag wachten. Enhet wordt contant betalen. Kortom een ongelukkige regeling van het type `windowdressing`voor het volk… Dom…

 4. De reiskosten van de minister liggen ook stukker hoger dan die in omliggende landen. Dat kan dus ook wel omlaag!

 5. Op zich een goede aktie, echter bij Constantia (met haar historie van vele winkeldiefstallen in Nederland, een strafblad voor meineedn en een geval van diplomavervalsing op Curacao) vraag je je onbewust af wat Constantia er zelf aan verdient.

  De financiele problemen van haar stichting die grote schulden onbetaald laat draagt ook niet bij aan een positief beeld van haar.

  Daarom had zij nooit door de screening mogen komen, zoals de veiligheidsdienst al bekend heeft gemaakt.

 6. De apotheken moeten ook renteverlies in de prijs calculeren, omdat de SVB enkele maanden later betaalt. Jacinta kan beter die dikke nek achterwege laten.