• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voormalig premier van de Nederlandse Antillen Maria Liberia-Peters zit een commissie voor die, in samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de vernieuwing van de Veiligheidsdienst Curaçao moet begeleiden. Dat is gisteren door de regering bekendgemaakt.

Vrijwel alle medewerkers van de dienst zijn vrijdag naar huis gestuurd en moeten op afroep beschikbaar blijven. Volgens premier Gerrit Schotte is een renovatie nodig, omdat uit een intern onderzoek is gebleken dat enkele medewerkers een complot beraamden tegen de regering.

Demonstratie
Opmerkelijk is dat Liberia-Peters twee weken geleden nog sprak op een demonstratie in Willemstad tegen de regering. De vernieuwing van de dienst zal naar verwachting 3 tot 6 maanden in beslag nemen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

16 reacties op “Oud-premier leidt renovatie VDC”

 1. @martin, wat ik heb begrepen is dat deze ex premier ook een pensioen ontvangt voor al die jobs die zij heeft gedaan, let wel voor elke job die zij had een extra pensioen!

 2. Zimbabwe heeft inderdaad ervaring met het eruit gooien van witten en anderen.
  Af en toe denk ik dat sommige mensen op ons eiland zo verkrampt zijn, dat zeniet zien waar ze op afstevenen. Fijn hoor,om `raszuiver` onder elkaar te zijn..

  De economie van Zimbabwe heeft het hoogste krimppercentage en de hoogste inflatie ter wereld. Zimbabwe kent een werkloosheid van ca. 94%. Niet alleen de landbouw is ingestort, maar bijvoorbeeld ook de toeristenindustrie. In de jaren 90 trok Zimbabwe jaarlijks meer dan 1 miljoen toeristen met een piek van 1,4 miljoen in 1999. Na het landhervormingsprogramma daalde het aantal toeristen in 2000 direct met 75%. Het toerisme is nu vrijwel verdwenen.

  Het regime schuift steevast alle schuld voor de problemen in de schoenen van zogenaamde imperialistische mogendheden (met name Groot-Brittannië en de Verenigde Staten), die van Zimbabwe opnieuw een kolonie zouden willen maken.

  Komt ons dit allemaal bekend voor, deze retoriek?
  Misschien schoolexcursies naar Zimbabwe financieren om de jeugd voor te lichten?

 3. @Piet, dat je haar opleiding niet moet vergelijken met die van Schotte. Duidelijk?

 4. @anglo, zo ging het ook in Zimbabwe.. buitenlanders en andere stammen. in indonesia. de elite, chinezen, communisten en nederlanders waren aan de beurt.. Idi Amin en de indiers en buitenlanders.. Mobutu nam ook eerst de eigen mensen te pakken voornamelijk vakbondsleiders, gestudeerden onderwijzers etc.

 5. @Martin, en?

 6. @Philippe Maaskant, weet je nog wel, eerst was het de Duitse democratie, toen de Duitse aristocratie, gevolgd door de Joden, daarna de Communisten, dan de Zigeuners, ben ik iets vergeten ?, oh ja, alle anderen die tegen hem waren zoals verzetsstrijders.
  En daarom komt het huidige Curaçao ons zo bekend voor, maarja wat wil je met een Gerrit en/of een Helmien ?

 7. @ S. Capella,
  Maria Liberia-Peters.
  Born Maria Philomena Peters, May 20, 1941 in Willemsted, Curacao, Netherlands Antilles; daughter of James Louis Peters (a construction foreman) and Mabel Albertina (Hassell) Peters (a homemaker and shopkeeper); married Niels Francisco Liberia on December 19, 1972; two children, Crystal Mary-Jo and Niels Maurice.
  Education: Bachelor’s degree, 1962, in teaching and administration, the Normal Training School for the Teaching of Children, Emmen, The Netherlands; Degree in Pedagogics, 1972, University of the Netherlands; continuing classes at Ohio State University.
  Career
  Head teacher of Kindergarten schools, Maria Goretti school, 1962-64, and John Marrits School, 1964-67, both on Curacao; Supervisor of public schools for early childhood, 1967-72; Instructor, methodology and didactics, Pedagogic Academy, Willemsted; and Supervisor of Roman Catholic Schools for Early Childhood Education, 1972-75; Commissioner in the Executive Council of the Local Government of Cura(ao, 1975-80, 1983-84; Inspector for Early Childhood at the Ministry of Education, 1981-; Member of the Staten (legislature) of Netherlands Antilles, 1982-; Minister of Economic Affairs, 1982-83; Prime Minister of Netherlands Antilles, 1984-86, 1988-94; opposition leader, 1986-88, 1994-; Chair of the Board, Regional Conference for the Integration of Women in the development of Latin America and the Caribbean, 1991-94.

  Read more: http://www.answers.com/topic/maria-philomena-liberia-peters#ixzz1uCD2xDC3

 8. Wederom gaat de min-pres. ”pronken met andermans veren”, heb nl begrepen dat hij min of meer door Nederland werd gedwongen om de AIVD binnen te laten om onderzoek te doen, dus zal hij nu ook ”onder druk” moeten aanvaarden dat hij de VDC naar oude maatstaven zal moeten laten herstellen.

  Het artikel in een Antilliaanse krant van een Venezolaanse journalist over gebeurtenissen op het eiland geeft de mens te denken dit ook ivm VDC.
  Deze hele zaak kunnen ze nu niet gaan afschuiven naar ”de vorige regering” dit is hun eigen ”roerbaksel” geweest.

 9. Leuk dat de Minister Spies overkomt om gehoord te worden over de VDC,
  de situatie van het VDC was zo erg dat de tweede kamer het niet mochten horen alleen de fractievoorzitter van de partijen in Nederland.
  dit omdat het dan onder geheimhouding valt.

  Een paar jaar geleden had ik een geval, ik vermoede dat 1 van me werknemers in een kwalijk zaakje was betrokken toen ik er melding van maakte bij de autoriteiten werd er niks gedaan.

  ineens werd toch mijn werknemer opgepakt, toen ik vroeg maar waarom niet eerder opgepakt werd er mij verteld hij is maar een kleine vis en we hebben gewacht dat we de haai konden vangen.

  het moraal van het verhaal is, misschien is de huidige regering \wel een kleine vis en ze wachten om de haaien die om Curaçao heen zwemmen te pakken.

  wat zijn een paar miljoen nu tegen miljarden, bangmakerij tegen terrorisme enz enz.

 10. Ik hoop ook dat ze gaat onderzoeken hoe het kan dat Schotte en de MFK ministers door de screening zijn gekomen ondanks strafbladen.

  Trouwens hoe kan het dat iemand die zelf een oplichter en fraudeur is, zelf niet door de screening kwam nu vertellen dat er een coup tegen hem was. feit is dat Schotte niet te vertrouwen is aangezien hij vaak liegt en nu kan hij de VDC naar huis sturen? vreemde actie!

 11. Dit gaat zeer spannend worden want de deksel gaat nu zeker ook open voor shi maria zelf, kompa nanzi.

 12. Liberia Peeters lijkt me geen slechte keus, al heb ik vernomen dat ze in bezit van een klein lapje grond de politiek inging en deze als grootgrondbezitster weer verliet.

  Verder heeft ze, begrijp ik, dezelfde opleiding genoten als Schotte. Dus 3 zwemlessen en 8 danslessen.

 13. hahaha, de dief die eigen onderzoek leidt.
  Jullie zijn grappige mensen.

 14. De zaak moet dus hersteld worden tot een situatie vergelijkbaar met het pre-Schotte tijdvak.
  Zo wordt het Schotte imperium aan de rand afgeknaagd. (gezien sommige reacties op dir forum dus door Surinamers en Nederlanders. 🙂 ) Hoe bedenken ze het?! Alles wat fout gaat is schuld van Surinamers, Nederlanders..wat volgt… Joden, Hindustanen, Arabieren? Voor een eiland met een historie met discriminatie zie ik hieropmerkelijke reflexen…

 15. Eindelijk wordt vanuit een andere hoek (gewoon the right persons on the right job) gewerkt met commissies en niet weer een vriendenclubje consultants de opdracht toegeschoven met SChotte en Co die dan de regie voeren en intimideren zodat een resultaat eruitkomt dat de coalitie “geen blaam treft” !!!
  Schotte heeft zijn hand overspeelt en zal nu “met de billen bloot moeten” en reken maar dat hij op vele blaren komt te zitten.
  Ook zijn “partners in crime” moeten nu eindelijk eens worden aangepakt en OPZOUTEN (nog wel even alle verplichtingen aan schulden betalen voor vertrek !!)

 16. Een erkenning, dat ze zelf geen capabele mensen in het coalitiehuis hebben, is toch iets. De voorzitter van de enquetecommissie wordt Don Martina of Miguel Pourier of Etienne Ys?