• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse zegt niet te snappen waarom er zoveel ophef wordt gemaakt over de zogeheten Decembermoorden in 1982. Militairen onder leiding van Bouterse schoten toen vijftien politieke tegenstanders dood.

 
Volgens Bouterse zijn er de afgelopen jaren namelijk zoveel doden te betreuren geweest. “Wij hebben spijt voor alle nabestaanden, maar er zijn ook militairen en politieagenten omgekomen. Hebben die mensen dan geen vrouwen en kinderen?”

Strafproces
Tegen Bouterse loopt momenteel een strafproces wegens de moordpartij, maar het parlement heeft Bouterse onlangs alvast amnestie verleend. Het besluit tot amnestiewet schokte veel buitenlandse politici. Nederland schortte de hulp aan de oud-kolonie op.

Bijeenkomst
Bouterse sprak gisteravond in Parimaribo bij een zogeheten verzoenings- en eenheidsbijeenkomst, die door enkele duizenden mensen werd bezocht. De bijeenkomst was georganiseerd door de drie politieke partijen die de regering vormen. Belangrijke sprekers waren Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo, de coalitiegenoten van Bouterse.

Krachten
Bouterse ging in zijn speech vooral in op de ‘krachten’ die Suriname destabiliseren en misleidende informatie verstrekken. Hij doelde hiermee onder andere op de Nederlandse regering en in Nederland woonachtige Surinamers.

Vijanden
Hij riep de aanwezigen op rekening te houden met het feit dat er vijanden zijn die Suriname willen bedreigen. Aan de andere kant maakt hij zich hier niet druk om. Hij is naar eigen zeggen vooral bezig met de ontwikkeling van Suriname: “De afgelopen weken heb ik onder anderen de presidenten van Mexico en Brazilië gesproken. Denken jullie dat ik me druk maak over Rutte of Wilders?”

Desi Bouterse
Bouterse (66) is president van Suriname sinds augustus 2010. Hij is van oorsprong militair. Zijn opleiding genoot hij in Nederland en het Duitse Seedorf, waar hij van 1968 tot 1975 woonde en werkte. In 1980 was hij betrokken bij een staatsgreep in Suriname, waarna in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden en acties tegen het rebellerende junglecommando van Ronnie Brunswijk. Later werd hij beticht van drugssmokkel. In Nederland is Bouterse in 1999 bij verstek veroordeeld tot tot elf jaar celstraf.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “Bouterse snapt ophef Decembermoorden niet”

 1. Bouterse is niets veranderd. Hij zal niet terugdeinzen voor de volgende 15…..

 2. Jan C, voeg onze beroepsfraudeur Schotte ook maar toe aan je rijtje.

 3. Bouterse klinkt net als Pinochet, Somoza, Noriega, Videla, Straussner, idi Amin, Nguema, Mengistu, Mugabe, Kim, Chavez, Mobutu, Saddam Husein..

  Die hadden het ook over vijanden die het land willen bedreigen..

  Leren we nu echt niets van de geschiedenis? Moeten we weer een killing fields gaan krijgen in Suriname?

 4. Een LEVENSGEVAARLIJKe gek met overduidelijk geen enkele spijt!

 5. Op Curacao snapt een ministerpresident de ophef om zijn verleden vol creditcardfraudes, faillissementsfraudes, verzekeringsfraudes en diplomafraudes ook niet.

  Andere overeenkomsten tussen beiden zijn dat ze nooit verder zijn gekomen dan de lagere school, en strafblad hebben en democratie hebben uitgeschakeld.

  En zich omringen met enge, laffe meelopers.

 6. Ik denk dat de Bouterse de laatste persoon is die dit mag zeggen.. Bouterse de laatste massamoordenaar van Zuid Amerika die nog vrij rondloopt.

 7. Dus dit is wat ze met de arrogantie van de macht bedoelen. Je vermoord in koelen bloede 15 van je landgenoten, en alleen maar omdat zij een andere mening hebben en noemt dat nu destabilisatie.
  In Europa liep ook zo’n mannetje rond, zo in de jaren 30 en 40, zijn naam was Adolf Hitler en ook hij vermoorde/vernietigde de mensen waarvan hij dacht dat ze zijn regime destabiliseerden.
  Met deze man is het uiteindelijk niet zo best afgelopen, Bouterse hoe zal het met jou aflopen ?
  .