• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Binnen de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) gaat een parlementaire enquête worden gehouden naar misstanden. Dat is gisteren besloten nadat premier Gerrit Schotte vrijdag bekendmaakte dat uit onderzoek is gebleken dat medewerkers van de VDC plannen hadden om de regering omver te werpen.

De regering heeft besloten tot een volledige vernieuwing van de Veiligheidsdienst van Curaçao. Uit intern onderzoek en onderzoek van de Commissie van Toezicht zijn ernstige gevallen gebleken van plichtsverzuim en mogelijk strafbare feiten. “Daarbij zou nauw zijn samengewerkt met leden van de vorige regeringspartij”, aldus Schotte.

Aangiften
Daarnaast laat de regering weten dat zij een aantal aangiften gedaan bij het Openbaar Ministerie. Tegen een aantal medewerkers zijn procedures voor disciplinaire maatregelen gestart.

Nieuwe structuur
“De dienst draait de komende maanden op een operationeel minimum, maar er zijn maatregelen genomen om de staatsveiligheid te beschermen indien omstandigheden dat vereisen.” De organisatie wordt ondertussen geheel opnieuw opgebouwd qua structuur, systemen en procedures. “Daarbij zal op bepaalde onderdelen worden samengewerkt met zusterdiensten, zoals de Nederlandse AIVD”, aldus de regering.

Crisisteam
Alle VDC-medewerkers zijn naar huis gestuurd en moeten de komende maanden op afroep beschikbaar blijven. Een crisisteam leidt de dienst voorlopig, met hulp van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De renovatie van de dienst zal naar verwachting drie tot zes maanden in beslag nemen en daarna opnieuw worden gelanceerd.

21 reacties op “Parlementaire enquête geheime dienst Curaçao”

 1. @Johann
  Vergeet niet dat alle “wrede dictators” stap voor stap extremer zijn geworden en ook bij hen dacht iedereen “och zo erg zal het nooit meer worden” en toch liep het bij verschillenden weer gruwelijk uit de hand!
  Idi Amin – Pol Pot – Hitler – Pinochet – Videla – Honecker – Ceausescu – Brezjnev – Asad – Gadaffi – etc. etc. etc de rij zal NOOIT stoppen ook al herhalen we achteraf altijd de dooddoener “aber wir habben ess nicht gewusst”
  LAAT Curacao niet ook het rijtje aanvullen, NU zijn we zelf nog in staat samen het tij te keren WAKE UP en laat je “proteststem” horen voordat je keel wordt afgesneden

 2. @Henk

  Doemdenkerij. Zo ver zie ik het echt niet komen hoor. Alhoewel ik een algemeen bekend staand pessimist ben.
  In dit geval hebben we nog de VS en schoothondje Nederland. Ze willen echt geen Suriname en zeker geen Grenada herhaling hebben.
  Chavez? Die staat al met 1 been voor de hemelpoort.

 3. screeening is altijd toegepast, denk maar aan de tijd dat de FOL een Kabinet had, Anthony kon geen MP worden omdat hij net voor een fraude zaak was veroordeeld.

  Veel erger is dat deze regering die er voor staat dat we meer zelfstandiger zouden worden als Land er voor zorgt dat we steeds meer kwijt raken in onze bevoegheden.

  Als een Directeur van een onderneming( ons land dus) niet functioneert dan zij het de aandeelhouders die ingrijpen ( de staten dus)
  Nu hebben we een paar groot aandeelhouders die ( PS , MAN ) en een gedoogaandeelhouder( FOL) die zelf geen haar beter zijn dan de Directeur. maandelijks krijgen ze hun zilverlingen en ze horen elke dag 3 keer de haan kraaien en verloochenen ons volk.

  De kreet dat er 16 jaar Par regering is geweest is natuurlijk onzin , de eilandsraad die het voor het zeggen had op ons land Curaçao heeft uit verschillende partijen bestaan .

  Laten we eerlijk zijn sinds 1969 waarbij we meer zelfbestuur hebben gekregen hebben we ons land tijds verder zien afglijden naar Zuid-Amerikaanse toestanden, Misschien nog wel erger we gaan nu richting Afrikaanse toestanden stammen strijd, apartheid, rassen haat.
  het zal me niet verbazen dat er vandaag of morgen een eenheidsstaat zal worden uitgeroepen met een eenheidspartij waarbij diverse groeperingen onderdrukt zullen worden of vluchten.

  Ik denk dat ons Land klaar word gemaakt door de PS en MFK voor een versnelde onafhankelijkheid en dat ons rijke land en dan bedoel ik niet alleen geld maar ook de diverse culturen , gewoontes en gebruiken zullen verdwijnen en dat we of bezet zullen worden door Venezuela of net zo ontwikkeld zijn als Haïti.

 4. @Willems

  Screening werd altijd toegepast WSillems.
  Misschien moet je een les in staatshuishoudkunde gaan toepassen. Godett is er doorgerold dus dat is sowieso een gotspe.

 5. @R.L.Willems ook hier heb je dus blijkbaar al een geheugensteuntje nodig. De mensen die nu in Forti zitten (merk je dat ik het niet over een regering heb ?) zijn daar gekomen door de grootste partij (dus het grootste deel van onze bevolking) buiten te spel te zetten en ja, dat de democratie hun die ruimte geeft, betekend nog niet dat zij op democratische wijze gekozen zijn. Zij hebben zich er met behulp van de democratie “in” gemanipuleerd en zelfs bij jouw moet het toch bekend zijn dat manipulatie een negatieve klank heeft, zelfs in België denk ik.

 6. @R.L.Willems, je raakt het duidelijk kwijt (die grijze massa bedoel ik dus), een screening wordt of zou moeten worden toegepast op personen die ons land uit onze naam gaan of willen gaan regeren.Al haal je er een hele veestapel boter bij ,dat veranderd niets aan het wel of niet screenen.
  Maar nog even een tip voor je kinderachtige reacties; boter plakt niet zo goed op skinheads en daar hebben wel wel een paar van, ja ik probeer op jouw niveau iets te zeggen, begrijp je.

 7. Quote: “Sinds het aantreden van
  de regering-Schotte in oktober
  2010 rommelt het in de dienst.
  Zo lekten geheime documenten
  naar de media en werd de
  directeur op non-actief gezet.”

  Ook na 3 !!!!! gerechtelijke uitspraken die de directeur de heer Gumbs in het gelijk stellen (steeds op aanvraag van onze PM Gerrit Schotte mislukte zijn truc om via gerecht gelijk te krijgen) houdt PM zich niet aan deze bindende gerechtelijke bevelen !!!!
  Het is nu zelfs zo ver dat hij (dictator Gerrit Schotte) ALLE PERSONEEL op non-actief heeft gezet en naar huis heeft gestuurd !!!!
  Hij denkt zo van “lastige” vragen te worden verschoond hahahahahaha.
  Coupe komt in deze dus van PM zelf ipv uit andere hoek.

 8. Het is best nog zaak de aandacht voor Curacao niet te laten verslappen. Onderstaand is natuurlijk niet echt best.

  The Ministry of Foreign Affairs of the US (State Department) is concerned about the constant accusations of corruption aimed at the government of Curaçao. These imputations, which the State Department indicate are ‘still not solved’, could eventually have an impeding effect on combating drug trade in the Caribbean area.

 9. Totekki,
  Screening werd nooit toegepast omdat men met 8 zetels nooit buiten de regering viel. Deze democratisch gekozen regering moest weg, daarom de VCD en screening inzetten,
  om de regering te verjagen. Boter hebben ze allemaal op hun hoofd, maar de VCD als bloedhond inzetten om screening door te drukken is nog nooit gebeurd en daarom ook
  mislukt. Nogmaals boter hebben zij allemaal op het hoofd, maar screening doordrukken was een politieke stok achter de deur. Een enquette kan meer naar boven halen!

 10. Screening van de ministersploeg is een standaard procedure, waarvan nooit (NOOIT) afgeweken is of mee gesjoemeld is, totdat ene G.S. aan de macht kwam, omdat te veel burgers eens wat anders wilden. Now, sit on it. Waarom heeft Canada Post daarna gewoon Lichtveld in dienst genomen?

 11. R. Willems, ik vind het bijzonder zwak van u om de MFK misstanden af te doen met, ‘bij de PAR gebeurde dit ook’. Als dat het geval is heb ik ook kritiek op de PAR. De Omayra boot is daarbij een slecht voorbeeld, want dat is een project dat met de beste bedoelingen is gestart en waarbij niemand zichzelf verrijkt heeft. Zo neem ik de MFK. het zondagse afsluiten van de Emancipatieboulevard ook niet kwalijk. Het is jammerlijk mislukt, maar gedaan met dee. Beste bedoelingen en zonder geld in eigen zakken te steken.

  R. Willems, zegt u nu gewoon eens duidelijk dat u er geen probleem mee heeft dat Curacao geregeerd wordt door ongeschoolde fraudeurs met strafbladen en mega belastingschulden dan wordt voor eens en altijd duidelijk dat het beschaafde deel van de bezoekers aan diit forum u niet langer serieus hoeft te nemen. Al denk ik dat u op dit moment alleen nog serieus wordt genomen door lieden met een IQ kleiner dan hun schoenmaat.

 12. Citaat uit memorie van toelichting bij Staatsregeling : enquêterecht. Dit recht wordt bij landsverordening geregeld. Het enquêterecht is één van de controlemiddelen van de Staten. Het is een zwaarder middel dan het recht van interpellatie en wordt dan ook meestal gebruikt in geval een interpellatie niet voldoende duidelijkheid heeft verschaft over een bepaalde aangelegenheid. Het enquêterecht schept de mogelijkheid om van een ieder inlichtingen te verkrijgen.

  Als de Staten dus overgaan tot een enquete moeten we weten:
  Waar is de landsverordening die dat regelt? Formeel moet de gouverneur deze publiceren, maar als je per email vraagt hoe de gouverneur dat doet dan verwijst zijn kabinet naar de ministers. De landsverordening regelt de bevoegdheden, dus als we die niet kennen, HOE loopt zo`n enquete dan? Wie de regeling kent kan het hier melden.

  Vervolgens: Een enquete wordt gedaan als de antwoorden van de regering tekort schieten. Dat is interessant…Kennelijk is Schotte tekort geschoten in zijn toelichting in de Staten? Of weet hij het ook even niet meer en moeten de Staten het oplossen?

 13. @R.L.Willems, nou had ik jou al verschillende karaktereigenschappen toebedacht maar dat je zo kinderachtig reageert verbaasd zelfs mij. Je zou recht van spreken hebben gehad als die personen die je noemt ook zo onder vuur van een groot deel van de bevolking hadden gelegen als dat zooitje wat nu in Forti zit.
  Persoonlijk had ik nog nooit gehoord van een screening van onze bewindslieden van welke politieke kleur dan ook. Komt hoogstwaarschijnlijk dat die mensen geruisloos door de screening kwamen totdat Schotte & Co een screening weigerden en nu twee jaar na dato nog steeds alles uit de kast halen om onder die screening uit te komen. En wat we nu weten, kan ik mij dat standpunt ook levendig voorstellen.

 14. @S.Capella,
  Waren De Jongh-Elhage en Leeflang gescreend om maar twee te noemen? Pakken boter druipen af van hun hoofden.
  Capella, hiermede was het screeningsfeest gestart, waar jij zo graag op de tonen danst. Kijk niet om, vraag niets maar danst gewoon verder al weet je niet waarom het feest!
  Gewoon nagaan: Aandelenlease en Carla Omayra. Zo is George Lichtveld ook een verrassing, niet waar Capella!!!

 15. dacht dat ze een aparte commissie hadden voor de VDC, Om had er toch niks mee te maken of de ombusman .
  raar verhaal dus ?

 16. @cariibeanpicnic.. tja zo heeft Chavez ook altijd last van anderen die staatsgrepen willen plegen.. en Mugabe ook.. en Sadam Hussain en Idi Amin.. Raar dat dit eigenlijk nooit plaatsvind in echte democratien..

 17. S, Capella, helemaal eens en niets aan toe te voegen!

 18. Laat dit parlementair onderzoek dan ook eens bekijken waarom gezaghebber Lisa Dindial bij de screening de andere kant opkeek en daarvoor beloond werd met een dikbetaald luizebaantje bij Chata.

  Laat dit parlementair onderzoek dan ook eens bekijken hoe het mogelijk is dat de huidige ministers door de screening zijn gekomen.

  Waardoor Curacao nu opgezadeld is met een regering zonder enige diplomas, een lang verleden van fraudes en veroordelingen daarvoor, miljoenen belastingschulden en zowel familiaire als financiele banden met de dos Santos mafia.

 19. Gerrit had een plannetje uitgedacht dat als afleidingsmanoeuvre moest dienen “een staatsgreep”. Hij poneerde dit verhaal bij de Rijksministerraad en die op haar beurt schakelde de AIVD in om eens uit te zoeken wat daar allemaal aan de hand was. Nu zit Gerrit met de AIVD in zijn maag en niets en niemand kan dit veranderen. Wiels is des duivels en cobeerd iedereens mama maar verder kan hij er niets aan veranderen. Dus wat Rosenmuller indertijd niet mocht, doet de AIVD nu en ze hebben verder met niemand iets te maken. De backfire knal is door het hele Koninkrijk te horen. Hoe gaan de heren dit politiek oplossen ?

 20. Les 1 uit het handboek: Hoe pleeg ik een Staatsgreep?

  – Eerst anderen beschuldigen van het beramen van een staatsgreep (bewijs niet nodig)
  – Vervolgens zelf een staatsgreep plegen ‘om het land te redden’

  Een weinig origineel recept maar het schijnt goed te werken.

 21. Laat ze maar goed uitzoeken hoe het komt dat mensen als Schotte, El Hakim en Jamaloodin door de screening kwamen terwijl dat nooit gekund had!