• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Europese Unie verhoogt de politieke druk op Suriname wegens de omstreden amnestiewet. Brussel wil versneld een zogenoemde politieke dialoog beginnen met de machthebbers. Dat is vandaag bij de EU vernomen.

 
Brussel maakt zich zorgen over de gevolgen van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan. Onder de aangeklaagden is ook de Surinaamse president Desi Bouterse.

Dialoog
De mogelijkheid van een politieke dialoog is vastgelegd in het Cotonou-verdrag tussen de unie en voornamelijk voormalige koloniën, waaronder Suriname. De gesprekken zijn vooral bedoeld voor specifieke politieke kwesties van wederzijds belang.

Mensenrechten
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken sprak vandaag over een belangrijke stap voorwaarts. “Zeer positief dat de EU binnenkort een diepgaand en uitgebreid gesprek over mensenrechten, waaronder de amnestiewet en de scheiding der machten, met de Surinaamse regering aangaat”, aldus de bewindsman in een verklaring.

Zwaar instrument
Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU een dergelijke dialoog met Suriname inzet, aldus Rosenthal. Hij spreekt over een zwaar instrument. De gesprekken moeten ertoe leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt. Nederland drong vorige maand al aan op een Europese reactie.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “EU verhoogt druk op Suriname”

 1. Het gaat er niet om of Suriname in enige `control` valt. Het gaat erom dat we internationaal een aantal normen en waarden proberen te delen. Afschaffing slavernij was daar EEN van, berechting van verdachten van levensdelicten is een andere…Een land dat zich daar niet aan wenst te houden, komt internationaal onder druk. Ingeval van slavernij of neo-kolonialisme zouden we het heel terecht vinden dat zo`n land wordt aangepakt.. Dus ook voor andere -internationaal afgesproken. waarden geldt dat…

 2. Jan L. Suriname valt buiten jullie span of control.

  Dat heb je helemaal mis en daar zal Bouterse evenals eerder Pinochet nog wel achter komen. Of bedoel je het allemaal soms cynisch???? Whahahahaha. De EU bemoeit zich ook met eigen zaken en als jij in Nederland woont mag van mij alleen voor jou het eigen risico verveelvoudigd worden, want je bent een groter risicofactor.

 3. @Lieve Jan C,

  Kan je aub ophouden met beschermen van massamoordenaars, drugdealers, fraudeurs, belastingonderduikers, oplichters etc.. Hou je bezig met eigen zaken en zorg ervoor dat je kinderen op het rechte pad blijven!

 4. Lieve EU,

  Suriname valt buiten jullie span of control. Vriendelijk verzoek ik je om te bemoeien met je eigenzaken zoals de eurocrisis, Griekenland, Spanje, Portugal, Italie en Nederland met haar grote mond over begrotingstekort, waar de eigenrisico voor zorg volgend jaar 400 euro is.

  Veel liefs,
  Jan C