• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er is veel onduidelijkheid rondom de monetaire unie tussen St. Maarten en Curaçao de afgelopen achttien maanden, wat de ontwikkelingen op economisch gebied niet ten goede komt”, aldus PAIS-leider Alex Rosaria. Volgens Rosaria ligt de fout bij het ministerie van Financiën op Curaçao.

Rosaria blikt terug op een Statenvergadering in 2009, toen de oppositieleden, die nu in de coalitie zitten, het land beloofde dat zodra zij aan de macht zouden zijn de monetaire unie met St. Maarten ontbonden zou worden. “Maar ondanks dat er wordt gezegd dat de leiders in Willemstad en Philipsburg de monetaire unie niet willen voortzetten, is er nog steeds geen beslissing genomen.”

Duidelijkheid
Voor Rosaria is het duidelijk dat de huidige monetaire unie niet werkt als de coördinatie en sancties van beide landen uitblijven. “Men moet om de tafel gaan zitten en duidelijke plannen rondom de monetaire unie accorderen. Er moet na achttien maanden eindelijk een macro-economische beleidscoördinatie plaatsvinden”, zegt Rosaria. Hij vindt dat de nieuwe regering van Sint Maarten snel ophelderingen moet geven over deze kwestie.

Caribische gulden
Na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 hebben Curaçao en Sint Maarten een monetaire unie gevormd met een Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, de opvolger van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen. Ook is er gekozen voor een Caribische gulden, die nog steeds niet is geïntroduceerd op de twee eilanden. Maar Sint Maarten gaf vorige maand aan niet door te willen met de monetaire unie, en gaf al eerder aan een eigen Centrale Bank te willen op het eiland.

3 reacties op “‘Geef duidelijkheid over monetaire unie’”

  1. Heeft deze regering dan enige beslissing genomen?

  2. Het probleem is dat men alleen handelt op basis van emotie en niet op basis van de cijfertjes. Voor Curacao is het namelijk op dit moment helemaal niet verstandig om de monetaire band met Sint Maarten door te knippen.

  3. Hou toch op: Probleem ligt bij die, dan weer bij die! ik kan constateren, er worden overal weinig beslissingen genomen als het te ingewikkeld word. Het is niks, en het word niks. De story of their lives.. en dit zal nog lang zo blijven. Ik zie echt geen vooruitgang.