• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De PAR heeft vrijdag een brief gestuurd aan Statenvoorzitter Ivar Asjes omtrent de vergadering over de situatie rond de fondsen die het SVB beheert. De PAR constateert dat minister Jacinta Constancia-Scoop (Gezondheid) wederom de directie van de SVB heeft verboden om de vergadering bij te wonen.

Woensdag moest de vergadering worden afgebroken in de Staten omdat de directie van de SVB niet aanwezig was. De PAR kaart daarom in de brief artikel 25 van het Reglement van Orde van de Staten aan: ‘De commissies kunnen besluiten personen of instellingen uitnodigen tot het verstrekken van nadere inlichtingen ten behoeve van het werk van de commissie’.

Advies
Vervolgens geeft de politieke partij aan dat het advies van de griffier van de Staten over de interpretatie van artikel 58 van onze Staatsregeling erg duidelijk is: ‘in de zin dat ministers niet het recht hebben om bij commissievergaderingen aanwezig te zijn indien zij niet zijn uitgenodigd. “En deze minister was duidelijk aanwezig en wilde ook nog het woord voeren zonder uitgenodigd te zijn.”

Provoceren
“Dit alles overwegende moet worden geconcludeerd dat minister Constancia-Scoop de autoriteit van het Parlement van Curaçao provoceert en deze verhindert om informatie te krijgen van instanties om haar werk als volksvertegenwoordiging te kunnen doen”. De PAR zegt daarnaast ook geïnformeerd te zijn dat de directie van Selikor NV de vergadering van de centrale commissie van vrijdag niet zullen bijwonen als zij niet via de minister worden uitgenodigd.

Verkeerde interpretatie
“Al deze overtredingen van het Ordereglement van het Parlement van Curaçao en de Staatsregeling van Curaçao vindt zijn basis in de brief die premier Schotte aan u heeft gestuurd op 23 maart”, gaat de PAR verder. De partij is van mening dat premier Gerrit Schotte een verkeerde interpretatie heeft gegeven aan de Staatsregeling en de wet over Corporate Governance en ‘daarbij heeft besloten om overheidsondernemingen en –stichtingen te verbieden om gehoor te geven aan uitnodigingen van de Staten om informatie te komen geven aan de Statencommissies, daarmee ons Reglement van Orde overtredend’.

Openbare vergadering
“Het parlement van Curaçao kan niet accepteren dat de regering van Curaçao, in de persoon van premier Schotte en minister Constancia-Scoop de autoriteit van het parlement met de voeten treedt en dat de regering de agenda van het parlement bepaalt.” Om deze reden vraagt de PAR om zo snel mogelijk een openbare vergadering uit te roepen met het volgende agendapunt: ‘Beraadslaging en positiebepaling van de Staten over de brief van premier Schotte over het geven van informatie aan de Staten door overheidsentiteiten’.

11 reacties op “‘Constancia-Scoop provoceert parlement’”

 1. Ik durf te wedden dat de SVB nu ook een lijken in de kast zullen hebben.. Vraag me af waarom ze de SVB niet onderzoeken? Klusje voor Thierry Hernandez?

 2. COUPE door MFK ministers !!!
  “opperhoofd” Gerrit die (gesteund door zijn ongeschoolde en ongekwalificeerde marionetten Constancia – Jamaloodin – Rozier en Thode) het ware gezicht bit by bit laten zien !!!!
  Blokkade van de controlerende taak van het Parlement (Statenleden) zodat de MAFFIOSE MFK ongestoord kan blijven frauderen, intimideren en het land Korsou stap voor stap aan het gijzelen is !!!!!
  $$$$$$$$$top …………………. SHAME on YU (MFK)politicians ……………..$$$$$$$$$top !!

 3. @ Philippe Maaskant. maar strikt genomen zijn anderen niet verplicht de uitnodiging te beantwoorden.

  Lees het stukje in het AD van hedenmorgen.

 4. @zorro. Zo had ik het ook gezien. Minister is verantwoording verschuldigd aan Staten. Als ze raar doet kan ze via motie tot aftreden worden gedwongen. (die motie kan ze niet naast zich neerleggen..ref Staatsregeling), maar strikt genomen zijn anderen niet verplicht de uitnodiging te beantwoorden. Als de Staten vindt dat Constancia te ver gaat, dan kan ze dus tot aftreden worden gedwongen. Als de Staten dat niet durft kunnen ze alleen de directie van SVB (of anderen) dwingen via enquete recht. Kortom, de Staten kunnen veel maar durven weinig…

 5. @ Philippe Maaskant. Een uitnodiging is geen verplichting tot verschijnen, tenzij …………..

  Je haalt het een en ander door elkaar. Het gaat niet over Constancia die niet naar het Parlement wil komen, maar Constancia weerhoudt en verbiedt zelfs de SVB die gedeeltelijk onder haar valt om naar Het Parlement te komen.

 6. lees dit maar eens:
  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/waturaakt/12031157/__Wat_U_Raakt__Moordeiland__.html

 7. Laat het wel duidelijk zijn dat dit niet alleen Constantia aan te rekenen is, maar ook de angsthaas Philip Martis, directeur van het SVB.

  Deze is nog nooit op een zinnige daad te betrappen geweest, ook niet bij zijn commisariaten waarvoor hij maandelijks een ruime vergoeding opstrijkt (naast zijn al riante SVB salaris) zonder er ook maar iets voor uit te voeren.

  Voeg daarbij zijn binnen de SVB bekende buitenechtelijke relaties en het is duidelijk dat Philip Martis zich vooral stil wil houden en vooral niet Schotte wil schofferen.

  Philip Martis is het laffe jongetje dat vroeger op school klappen kreeg. Helaas is hij als volwassene niets veranderd.

 8. Een uitnodiging is geen verplichting tot verschijnen, tenzij de Staten Artikel 59 van de Staatsregeling van Curaçao toepassen. Dit artikel handelt over het enquêterecht. Dit recht wordt bij landsverordening geregeld. Het enquêterecht is één van de controlemiddelen van de Staten. Het is een zwaarder middel dan het recht van interpellatie en wordt dan ook meestal gebruikt in geval een interpellatie niet voldoende duidelijkheid heeft verschaft over een bepaalde aangelegenheid. Het enquêterecht schept de mogelijkheid om van een ieder inlichtingen te verkrijgen. Het is dus aan de Staten zelf of ze dit middel willen inztten.

  Begrijp daarom de hele opwinding niet. De Staten hebben de middelen, maar durven die niet in te zetten of [waarschijnlijk voor de meesten.?] ze WETEN het niet… PARLEMENT ??!!!

 9. Er is toch geen sprake van dictatuur op die klip….
  Kijk nou een mooier voorbeeld kan je niet hebben.

 10. goed voorbeeld doet volgen.
  lol

 11. Het is toch van de gekke dat de ongeschoolde Constantia, met een verleden van winkeldiefstallen in Nederland, verduisteringen op Curacao en een veroordeling voor meineed de Staten kan dicteren?

  Wat een zootje, de MFK ministers zoals Schotte met een reeks veroordelingen voor fraude achter zijn naam en Jamaloodin (broer van witwasser Dos Santos) met belastingschulden die hij nooit van zijn leven meer kan aflossen.

  En dat allemaal gadegeslagen door de laffe Amerigo Thode en Dean Rozier in de Staten, die zich heel belangrijk voelen terwijl iedereen ziet dat zij niet meer zijn dan slappe marionetten van Schotte.