• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Commissie van Toezicht op de Veiligheidsdienst van Curaçao (CvT) heeft vandaag het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie naar de Veiligheidstdienst van Colombia, afgerond. “Er is geen vertrouwelijke informatie aan de Colombiaanse Veiligheidsdienst DIPOL verstrekt.”

In het najaar van 2011 heeft DIPOL gesprekken met medewerkers gehad over een technische samenwerking. “CvT sluit op grond van de door haar afgenomen verklaringen uit dat daarbij geclassifeerde en vertrouwelijke informatie is gelekt.” Het rapport is vertrouwelijk, maar de CvT kan enkele elementen uit het rapport naar buiten brengen.

Memo
De leiding van VDC is in oktober vorig jaar zelf een onderzoek gestart naar het lekken van VDC-documenten in de publiciteit, het ging toen vooral over een vertrouwelijke memo. De CvT heeft na dit onderzoek met verschillende personen binnen de VDC gesproken; de vorige en huidige crisismanager, het voormalige interim-directeur van VDC, het adjunct hoofd VDC, een analist van VDC en de leiding van het Forensic Services Caribbean.

Netwerkbeheerder
CvT heeft niet gesproken met de netwerkbeheerder van de VDC, die vorige maand zijn beklag deed bij Ombudsman Alba Martijn, dat hij gedwongen was om vertrouwelijk informatie door te spelen aan de Colombiaanse veiligheidsdienst. De medewerker zei dat dit moest onder druk van premier Gerrit Schotte. “De netwerkbeheerder bleek alleen onder voorwaarden bereidt te zijn voor een gesprek, waarop de Cvt heeft besloten van het gesprek af te zien.”

Ongeoorloofde dwang
Volgens de commissie is het interne onderzoek van de VDC-leiding transparant en zorgvuldig uitgevoerd. Daarbij heeft CvT zich vooral gericht op de berichten of er ‘ongeoorloofde dwang’ is uitgeoefend door de leiding tijdens het onderzoek. “Deze berichten zijn onjuist”, aldus de commissie, die met verschillende medewerkers buiten het gebouw van de VDC heeft gepraat. “Slecht één medewerker heeft bezwaar gemaakt op de manier waarop verklaringen werden afgenomen. Hij heeft dit echter pas na het gesprek gedaan en wordt op dit punt tegengesproken door twee anderen die bij zijn verklaring aanwezig waren.”

Ongerustheid
De CvT is er overigens bekend mee dat veel westerse veiligheidsdiensten samenwerken met DIPOL en vertrouwen hebben in de dienst, zo luidt de boodschap van de commissie. “De CvT ziet daarom op dit punt geen aanleiding tot ongerustheid of om aanbevelingen te doen.” De commissie sluit wel af met de mededeling dat één of meerdere ambtenaren van de VDC zich schuldig heeft/hebben gemaakt aan zeer ernstig plichtsverzuim, ‘door onder meer het ten onrechte twijfel zaaien over het handelen van de leiding van de VDC.

Vertrouwen
De leiding heeft daarover aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM). “Door het optreden van één of meerdere ambtenaren is bovendien het vertrouwen in de VDC ten onrechte geschaad. De CvT heeft de regering aanbevolen om maatregelen te nemen waarmee de organisatie van VDC op peil wordt gebracht.”

15 reacties op “‘Geen info gelekt naar Colombiaanse veiligheidsdienst’”

 1. Een slager die zijn eigen vlees keurd.

 2. Het is precies hetzelfde plan als dat met die ingehuurde TI. Het volk vraagt een screening van de ministers en de ministers geven het volk een screening van gouvernements departementen en denken het volk een rad voor de ogen te draaien. No way !
  Als het VDC moet worden gescreenend moet begonnen worden met de heer Gumbs en de rechterlijke uitspraken die terzijde zijn/worden geschoven.

 3. lees effe goed -niet gelekt naar de veiligheidsdienst van colombia- maar naar welke diens dan wel???? farc????

 4. Wie maken allemaal deel uit van de Commissie van Toezicht van de VDC? Mogen wij de namen niet kennen? Wel vreemd dit verhaal als de hoofdrolspeler niet eens wordt gehoord, op grond dat hij voorwaarden heeft gesteld….welke voorwaarden dan? Mogen we dat ook niet weten?

  En werd ons niet verteld via de pers en gesugereerd door ene heer Raak dat jet volledig mis is in de VDC en dat er schijnbaar door de Colombiaanse regering werd verklaard dat DIPOL niet betrkkken is bij de onderzoene van en bij de VDC. En waarom DIPOL en geen bijvoorbeeld AIVD? of een andere? Sinds wanneer maken we grbuik van colombianen. Overiegsn kennen ze onze wetten en begroijpen ze wel Nederlands taal? Klinkt allemaal bijzonder vreemdt en met er naast een niet gescreende regering…….nou wei gaat dit geloven?

 5. is dat die CvT van het besluit VDC onder toezicht te stelen van de AIVD van 20-4. Dat hebben ze snel onderzocht dan in 6 dagen! Of is het een CvT van de VDC en is het nog nietszeggender

 6. Kan er ook onafhankelijk onderzoek worden gedaan.. Zowiezo hoort de VDC niet onder Schotte te vallen. Is hetzelfde als ik boekhouder ben en mijn baas fraudeert en dan zegt hij check of ik fraudeer en rapporteer dat aan mij..

 7. Een onderzoek uitgevoerd door de vazallen van SCHOTTE, wat is dit dan een verrassende uitslag. De medewerker is niet gehoord???? Onbestaanbaar.

  Bijt niet in de hand die je voed.

  Wat een verschrikkelijke vertoning!
  Ligt dit ook aan de vorige regering????

 8. Wat een doorgestoken belachelijke schijnvertoning is dit. Het begint echt op de maffia te lijken zo langzamerhand. Voorgekauwde onderzoeken etc etc.

 9. Die rvt bestaat alleen uit paladijnen van schotte, van het type laffe stella van rijn en engerd sheldrey osepa.

  Die zouden het nog niet zien als de colombianen met dossiers dedeur van deveiligheidsdienst uitliepen.

 10. Hoe kan je in den heeren zijn naam/iets bekent maken,al is het lek nog zo groot,de vinger zal hem doof????????????????????????????honderden vingers zijn hier voor nodig,PS ik ben al voor mijn huis bewust aan gevallen ? daags een zelfde verhaal als in ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.de Kranten te lezen

 11. Rookgordijnenatelier schotte & co

 12. “Er is geen vertrouwelijke informatie aan de Colombiaanse Veiligheidsdienst DIPOL verstrekt.” , MAAR… De CvT is er overigens bekend mee dat veel westerse veiligheidsdiensten samenwerken met DIPOL en vertrouwen hebben in de dienst, zo luidt de boodschap van de commissie. “De CvT ziet daarom op dit punt geen aanleiding tot ongerustheid of om aanbevelingen te doen.”
  Ik ben dus wel even “puzzled” Werken wij als enige westerse dienst dan NIET met ze samen, terwijl de andere wel vertrouwelijke zaken uitwisselen?
  We zullen over een paar jaar hier wel het fijne over horen.

 13. Hmm opvallen dat er niet is gesproken met de persoon die juist dit heeft meegedeeld..

  De directeur wegsturen en dan met het marrionet directuer spreken.. nee de RVC is duidelijk weer door de mand gevallen!

 14. Wij mogen onze lieve Heer danken dat het regering in NL is gevalen,Mvr Spies was al genaaid voor dat zij het wist.veder komentaar overbodig.

 15. De ZWARTE PIET IS DUS nu ECHT GEBOREN,MAAR HIJ BESTAAT NIET,sinterklaas wel,dag VCD.