• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Ik ben van mening dat de studieschuld van terugkerende studenten naar Caribisch Nederland, in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de werkgevers.” Dat schrijft minister Marja Van Bijsterveldt (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Voor ambtenaren en leraren bestaat er wel een speciale regeling.

De Tweede Kamer wilde opheldering over de mogelijkheden tot kwijtschelding van studieschuld indien van Caribisch Nederland afkomstige studenten willen terugkeren naar Caribisch Nederland om daar te werken, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Arbeidsmarkt
“De mogelijke tegemoetkoming voor de studieschuld van afgestudeerden in Europees Nederland die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Caribisch Nederland, betreft ook de arbeidsmarkt”, aldus Van Bijsterveldt. “Het doel van stimuleringsmaatregelen tot arbeids(re)migratie is om vacatures in Caribisch Nederland ingevuld te krijgen. Bovendien betreft dit arbeidsmarktvraagstuk niet alleen onvervulde vacatures in het onderwijs, maar ook in andere sectoren, zoals de eiland- en rijksoverheid.”

Problemen
Het vraagstuk moet volgens de minister dus breder worden gezien dan alleen vanuit het oogpunt van studiefinancierings- en lerarenbeleid. “Er is in Caribisch Nederland een relatief kleine potentiële arbeidsmarkt waar de verschillende werkgevers zich op richten. We moeten voorkomen dat oplossingen voor de ene werkgever leiden tot problemen bij een andere”,schrijft de minister.

Regeling
Voor enkele beroepsgroepen bestaat al een aanpak. Voor de beroepsgroep van ambtenaren die in dienst treden van de Rijksdienst Caribisch Nederland hanteert de minister van Koninkrijksrelaties de Regeling overname studieschuld BES. “Net als in het geval van de beroepsgroep van leraren, gaat het hierbij niet specifiek om van Caribisch Nederland afkomstige studenten, maar om alle afgestudeerden met een diploma in het mbo of hoger onderwijs die in verband met hun aanstelling naar Caribisch Nederland verhuizen”, aldus Bijsterveldt.

Kosten
“Vooralsnog ben ik van mening dat indien mocht blijken dat voor andere sectoren maatregelen voor studieschuld wenselijk zijn, dit in de eerste plaats de verantwoordelijkheid is van de werkgevers in de betrokken sectoren”, schrijft de minister. “Daarbij acht ik het niet gewenst de kosten die daarmee zijn gemoeid af te wentelen op de begroting van ons ministerie.”

Belemmering
Tot slot zegt Van Bijsterveldt dat binnen het bestaande studiefinancieringsbeleid een (hoge) studieschuld geen belemmering hoeft te zijn voor een student afkomstig uit Caribisch Nederland om permanent terug te keren. “De Wet studiefinanciering 2000 en de Wet studiefinanciering BES bieden mogelijkheden waarop afgestudeerden die willen terugkeren en die hun studieschuld daarbij als obstakel ervaren, een beroep kunnen doen.”

13 reacties op “‘Werkgevers ook verantwoordelijk voor studieschuld’”

 1. 2 zorro, precies. dat is een investering.
  Trouwens op al de ‘antilliaanse’ eilanden kan je een kroting aflossing antillen vragen en dan rekenen ze wat je kan afdragen op basis van de koersen en kosten levensonderhoud hier. wat na 15 jaar niet is afgelost wordt kwijtgescholden. datzelfde geld voor nederrlandse studenten die niet werken: draagkrachtmeting en wat na 15 jaar staat wordt kwijtgescholden. Zo hoef je je ook niet lam te werken voro je schuld, maar als je wel meer verdient doordat je een opleiding hebt genoten kan je je investering terugbetalen. Heel schappelijk al lijkt me

 2. Ik denk dat de Overheids NVs op Curacao het voorbeeld kunnen geven. Omdat daar regelmatig directies worden gewipt door deze regering, zijn er ook goede carrierekansen…

 3. @Susette, Afgestudeerde studenten zijn graag jobhoppers die zowiezo voor de populaire bedrijven willen werken. De tijd is voorbij dat ze bv 20 jaar voor 1 bedrijf werken. Met als gevolg dat ik veel tijd en energie en geld (voor opleidingen) investeer in deze jonge mensen waarna ze lekker na 1 of 2 jaar weggaan om bij een groot bedrijf te werken waar je zgn carriere kan maken..

 4. Studieschuld is een investering in jezelf en moet je die ook zelf terugverdienen. Het is normaal, dat je meer gaat verdienen dan iemand die er na de lagere school de brui aan geeft en die een VMBO of 3 jaar MAVO genoeg vinden. De werkgever kan een regeling faciliteren, waarbij over een x aantal dienstjaren de studieschuld, waarop meestal nog een korting wordt gegeven, is afgelost. Dat gaat natuurlijk sneller door in Nederland te werken en niet op Curacao.

 5. Studenten uit Minister van Bijstervelts generatie konden eindeloos studeren zonder ook maar iets terug te betalen. Als de schulden kwijtgescholden worden betalen we er uiteindelijk toch voor via belasting. het is echter niet eerlijk dat de overheid schulden kan kwijtschelden waar uiteindelijk de belastingbetaler voor opdraait, maar de privesector dit niet kan. De drempel van personen met een studieschuld naar de prive-sector ligt dus hoger dan naar de overheid, terwijl het de belangsbetalers ( dus ook de prive-sector) die hiervoor betalen. De prive-sector heeft ook goed opgeleide werknemers nodig maar moet dit wil kunnen betalen en in het bedrijfsleven keer op keer meer uitgeven dan je verdient is helaas nietr mogelijk. Er moet dus ook een regeling zijn dat als de privesector zo’n schuld overneemt dit direct belastingaftrekbaar moet zijn.

 6. en met die vergrijzing heeft Nederland de studenten die zij opgeleid en betaald heeft ook nodig. Waarom oeten ze betalen voor hun eigen braindrain??

 7. @susette
  Trek je conclusies er zijn genoeg werkgevers die deze mensen niet willen. waarom? Omdat er genoeg gestudeerde Yu’i Korsou, Nederlanders en venezuelanen zijn die wel willen werken voor de lonen, secondaire arbeidsomstandigheden, dure levenskosten en ook hun egen schuld op zich nemen. Waarom dan een verwend iemand over laten halen, di edenkt dat die in een gespreid bedje komt, de wereld op hem/haar zit te wachten en niet gemotiveerd is consessies te doen voor zijn/haar droom om terug te keren???

 8. De nederlandse overheid betaald al een groot deel van de studie van Caribisch nederlanders, Nederlanders en St. maartenaaren. een klein deel is voor de person zelf om af te lossen. In sectoren waar een tekort is bieden werkgevers vanzelf al aan om de schuld kwijt te schelden. Dus als werkgevers echt behoefte hebben aan die gestudeerde yu’i di pais, betalen ze heus wel. anders moet je je conclusie trekken

  Maar om nu nederland de studies van mensen die weer terug gaan naar hun land helemaal te laten betalen en die van Nederlanders die in nederland studeren en blijven niet lijkt me krom. Waarom niet investeren in je eigen arbeiderspool?? Dan kan Curacao dat eventueel doen in de zijne.

 9. Dom Dom studeren in

 10. @Werkgever. Heel kortzichtig en kort door de bocht uw opmerking.

  Denk aan de potentiele kennis die verloren gaat omdat vele afgestudeerden (al dan niet van Ex-Antillen afkomstig) liever niet terug willen vanwege de studieschuld drempel. Werkgevers kunnen een cruciale rol spelen om dit obstakel te verminderen. Als je het zelf mee maakt en om je heen hetzelfde hoort praat je anders.

  Bovendien zal je die “groene studenten” wel flink nodig hebben de komende jaren door al die vergrijzing. Dus beter vroeg beginnen voor het te laat is.

 11. De MFK heeft het goede voorbeeld gegeven door de studischuld van Sheldrey Osepa in 1 keer geheel kwijt te schelden.

  Waar alle overige studenten nu voor moeten boeten.

  Ja, de MFK zorgt goed voor haar leden.

 12. Misschien kun je de leraren en ambtenaren gewoon wat beter betalen

 13. Studenten die net uit school komen zijn zo groen als gras. Kost me veel tijd en geld om ze werkbaar te maken… dus waarom moet ik gaan betalen voor hun studieschuld?