• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Hans Hillen (Defensie) heeft maandagavond in het Arubahuis de expositie over het Arubaanse verzetslid Boy Ecury geopend. In aanwezigheid van Yvette Ecury (zusje van Boy) en gevolmachtigd minister Edwin Abath onthulde Hillen een portret van de verzetsheld.

De expositie laat een multimediale tentoonstelling zien van verhalen over het leven van Boy Ecury en zijn activiteiten voor het Nederlands verzet waarvoor hij zijn leven heeft ingezet.  Op tv- en computerschermen worden beelden vertoond uit journalen, documentaires en de bioscoopfilm ‘Boy Ecury’.

Boy tot leven
De zus van Boy bracht als eerste spreker de verzetsheld met anekdotes tot leven. “Mijn broer heeft zijn sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel van onze ouders meegekregen.” Minister Abath wees de aanwezigen, waaronder gevolmachtigd ministers van Curacao Sheldry Osepa en Matthias Voges (Sint Maarten) dat de opening van de expositie samenvalt met de 90ste verjaardag van Boy.

Hoge prijs
Boy sloot zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het Nederlands verzet en trok, toen het zuiden van Nederland bevrijd, naar Den Haag om daar de strijd voort te zetten. De verzetter heeft daar een hoge prijs moeten betalen. Op 6 november 1944 werd de toen 22-jarige Boy, nadat hij was verraden, op de Waalsdorpervlakte om het leven gebracht. “Boy was Arubaan, trots op zijn afkomst”, zijn woorden van Abath. “Maar hij voelde zich ook burger van het Koninkrijk en koos er in volle overtuiging voor zijn mede koninkrijksburgers te helpen zich te bevrijden van de bezetter.” De minister zei het jammer te vinden dat bij de vele aandacht die er in Nederland rond 4 en 5 mei is voor de oorlogsjaren, de heldendaden van Boy Ecury onderbelicht blijven.

Petje af
“Boy Ecury heeft een brug geslagen tussen de West en wat ik wel eens de koude schouder aan de Noordzee noem”, vertelt Hillen na het woord te hebben gekregen van Abath. “Hij heeft invulling gegeven aan de verbondenheid tussen Aruba en Nederland. De verbondenheid in het Koninkrijk is meer dan een wetstekst of een prettige vakantie. Als Boy erin slaagt onze jongeren te inspireren dan heeft hij ondanks zijn korte leven een geweldige toegevoegde waarde voor onze samenleving. Ik neem in elk geval mijn pet diep af voor Boy”, aldus Hillen. De expositie is tot 4 mei te bewonderen in het Arubahuis.

Van links naar recht: gevolmachtigd minister Edwin Abath, Yvette Ecury, minister Hans Hillen

Foto’s: Arubahuis

www.versgeperst.com