• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De nieuwe Tweede Kamerverkiezingen worden na de zomer gehouden, waarschijnlijk in september. PvdA-leider Diederik Samsom legt zich neer bij een hele grote minderheid in de Kamer die verkiezingen na de zomer wilde. Samsom had zelf een voorkeur voor een stembusgang op 27 juni.

Behalve de PvdA pleitten gisteren ook VVD en SP voor die datum, maar dat leidde tot fel protest van andere partijen die de termijn veel te kort vinden. Ook de Kiesraad waarschuwde daarvoor.

Zin doorduwen
VVD, PvdA en SP hebben samen 76 zetels in de Kamer en hadden hun zin kunnen doorduwen. Maar Samsom kiest daar niet voor. Hij zei dat het geruzie over de verkiezingsdatum gisteren leidde tot een ‘afzichtelijk schouwspel’.

‘Veel tijd gemorst’
“Het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum. Laten we dus de handen ineen slaan. We houden verkiezingen begin september en vragen het demissionaire kabinet die te organiseren. Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst”, aldus Samsom.

Tevreden
Tegenstanders van de snelle verkiezingen reageerden tevreden. “Dit is een teken van realisme van de PvdA. Ik hoop dat ze nu ook bereid zijn om over de begroting van 2013 te praten”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Tweede Kamerlid Hero Brinkman sprak van een ‘verstandig besluit van de PvdA’. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zag een ‘verstandige draai’. Het kabinet beslist uiteindelijk over de verkiezingsdatum.

Verklaring
Premier Mark Rutte legt vanmiddag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) in de Tweede Kamer een verklaring af over de val van zijn kabinet en het mislukken van het Catshuisoverleg. Daarna gaat de Kamer met hem in debat.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com