• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “KLM tekende in 2003 een Cooperation Agreement met Dutch Eagle Express en Air Exel”, liet PS-leider Helmin Wiels weten in een persconferentie. De drie maatschappijen zouden een nieuwe maatschappij willen vormen om de maatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA) weg te concurreren.

Wiels schijnt al enige tijd bezig te zijn met een onderzoek naar de activiteiten van KLM rondom BonairExel, de maatschappij die zij wilden vormen. Later ging BonairExel door onder de naam DAE. “Uit de documenten die wij in ons bezit hebben, blijkt dat KLM alles in het werk stelde om de maatschappij succesvol te maken. Ze zouden zelfs toekomstige verliezen van de maatschappij willen overnemen.”

Invloed
Wiels vraagt zich af wat de rol van de Nederlandse regering is geweest in dit proces, aangezien zij een grote aandeelhouder zijn van KLM. Ook wil hij weten welke invloed de regering en de maatschappij hebben gehad in de uiteindelijke ondergang van DCA.

39 reacties op “‘KLM schuldig aan kartelvorming’”

 1. @Vito

  Ik ben het met je eens dat kartelvorming heel gevaarlijk kan zijn voor de economie, jonge ondernemers en de klanten. het is ook niet voor niets verboden.
  Als KLM zich hier echt schuldig aan heeft gemaakt ben ik er ook helemaal voor dat ze aangepakt worden.
  Wat ik van de heer Wiels echter niet waardeer is hoe hij andere, niet gerelateerde partijen hierbij wil betrekken: De Nederlandse overheid die helemaal geen grootaandeelhouder is en DAE di eniet eens bestond.
  Hij doet het niet om kartelvorming aan te pakken, want als je de PS constitutie leest zijn ze daar juist fan van, hij doet het om haat te zaaien

 2. @Vito, met jouw stukje heb je bewezen dat je duidelijk er helemaal niets van snapt……
  KLM is gewoon onderdeel van Air France!!

 3. @Janchi,

  Sorry beste jongen maar dat geld voor de armen is al vele keren door Nederland verstrekt en ook weer even snel verbrast door ,,jouw” zogenaamde slimme Curacao,se leiders!!….. Laat me a.u.b. niet lachen, enig fatsoen en zelfreflextie zou hier op zijn plaats zijn en getuigen van enige realiteitsszin in deze !!

 4. @Abraham Mossel is eentje die slechts opkomt voor de belangen van zijn eigen doelgroep, al moet hij een Paramaribo/Hulanda mars voor organiseren,. Paramaribo / Hulanda moet volgens Abraham Mossel het beleid gaan voeren op Curacao. Zo niet dan blijft Abraham Mossel op het Internet SCHREEUWEN om zijn zin te krijgen. Wat niet zal lukken.

 5. @Abraham Mossel, de pot verwijt de ketel, blokletter mafkees.

 6. De roeptoeter van het NARRENSCHIP heeft getoetert,over naar de orde van de dag graag!!

 7. @ Vito. Lijkt me overbodig te vertellen waar je sympathie ligt, want dat weten we al. Laat ik volstaan met het advies het commentaar te lezen in het AD van hedenmorgen. Wiels steekt ook hierin negatieve en zinloze energie.

 8. Mijnheer Wiels,
  goed zo blijven doorgaan en alles de schuld geven aan wat hier niet is geboren of de juiste huidskleur heeft.
  Niemand vraagt zich af waarom we nu al een kapitaalvlucht hebben van 1.7 miljard gulden.
  Dat komt namelijk omdat zij die het kunnen hun bezittingen ten gelden maken en hun geld naar betere welkome oorden brengen.
  U zegt dar we het allemaal zelf kunnen, echter kunt u me dan vertellen waarom van de omliggende eilanden hier allemaal mensen willen wonen en werken. Oh ja daar zijn ze ook op het idee gekomen we kunnen het zelf.
  Landen waar je 6 uur per dag stroom krijgt en water. oh ja dat is hier ook bijna zo.
  dus laten we ervoor gaan de onafhankelijkheid

 9. @ Jan, en jij bent ”slim” omdat je strijdt voor de belangen van anderen waar jij tot de doelgroep (Suri-Ned) behoort, behalve voor de belangen van de arme meerderheid, de Curaçaoënaars.
  Je kan slijmen zoveel je maar wilt, maar de euro Nederlander zal je als een baksteen laten vallen als het om geld gaat !

 10. Mensen eerlijk gezegd ik ben geen simpatysant van Wiels. Als wij eerlijk mogen zijn heeft Wiels best gelijk in hoor. Kijk hoeveel maatschappijen KLM heb laten bloeden in hun strijdt naar macht in de vliegwereld naar het Caribisch gebied. laten wij de namen maar niet noemen.De exspantie van KLM neem gevaarlijke vormen aan. Tot zijn ze in hun exspantiedrift gefuseerd met Air/Fance en ik als ik me niet vergist zijn ze ook bezig met Italie. Nelie Kroes staat ze niet in de weg. Wel tegen de exspantie van computer gigant Macintosch heb ze wel stelling durven te nemen door een zware boete op te leggen. op dat bedrijf. Maar tegen de Nederlandse vliegers gegant KLM durft zij geen stelling te nemen. Ik vraag mezelf wel af of dit de bedoeling is van het Open Sky policy van haar partij en Europa. Het is meer dan duidelijk dat dit oneerlijke concurrentie is. Het is duidelijk dat Mevr. Nelie Kroes met twee maten meet. Het is een feit dat KLM geen concurentie duld op het trans Atlantische route, iedereen die poging neemt goedkoop op dit route te gaan vliegen wordt neer gemaait door KLM, doordat het een Nederlandse ondernemening is. Dat is toch belachelijk. Misschien moet de Caribische vliegondernemen of regeringen dit via het internationale gerecht laten toetsen of dit geen concurrentie vervalsing van europa is. Daarom zeg ik. Ik ben niet altijd eens met wat Wiels zegt maar in deze geeft ik hem gelijk. Hij moet dit via het Internationale gerechtshof laten onderzoeken. Er zit een kern van waarheid in zijn verhaal. Wilders liet de regering van het bananen republiek Nederland ook vallen door zich zogenaamd op te offeren voor de ouderen en de ww trekkers. Eigenlijk snap ik het Wielsfobie van de Critici in dit krant niet.

 11. http://www.fly-inselair.com/press-releases/67-inselair-and-klm-sign-agreement

  Dus dit een vorm van kolonisme? Verleden jaar nog gebeurd..

  Trouwens weet nog dat de ALM en de KLM wilde samenwerken maar dat de regering dit niet wilde want zij dan konden zij de ALM niet meer gebruiken als privee vervoermiddel.

 12. De man is precies wat hij uitstraalt …….,,DOM”

 13. @kesi, ik als aanhanger van Wiels vind dat hij issues verward en daardoor zijn aanhang verward achter laat. Hij denkt dat hij bij hun punten scoort met zijn anti-makamba stratigie maar zoals hij laatst zelf beaamde, zijn achterban is niet meer zo bobo, zoals hij ze het liefst zou willen zien. Dus stemvee.

 14. Dit is deze!!

 15. nee de polar is lekker goedkoop sinds ze Amstel weg hebben gewerkt.
  Volgens mij is er ook een alleenrecht op werk hier .

 16. hoe heet ! die persoon ook alweer,die de zoon van God een kus gafin de tuin van Edenen,wat is er van hem terecht gekomen????????????????????.nade

 17. @waar, Als Wiels slim is trekt hij de stekker er nu uit. De MAN zal verdwijnen en geen stemmen meer halen en de MFK zal ook wel 1 stem verliezen. FOL is denk ook verleden tijd. Wiels zal ondanks alles misschien toch 1 a twee stemmen winnen. Daarmee zullen zij het in een coalitie voor het zeggen hebben maar hij kan beter wel snel zijn want door acties van Monk zal hij alleen maar stemmen verliezen.

 18. @Jonas. Wiels voelt nattigheid mbt de huidige regering Schotte. Zodra de groep van demonstranten groter wordt trekt hij de stekker uit deze regering. Meanwhile is hij bezig om zichzelf populair te maken met whatever zaak, zodat hij er met de komende verkiezing beter uitspringt. Ik verwacht niet dat de regering Schotte nog een lang bestaan zal hebben.

 19. Ik snap niet echt wat het probleem is. Insel en DAE hebben ook samenwerkingsverbanden dat is normaal. Eigenlijk was het oneerlijk voor Exel aangezien Curacao DCA financieel steunde net zoals zij de ALM financieel steunde. Dat was dus oneerlijke concurrentie! Daarnaast moeten we niet vergeten dat toen dankzij de regering ALM en DCA failliet ging er niets meer vloog tussen de eilanden behalve Exel!

 20. Hoe staat het met de benoeming op het ministerie van Monk? Hoe staat het met de verruwing van de criminaliteit? Hoe staat het met het herstellen van het wegennet? Hoe staat het met de slechte staat van het onderwijs? Hoe staat het met de stilstand van de economie? Waarom groeit de economie van Aruba wel met 10% en holt die van Curacao achteruit? Hoe staat het met de CVD? Ik denk dat er grotere problemen zijn die acuut aandacht vereisen.

 21. Wiki Wiels Leak

 22. Waarom is dhr. Wiels de enige die zulke dingen aan de kaak stelt? Zitten de anderen soms voor spek en bonen in de politiek en alleen voor het geld?

  Maar ja, zoals altijd heb je een paar mensen die alles wat fout is goed vinden, als zij of hun vrienden maar terug op het pluche mogen.
  Sommige mensen begrijpen niet dat de tijden veranderd zijn, we leven niet meer in de vorige eeuw.
  Men hoeft niet eens een aanhanger van Wiels te zijn om hem gelijk te geven. Fout is fout, PUNTO.

 23. Air France heeft gezien de verhouding van de aandelen zo’n grote meerderheid dat de aandeelhouders van KLM niks meer te zeggen hebben. Iets gemist Wiels? Fijn dat je de KLM te vriend wil houden…straks mag je niet meer in de businessclass meevliegen… Neem dus aan dat deze acties het eiland echt vooruit helpen? Het volk in Barber zal er dankbaar voor zijn? Doe wat nuttigs..

 24. gek!

 25. Gut gut gut, Wiels snapt weer eens niets van de luchtvaart en presenteert dit als het ei van Columbus.
  Beste Meneer Wiels (ook al scheldt u mij constant uit, ik blijf beleefd),

  Het is in de luchtvaart een normale praktijk dat maatschappijen samenwerken om op die manier te komen tot een goede service voor een goede prijs. Dat is geen oneerlijke concurrentie, dat is gewoon normaal zaken doen.
  Dat is dan ook de reden dat de NMA er nooit werk van heeft gemaakt.

  Natuurlijk weten wij allemaal dat we veel te veel betalen voor een ticket, maar ja, een monopolist kan dat soort dingen nu eenmaal doen. Dan moet een andere partij maar zorgen dat ze eenzelfde service voor een lagere prijs aanbieden…………………en daar ligt veelal het probleem.

  Dus meneer Wiels, ga nu eerst uw huiswerk eens echt doen en leer iets van de luchtvaart. Als u niemand kunt vinden die het u bij kan (of wil) brengen dan wil ik best wel een middagje vrij maken…………..heb ik geen jaar voor nodig.

 26. Als je je verdiepen wilt in de (vrij ingewikkelde) luchtvaartwereld in Nl, kan ik diverse publicaties aanraden;
  – Mijn verhaal, Door John Block, Air Holland
  – de Fokker-Dasa deal
  en anderen

  Natuurlijk werd de KLM als national carrier beschermd, zelfs Martinair ( the other Duch Airline) heeft recent vanwege (euro)politieke redenen het pasagiersvervoer moeten staken, maar telkens weer waren er weer durfallen met een groot luchtvaarthart die de strijd aan wilden gaan, met wisselend succes.

  Overigens sta je natuurlijk al op een 0-3 achterstand als je als Dutch Cocaine Airlines bekend staat in Nl en dat was natuurlijk ook niet helemaal voor niets…. Jammer oerigens dat de KLM geen C ergens in zijn naam heeft staan want ze vervoeren de laatste tijd nogal wat C op de meest vreemde plaatsen.

  Al met al (inderdaad met sterke en betrokken aandeelhouders) is de KLM wel een erg sterk merk en heeft de maatschappij een mooie reputatie. Een mooi bedrijf waar je (als je dat wilt……) heel wat van kan leren.

 27. jaja goed bezig sjon wiels

 28. Unfortunately, the Dutch Gov, have for many years tried to ruin our economy. They want to keep us enslaved by dependency, so they have more control over us. We had the drivers’s licence tourism, they stopped it. We had once retirees flocking to Curacao for a tax haven, the dutch gov. stopped that too. There are more, but why beat a dead horse. They are gonna do what they want to do. I guess they never stopped being pirates of the Caribbean!

 29. Dat WIELS eerst eens naar de kwaliteit van “zijn” ministers gaat kijken in plaats van zich om trivialiteiten druk te maken… Of er op Curacao niets belangrijkers aan te pakken is.

  Dit geeft nu precies aan waarom deze mensen totaal incompetent zijn om dit land te leiden.
  De aandacht afleiden van de daadwerkelijke problemen, zeker net een lesje gehad van Schotte.

 30. Vrij naar dit artikel:

  “Pueblo Soberano tekende in 2010 een Regerings Akkoord met MFK en MAN”, zo is vandaag op een persconferentie bekend gemaakt. De drie partijen zouden op die manier een nieuwe regering willen vormen om zo oppositiepartij PAR weg te concurreren.

  “Uit de documenten die wij in ons bezit hebben, blijkt dat de PS alles in het werk stelde om de coalitie mogelijk te maken. Ze zouden zelfs toekomstig zetelverlies door de coalitie willen accepteren.”

  De grote vraag aan Wiels is deze: wat is hier nou eigenlijk het probleem?
  You’ve lost me there.

 31. Moeten we dit als ‘interessant’ news zien? Misschien wil Wiels zich dan nu even druk maken over Jamoloodin, Schotte cs en E.Hakim.

  ongelooflijke zeg.

 32. Voorop gesteld ben ik het voor de verandering met dhr Wiels eens dat dit zaakje stinkt.
  Toch ben ik van mening dat voor een parlementariër van het kaliber Wiels, er in het nieuwe pais Korsow van 2012 genoeg onderzoek te doen valt naar ernstige misstanden.
  En dan hoeven we nog niet eens zover terug in de tijd te gaan als 2003.
  Te beginnen met credit card fraude, en diverse MOT meldingen. De verschillende Pastechi Soberano’s om maar een dwarsstraat te noemen. Voer genoeg om jaren onderzoek naar te verrichten
  Eerst de rotzooi thuis opruimen en dan pas buiten de deur pissen.

 33. Hij kan beter aan vriend Asjes vragen.. Hij en de PLKP weten er alles van om de ALM en DCA failliet te laten gaan.. en Mario Evertz ontsprong de dans..

 34. Slim, opnieuw de aandacht afleiden van de huidige problemen op het eiland.
  Maar niet slim genoeg want we hebben het door.

 35. lol….Wiles is 10 jaar te laat met dit nieuws…ga eens regeren

 36. sinds mei 2004 is de KLM niet meer van de Nederlandse staat maar heet het Air France _KLM.
  dat er concurrentie word gevoerd is gewoon normaal in het zaken leven. Het is jammer dat Wiels geen onderzoek doet richting het Polarbiertje en de Amstel. Jaren werkte de Polar onder de prijs en kon je in de jaren 2003 nog een tray krijgen voor 24 gulden inkoop bij Amstel zat je al op de 30 gulden.
  Nu amstel weg is betaal je al gauw 34 gulden voor de inkoop van een tray polar.

 37. “Wiels vraagt zich af wat de rol van de Nederlandse regering is geweest in dit proces, aangezien zij een grote aandeelhouder zijn van KLM.” moet zijn “volgens hem grootaandeelhouder zijn” .
  In wezen heeft de nederlandse staat 5,93% van KLM (cijfers 2010, meest recente cijfers).
  Verder is KLM in 2003 onder Air France gaan vallen, welke het meerderheidsbelang heeft. Dus de staat heeft 5,93% van 49%.. als je dat een groot aandeelhouderschap wil noemen, tja.

 38. heeft die man echt niks anders te doen…….

 39. Is Wiels al weer terug uit Nederland? Is zijn vlucht met de KLM hem soms slecht bevallen dat hij nu na 9 jaar (!!) begint te zeuren over kartelvorming in 2003. Heeft hij niks beters te doen?