• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De landen van de Europese Unie gaan niet over tot sancties tegen Suriname wegens de omstreden amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden van 1982. Tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg kaartte Nederland de kwestie aan.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton beloofde ‘blijvende betrokkenheid’ van de EU bij Suriname, maar tot concrete sancties kwam het maandag niet.

Schending mensenrechten
Nederland sprak tijdens de bijeenkomst zijn zorg uit over de situatie in Suriname. De gewijzigde amnestiewet staat volgens Den Haag haaks op de internationale verplichtingen van het land om schending van mensenrechten te onderzoeken en de daders te vervolgen. Nederland had gehoopt dat verdachten van de politieke moorden, onder wie de Surinaamse president Desi Bouterse, niet langer een visum zouden kunnen krijgen voor het paspoortvrije Schengengebied van 26 Europese landen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Geen EU-sancties tegen Suriname”

  1. Was te voorspellen. Rosenthal lag binnen de EU altijd dwars als het om Israel ging. Hij heeft daar zoveel familiebanden dat hij het EU standpunt over Israel steeds blokkeerde. Is het dan raar dat hij nu ook in zijn hemd staat? Ze kunnen hem wel missen binnen de EU. Hij zal wel niet meer terugkomen is een volgende regering. Ik ben blij dat hij weggaat. Heeft NL veel schade berokkend.

  2. Tja als je de situatie in Syrie praktisch aanvaard… dan is het te gek voor woorden als je sancties tegen Suriname gaat beginnen…. en blijkbaar is er nog ergens geld mee te verdienen nu er geen sancties worden opgelegd…

    Heerlijk (Westerse) politiek…

  3. Kunnen ze Turkije en Servie ook wel meteen toelaten als massamoorden geen probleem is voor de EU